31 mei 2022

Leestijd: 3 minuten

Check welke duurzame stap je nog kunt zetten

Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen reden om energie te besparen. Zo zijn er de geen gedoe-strevers, de geldbespaarders en de vooroplopers. En natuurlijk de ecofans: ondernemers die graag bijdragen aan een duurzamere wereld. Ben jij zo’n ecofan, dan vind je in dit artikel de beste besparingen voor je bedrijf.

Zakelijk energie besparen als ecofan

Aan jou als ecofan hoeft niemand meer te vertellen dat energie besparen urgenter is dan ooit. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En los van die internationale verdragen, de wereld heeft het nodig dat we er met zijn allen beter voor zorgen. 

Juist als ondernemer kun je veel betekenen voor verduurzaming. De beste ideeën komen van ondernemers! Maar ook als je product niets met duurzaamheid te maken heeft, kun je veel doen. Bijvoorbeeld door je pand duurzamer te maken. 

Jij als ecofan hebt de eerste stappen allang gezet. Je hebt goede isolatie, zodat je niet voor niets stookt. En die oude verlichting heb je jaren geleden al vervangen door ledverlichting. Heb je ook al aan de volgende 5 besparingen gedacht? Je levert er een flinke bijdrage mee! 

1. Aanwezigheidsmelder

Om de ledverlichting nog zuiniger te maken, zijn er allerlei oplossingen om het licht alleen te laten branden als dat nodig is. Zoals de aanwezigheidsmelder. Deze is fijner dan een bewegingsmelder, die ook uit kan schakelen als je rustig zit te werken. 

Naast de aanwezigheidsmelder kun je voor bijvoorbeeld reclameverlichting kiezen voor timers en in magazijnen voor deurschakelaars. Check in elk geval eens welke lamp er nog wel eens onnodig brandt, want voor elke lamp zijn er oplossingen. Extra voordeel: in een dag kun je heel veel van dit soort oplossingen installeren.

2. Zonnepanalen

Een grotere oplossing waar je misschien zelf ook al aan hebt gedacht, is het leggen van zonnepanelen. Met zonnepanelen weet je zeker dat je energie groen is. Een extra voordeel voor veel bedrijven is dat de zonnepanelen vooral overdag energie leveren, precies op het moment dat zij energie nodig hebben. Thuis is dat vaak net andersom.

Als je wel het dak hebt voor zonnepanelen, maar de stap nog niet hebt gezet, is vandaag een mooie dag om daarmee te beginnen. Offertes aanvragen kan nooit kwaad en dat kun je vandaag nog doen. 

Huur je een pand, dan kun je met je verhuurder bespreken hoe de zonnepanelen samen kunt regelen. Want ook voor de verhuurder heeft het voordelen als er zonnepanelen op het dak liggen. 

3. Energiemonitoringssysteem

Een slimme thermostaat heb je waarschijnlijk al. De volgende stap is een energiemonitoringssysteem. Hieruit haal je nog meer informatie die je helpt om te besparen op energie. Je ziet namelijk precies wanneer je hoeveel energie hebt gebruikt en je krijgt meldingen als je op een bepaald moment meer verbruikt dan normaal.

Omdat je kunt zien zien hoeveel je verbruikt op bepaalde dagen en uren, weet je bijvoorbeeld welke apparaten veel verbruiken en hoeveel energie je verbruikt als je gesloten bent. Uiteindelijk kun je hiermee ontdekken welke apparaten zuiniger moeten en welk verbruik je kunt voorkomen door het gedrag van alle medewerkers aan te passen (de lichten uitdoen, bijvoorbeeld).

4. Kraanfilters

Bij besparen op je verbruik denk je al snel aan stroom en gas, maar ook op het verbruik van water kun je vaak besparen. Met kraanfilters kun je vaak al 50% van je waterverbruik besparen. Het installeren is een simpele klus en ze kosten maar weinig. 

Je kunt ze bijvoorbeeld in de toiletten plaatsen en bij spoelkranen in de kantine. In de horeca kunnen ze al helemaal een grote besparing opleveren, net als in sportscholen. 

5. Warmtepomp

Wil je helemaal van het aardgas af, dan kan de warmtepomp een goede oplossing zijn. Je kunt tot wel 45 tot 55% van de CO2-uitstoot besparen met een warmtepomp en daarmee doe je echt iets goeds voor het milieu! 

Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht of uit de grond. Voor individuele bedrijven is buitenlucht de beste optie, maar voor collectieve installaties op bedrijventerreinen kiest men vaak voor bodemwarmte. 

In een nieuwer pand met goede isolatie kun je kiezen voor een all-electric warmtepomp. Helemaal elektrisch dus. In andere panden is een hybride warmtepomp een slimme keuze. Met deze optie behoud je je cv-ketel, zodat deze bij kan verwarmen als de warmtepomp op koudere dagen niet voldoende is. 

De warmtepomp is in de laatste jaren flink ontwikkeld, dus de tijd is er nu rijp voor. 

Advies op maat voor je bedrijf

Deze top 5 is algemeen voor de ecofans. Maar jouw bedrijf is uniek. Wil je een bespaaradvies op maat, dan kijken onze energieadviseurs graag met je mee. Met een bezoek aan je pand bijvoorbeeld, waarna je een persoonlijk bespaarplan krijgt. Hierin lees je meteen met welke maatregelen je de beste stappen voor het milieu maakt. 

Benieuwd? Vraag ons energieadvies aan of lees eerst eens ons stappenplan voor energie besparen.