31 mei 2022

Leestijd: 3 minuten

Welke gadget kende jij nog niet?

Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen reden om energie te besparen. Zo zijn er de ecofans, de geldbespaarders en de geen gedoe-strevers. En natuurlijk de vooroplopers: ondernemers die enthousiast worden van de nieuwste gadgets en technische snufjes. Ben jij zo’n vooroploper, dan vind je in dit artikel de beste besparingen voor je bedrijf.

Zakelijk besparen als vooroploper

Ondernemen is vooruitzien. Jij bent gek op de nieuwste innovaties en staat vooraan om nieuwe gadgets in je bedrijf uit te testen. Ook op het gebied van energie besparen. Juíst op het gebied van energie, want juist deze markt ontwikkelt zich razendsnel. 

Maar je bent ook ondernemer, dus die gadgets moeten je ook wel iets opleveren. Inzicht bijvoorbeeld, of slimme besparingen. Of extra comfort en gemak. En het liefst ziet alles er ook een beetje strak uit, want het oog wil ook wat.

Maatregelen als zonnepanelen en elektrisch rijden zijn voor jou gesneden koek, maar kende je onderstaande tips al?

1. Schemerdetectie

Aanwezigheidsmelders en deurschakelaars om het licht te regelen kende je waarschijnlijk al. Nu is er schemerdetectie bijgekomen als techniek om het licht alleen op de juiste momenten te laten branden. Schemerdetectie schakelt automatisch de lichten aan of uit op basis van de hoeveelheid daglicht.

Schemerdetectie wordt vaak voor buitenverlichting gebruikt. Dan branden de lampen alleen als het buiten donker is. Maar ook voor binnen zijn ze erg handig. Een flinke regenwolk kan het binnen al flink donker maken. De schemerdetector meet dat en schakelt automatisch de lampen aan. En weer uit als de bui voorbij is.

2. Slimme thermostaatknoppen

Slimme thermostaatknoppen gaan nog een stap verder dan de slimme thermostaat. Je installeert deze per radiator. Daar meet de thermostaatknop de temperatuur en regelt op basis daarvan de verwarming die nodig is in de ruimte. Je verwarmt dus heel gericht alleen daar waar het nodig is.

Maar de slimme thermostaatknop kan nog veel meer. Je kan bepaalde tijden instellen bijvoorbeeld waarop hij moet verwarmen of juist moet stoppen met verwarmen. Via de app regel je alles heel makkelijk op afstand. Hierin kun je ook meteen je besparing zien.

En sommige knoppen kun je via allerlei apps koppelen aan weer andere apparaten op wifi. Bijvoorbeeld: de ventilator. Stijgt de temperatuur volgens de knop boven een bepaalde temperatuur, dan start de ventilator. Handig!

3. Energiemonitoringssysteem

Nog een gadget die een stap verder gaat dan de slimme thermostaat is het energiemonitoringssysteem. Hieruit haal je nog meer informatie die je helpt om te besparen op energie. Je ziet namelijk precies wanneer je hoeveel energie hebt gebruikt en je krijgt meldingen als je op een bepaald moment meer verbruikt dan normaal.

Omdat je kunt zien hoeveel je verbruikt op bepaalde dagen en uren, weet je bijvoorbeeld welke apparaten veel verbruiken en hoeveel energie je verbruikt als je gesloten bent.

Uiteindelijk kun je hiermee ontdekken welke apparaten zuiniger moeten en welk verbruik je kunt voorkomen door het gedrag van alle medewerkers aan te passen (de lichten uitdoen, bijvoorbeeld).

4. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een nieuwe manier van verwarmen. In plaats van de ruimte verwarmen, zoals een gewone radiator doet, verwarmen deze objecten en mensen. Dat doen ze bovendien elektrisch, zonder gas. Met deze techniek verbruik je veel minder energie. En als je zonnepanelen hebt, dan gebruik je mooi de zelf opgewekte energie voor deze verwarming.

Infraroodpanelen zijn een goede oplossing voor specifieke werkplekken. Bijvoorbeeld een bureau of werkbank in een open ruimte. Waar je met een gewone verwarming de hele ruimte moet verwarmen, verwarm je met het infraroodpaneel alleen de werkplek en de collega die daar aan het werk is. Veel efficiënter dus!

5. Smart stekkerdozen

Ja zeker, zelfs stekkerdozen kunnen smart. Mét app! Je kunt al flink besparen op sluipverbruik met stekkerdozen met een aan- en uitknop. Maar dan moet je wel handmatig alle stekkerdozen uitzetten zodra ze niet meer worden gebruikt. Met smart stekkerdozen zet je je stekkerdozen uit met een app op je telefoon. 

Ze zijn natuurlijk wel iets duurder dan gewone stekkerdozen, dus begin vooral bij de stekkerdozen waar je de meeste winst mee kunt behalen. Bevalt het, dan kun je makkelijk uitbreiden.

Advies op maat voor je bedrijf

Deze top 5 is algemeen voor de vooroplopers. Maar jouw bedrijf is uniek. Wil je een bespaaradvies op maat, dan kijken onze energieadviseurs graag met je mee. Met een bezoek aan je pand bijvoorbeeld, waarna je een persoonlijk bespaarplan krijgt. Hierin lees je meteen wat elke maatregel kost en wat hij oplevert. En we helpen je ook met de offertes en de uitvoering.

Benieuwd? Vraag ons energieadvies aan of lees eerst eens ons stappenplan voor energie besparen.