Zo organiseer je een energiezuinige barbecue

Maak een feestje van je tuin

Wie denkt aan zomer, denkt al snel aan gezellige avonden met de barbecue in de tuin. Het liefst met vrienden en familie. Met deze tips organiseer jij de barbecue van het jaar. Extra fijn: we geven je meteen tips om te kosten én energie te besparen.

De meest energiezuinige barbecue

Laten we beginnen met de barbecue zelf. Je kunt kiezen voor gas, stroom of kolen. Meestal is meest goedkope optie in het gebruik… stroom. Deze barbecues verspreiden ook nog eens minder schadelijke rook. Het overwegen waard dus!

Ook de grootte van je barbecue telt mee. Want hoe groter je barbecue, hoe meer energie deze verbruikt. Met een kleine barbecue ben je dus goedkoper uit. En als je een keer extra ruimte nodig hebt, leen je gewoon een extra barbecue voor ernaast.

Extra tip: barbecues op stroom en gas kun je tijdelijk uitzetten als er even niks op ligt. Ook kun je ze makkelijker hoger of lager zetten, zodat je nooit te veel energie verbruikt.

Voordelige barbecue door slim boodschappen te doen

Natuurlijk helpt het om al een paar weken vooraf de aanbiedingen in de gaten te houden en op het juiste moment je producten te kopen. Zeker dranken, sauzen en producten die je in kunt vriezen. Maar je kunt meer doen:

  • Vlees, vis en vleesvervangers zijn vaak het duurste ingrediënt. Koop hier dus wat minder van en grill eens maiskolven, groentespiezen, pofaardappelen of een camembert om groente in te dippen. En zorg voor een lekkere salade en brood met smeersels
  • Laat verse producten zo lang mogelijk in de koelkast liggen, zodat ze langer goed blijven. En zorg voor schaduw boven het eten dat toch buiten staat
  • Leg eerst alles wat echt op moet op de barbecue en pak later pas wat je nog kunt bewaren of invriezen. Dan hoef je zo min mogelijk weg te gooien
  • Grote kans dat jij net als de meeste Nederlanders altijd bang bent dat je te weinig hebt. En dan toch met allemaal eten blijft zitten. Maak vooraf een lijstje en koop niet meer dan gepland
  • Laat iedereen een gerechtje meenemen en laat je verrassen door de creatieve ideeën van je vrienden en familie
  • Maak zelf lekker frisse limonade met bijvoorbeeld citroenen of munt. Veel goedkoper dan flessen frisdrank

Zo deel je de koelkast in

Al die boodschappen moeten ook in de koelkast. Goed om te weten: onderin is je koelkast het meest koel en in de deur het meest warm. Deel je koelkast dus zo in:

  • Bovenin: potten en dranken
  • Midden: restjes, smeersels, kaas en sauzen
  • Onderin: vlees en groente
  • Deur: boter, dressings en zuivel

Een extra koelkast in de schuur kun je beter niet doen. De schuur is extra warm in de zomer en dan moet de koelkast extra hard koelen. Dat kost extra energie. Bovendien is deze extra koelkast vaak ouder en daardoor minder energiezuinig. Leg je flessen liever in een badje water of in een leuke vintage koelbox van de kringloop. Gezellig én goedkoop.

Feestelijke sfeer die geen energie kost

Je wilt je tuin misschien ook leuk aankleden. En dat kan makkelijk zonder al te veel energie. Ga voor een aantal grotere versieringen in plaats van veel tierelantijnen. Een vuurkorf brengt meteen sfeer bijvoorbeeld. En een tarp is gezellig én beschermt je tegen zon en regen. 

Voor verlichting kun je kiezen voor lampen met ingebouwde zonnepanelen. Je hebt ze in alle soorten en maten, van lampen voor in de grond tot vrolijke lichtsnoeren. En je hebt ze voor elk budget. Kies je wel voor lampen met stekker, ga dan voor ledverlichting. Dit is mooi en gezellig licht, maar veel zuiniger dan andere typen verlichting.

Bekijk hier meer tips voor een energiezuinige tuin.

Zorg verder voor wat vermaak voor de kinderen, zoals een badje en stoepkrijt. En voor het vermaak van de volwassenen kun je dit leuke spel downloaden. Zo leer je nog eens iets nieuws over elkaar. Veel plezier!