31 mei 2022

Leestijd: 3 minuten

Besparen zonder gedoe én met extra gemak

Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen reden om energie te besparen. Zo zijn er de ecofans, de geldbespaarders en de vooroplopers. En natuurlijk de geen gedoe-strevers: ondernemers die wel iets willen doen, maar hun tijd liever in de zaak steken. Ben jij zo’n geen gedoe-strever, dan vind je in dit artikel de beste besparingen voor je bedrijf.

Zakelijk besparen als geen gedoe-strever

Je geeft alles voor je bedrijf. Met een flinke dosis passie en ervaring heb jij altijd de focus op je bedrijf. Hartstikke mooi, maar ook wel druk. Je hebt dus geen tijd voor randzaken, zoals energie besparen. En toch… Je weet wel dat het belangrijk is. En dat je er ook gewoon geld aan kan overhouden als je voor de juiste investeringen kiest.

Daarom hebben we voor jou een top 5 van besparingen gemaakt die je vooral heel weinig tijd kosten. Of nog beter, die je tijd besparen. En intussen hebben ze allemaal een mooi rendement, waardoor je ze snel weer terugverdient. Want in één dag kun je echt al veel energie besparen.

1. Ledverlichting

Ledverlichting is een van de besparingen die zich het snelst terugverdient en ook echt zoden aan de dijk zet. En het installeren van de ledlampen is zo geregeld. Kies je alleen voor vervanging van de lamp zelf, dan kan een handige collega dat zelf doen. Vervang je ook de armatuur, dan kun je het best iemand inhuren.
De terugverdientijd hangt natuurlijk af van je keuze, maar vaak kun je ledverlichting al in een jaar of twee terugverdienen. Daarna maak je er dus winst op. 

2. Spouwmuurisolatie

Als je dan toch tijd in energie besparen steekt, kies dan zeker voor isolatie van je muren. Daarmee heb je één keer een grote stap te pakken. Je kunt er namelijk tot wel 25% van je stookkosten mee besparen. En met dat geld kun je heel mooie dingen voor je bedrijf doen.

Ook het isoleren van je dak of vloer levert natuurlijk veel op, maar spouwmuurisolatie kost jou het minste tijd en gedoe. Het isoleren van de muren gebeurt namelijk vanaf buiten, dus je kunt binnen gewoon doorwerken zonder overlast. Spouwmuurisolatie is kortom simpel, snel een flinke besparing.

3. Zonwering

In de zomer gebruiken veel bedrijven airconditioning. Maar energie-technisch is dit niet zo’n handig systeem. Het kost je flink wat energie. Dat verminder je een stuk als je kiest voor folie op de ramen of voor zonwering. Deze oplossingen houden de warmte voor een groot deel buiten. En voor dat deel hoef je de airco niet meer aan te zetten.

Een extra voordeel is dat de zon minder fel naar binnen schijnt, bijvoorbeeld op de schermen van medewerkers. En maatregelen met een dubbel voordeel zijn voor jou als geen gedoe-strever extra interessant.

4. Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is zo’n besparing die je ook nog eens extra gemak oplevert. Je hebt verschillende types, dus je kunt zelf kijken welk type bij je past. Maar met elk type heb je geen omkijken meer naar de verwarming, terwijl je toch bespaart. 

Zo stel je de thermostaat zo in dat hij alleen verwarmt tijdens openingstijden. Ook kun je de temperatuur per ruimte instellen, zodat bijvoorbeeld je kantoorruimte warmer is dan een magazijn of werkplaats met open deuren. Je hebt ook slimme thermostaten die de temperatuur per ruimte meten en zich daarop aanpassen. 

Slimme thermostaten geven je ook inzicht in je verbruik, zodat je in een app heel makkelijk kunt checken wanneer je veel verbruikt en of dat wel nodig is. Zo kun je nog extra stappen zetten om op die momenten meer te besparen. 

Het installeren van de slimme thermostaat is een kleine klus voor een installateur, dus het kost jou ook weinig tijd en gedoe om deze stap te zetten.

5. Aanwezigheidsmelder

Nog zo’n maatregel waarmee je zowel energie als tijd kunt besparen, is de aanwezigheidsmelder voor verlichting. Deze melder zorgt ervoor dat je lampen alleen branden als er iemand in de ruimte aanwezig is. Hij gaat aan als je binnenkomt en gaat uit als je vertrekt. De lamp blijft dus nooit onnodig aan staan en je hoeft zelf niet meer aan het licht te denken.

Er bestaan ook bewegingsmelders. Deze regelen het licht op basis van beweging. In werkplaatsen waar veel beweging is kunnen deze handig zijn. Maar op een plek waar je gasten ontvangt of bijvoorbeeld in kantoren zijn ze minder handig. Zit je een tijdje stil, dan vallen de lampen uit. 

Denk tot slot ook aan andere automatische lichtschakelaars, zoals tijdschakelaars voor reclameverlichting. Of voor deurschakelaars bij bergkasten. Het zijn allemaal maar kleine klussen die zich snel terug kunnen verdienen. En het geeft je ook nog veel gemak.

Advies op maat voor je bedrijf

Deze top 5 is algemeen voor de geen gedoe-strevers. Maar jouw bedrijf is uniek. Wil je een bespaaradvies op maat, dan kijken onze energieadviseurs graag met je mee. Met een bezoek aan je pand bijvoorbeeld, waarna je een persoonlijk bespaarplan krijgt. Hierin lees je meteen wat elke maatregel kost en wat hij oplevert. En we helpen je ook met de offertes en de uitvoering.

Benieuwd? Vraag ons energieadvies aan of lees eerst eens ons stappenplan voor energie besparen.