Essent: variabele tarieven dalen, gunstig in de eerste wintermaanden

22 augustus 2023

Essent kondigt opnieuw een tariefverlaging aan. Het nieuwe tarief* voor stroom (€0,39042/kWh) en gas (€1,32713/m3) gaat in per 1 oktober en geldt voor alle 1,2 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. Voor een klant met een gemiddeld verbruik levert dit een besparing op van 118 euro op jaarbasis. Hoewel de variabele tarieven al drie kwartalen op rij dalen, is het onzeker hoe de energiemarkt zich deze winter ontwikkelt. Boudewijn den Herder, CCO van Essent: “De tariefverlaging is gunstig voor de eerste maanden van de winter. De energiemarkt blijft echter onzeker. Dat zien we terug in stijgende inkoopprijzen op de gasmarkt. Ook zien we aanhoudende behoefte aan prijszekerheid bij de consument. Steeds meer klanten zetten de tarieven voor de aankomende winters vast met een vast contract.” 

Met de inkoopstrategie voor stroom en gas en investeringen in energieopslag doet Essent er alles aan om sterke prijsschommelingen te voorkomen. Desalniettemin blijft de energiemarkt ook komende winter onzeker door mondiale ontwikkelingen, toenemende vraag naar stroom en afbouw van gas.

Besparen blijft belangrijk
Ondanks dat het variabele gastarief per 1 oktober meer dan 10 procent daalt, blijft het besparen op energie belangrijk voor een blijvend lage energierekening. Bijna alle Nederlandse huishoudens besparen energie door slimme gedragsaanpassingen, blijkt uit onderzoek van Essent**. Daarnaast kunnen extra maatregelen deze winter direct een maandelijkse besparing opleveren. Veel huishoudens kiezen voor praktische aanpassingen, zoals het plaatsen van ledlampen en tochtstrips. Daarnaast is voor grote investeringen zoals isolatie nu subsidie beschikbaar.

*De tarieven zijn inclusief 21% BTW en energiebelasting. De tariefverlaging levert de klant bij een gemiddeld verbruik van 2900 kWh en 1200 m3 een besparing op van 118 euro op jaarbasis.

** Dit onderzoek is in opdracht van Essent onder 1406 Nederlandse huishoudens uitgevoerd door GfK

Contactpersoon

Amanda Hachmang
Senior Woordvoerder
amanda.hachmang@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.