We nemen een kijkje achter de voordeuren van de mooiste, gezelligste en meest bijzondere huizen van Nederland en praten met de trotse bewoners. Hoe besparen zij op hun maandelijkse energierekening en wat maakt hun huis ‘thuis’? Deze keer zijn we op bezoek bij Jan en Caroline in het Gelderse Malden.  

Samenstelling  2 volwassenen 
Type huis  Jaren 80-huis
Investering
 12 zonnepanelen
Bespaard door zonnepanelen Ongeveer € 700 per jaar


Isolatie? Check! 

Caroline: ‘We verhuisden 16 jaar geleden van het bruisende Breda naar het Gelderse Malden, onze kinderen en kleinkinderen achterna. Onze dochter heeft deze woning gevonden en we waren – toen we door de brievenbus gluurden – gelijk verkocht door de mooie vloer, de grote ramen en het uitzicht. Het is klein, maar héél fijn. We hadden geluk, want toen we hier kwamen wonen was ons huis al geïsoleerd en er zat al dubbelglas in.’

 Hoe doen de buren het?


Zonnepanelen op het dak

Jan vertelt trots over hun aanwinst: ‘Doordat het huis al goed geïsoleerd was, konden we ons spaargeld investeren in de volgende stap: zonnepanelen! Ik zeg altijd: je kunt beter je geld besteden aan zonnepanelen, dan dat je het op de bank laat staan. Zonnepanelen zijn hartstikke rendabel en leveren je meer op dan als je het op de bank laat staan. Daarnaast konden we ook nog eens de btw terugvragen, dat was zo’n € 800. Met onze zonnepanelen besparen wij nog eens zo’n € 700 per jaar op de energierekening. Nou, dan is de keuze snel gemaakt!’

  Hoe doen de buren het? 

Wasdroger de deur uit

Caroline: ‘De verwarming staat bij ons standaard op 21 graden, want we gaan niet zitten koukleumen. Máár we besparen wel op andere dingen, zoals de was! Die hang ik te drogen op zolder. Ook heb ik een wasmachine gekozen met een donkergroen label, hartstikke zuinig dus! Nu het weer lente is droog ik soms de was ook buiten, maar dat is wel een gesjouw hoor en op zolder droogt het ook. Het duurt misschien iets langer, maar wij hebben geen haast! 

Duurzame bespaartips van Jan en Caroline

  1. Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.
  2. Heb je spaargeld? Investeer in zonnepanelen! Dit levert meer op dan als je het op de bank laat staan.
  3. Droog je was op zolder of in de tuin. 
  4. Vraag advies bij grote bespaarkeuzes zoals zonnepanelen, dat maakt het een stuk makkelijker. 
  5. Blijf thuis in beweging, dan houd je jezelf lekker warm. 
     

Wil je meer bespaarinspiratie? Volg ons op Instagram waar we maandelijks een bezoekje brengen aan leuke huizen en hun bewoners.