Iedereen laat wel eens de computer aanstaan of vergeet een lamp uit te doen. Dat is heel normaal. Maar wie is er beter in het besparen van energie, mannen of vrouwen? En hoe energiebewust zijn de verschillende leeftijdsgroepen eigenlijk? HIER Klimaatbureau zocht het uit door drieduizend consumenten te ondervragen en zette alle cijfers op een rijtje. Er zitten een paar verrassende resultaten bij.

Mannen verspillen meer

Uit het onderzoek bleek dat mannen vaker apparaten aan laten staan dan vrouwen. Mannen zetten slechts 26% energieverspillers uit, terwijl 40% van de vrouwen ervoor zorgt dat energieslurpende apparaten worden uitgezet. Er valt hier dus nog heel wat te winnen.

Jong versus oud

Hoe jonger je bent, hoe sneller je vergeet een apparaat uit te zetten. De meest energiebewuste leeftijdscategorie is 55+ (53% zet apparaten uit), terwijl de groep van 18-24 jaar het minst energiebewust is (18% zet apparaten uit). Naarmate we ouder worden, gaan we steeds bewuster om met besparen van energie.

Welke apparaten laten we aanstaan?

HIER Kwaliteitsbureau wilde ook weten welke apparaten wij het meest aan laten staan. Op nummer 1 staan opladers van tablets en mobiele telefoons. In 21% van alle gevallen blijven deze na het opladen gewoon in het stopcontact zitten. En dat terwijl ze dan toch stiekem energie aftappen van het energienet. Op nummer 2 in de top 5 komen we met 14% de computer tegen, nummer 3 is verlichting (10%), nummer 4 verwarming (9%) en op 5 de televisie met 5%.

Energiezuinige provincies

Het onderzoek bekeek ook welke provincies het meest bewust met energie omgaan. Op nummer 1 staat Noord-Brabant met 44%, gevolgd door Overijssel (37%) en Limburg en Zuid-Holland (beide met 34%). Drenthe is het minst energiezuinig: daar wordt slechts door 21% van de bewoners op energie bespaard.

Bespaartips

Het is heel gemakkelijk om op de energierekening te besparen. Zet de verwarming een graadje lager, sluit de deuren, zorg voor goede isolatie en zet apparaten die u niet gebruikt niet op stand-by maar gewoon uit. Doe ook de verlichting uit in kamers waar u niet bent. Dat kan veel geld op uw energierekening besparen en het is beter voor het milieu.