‘Onze kosten dalen én ons comfort stijgt!’

Testimonial Radius

Stichting Radius zet zich in voor het versterken van de zelfstandigheid van ouderen en mensen met een handicap in Leiden en Oegstgeest. Het hoofdkantoor van Radius is gevestigd in een rijksmonument midden in de Leidse binnenstad. Een prachtig pand, maar niet bepaald energiezuinig. Uit de EnergieFitScan van Essent Zakelijk blijkt echter dat, ondanks dat het gebouw uit 1750 stamt, er genoeg te verbeteren valt. Door enkele simpele aanpassingen dalen de energiekosten flink én stijgt het comfort voor de medewerkers. 

Stichting Radius biedt ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en de mantelzorgers de helpende hand op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Zo bieden de medewerkers en vrijwilligers onder andere hulp en advies en verzorgen ze activiteiten. De stichting heeft verschillende locaties in Leiden en Oegstgeest, het hoofdkantoor van Radius is echter al sinds 1977 gevestigd aan de Hooglandse Kerkgracht in het centrum van Leiden. “Oude panden zijn vaak niet energiezuinig en dit gebouw is hierop geen uitzondering”, aldus Aad Janson, hoofd Financiën van Stichting Radius. Toch staat duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje van deze organisatie. Zo is het gros van de inrichting al bijna veertig jaar oud. “Deze stoelen dateren uit de jaren ‘70, ze hebben ooit een nieuw stofje gekregen. Hetzelfde geldt voor de tafels; een nieuw tafelblad zorgt dat ze er weer jaren mee kunnen. We gooien hier zeker niet lukraak spullen weg.”

Bewustwording

Bewust omgaan met zaken betekent voor de medewerkers van Radius ook bewust omgaan met energie. Janson: “Dit is een monumentaal pand en hierdoor kunnen we niet dezelfde energiemaatregelen treffen als bij een modern gebouw. Dus hebben we laten onderzoeken hoe we in onze situatie kunnen besparen. Niet alleen uit milieuoogpunt, maar ook in verband met de kosten. Ik vind dat wij als stichting de taak hebben om zorgvuldig om te gaan met gemeenschapsgeld. Bas van den Brenk van Essent Zakelijk heeft ons hierbij uitstekend geadviseerd. Hij heeft eerst een EnergieFitScan uitgevoerd en daarna het rapport met adviezen inclusief terugverdientijd met ons besproken. Aan de hand daarvan zijn er vrijwel direct een aantal aanpassingen doorgevoerd.”

EnergieFitScan

Bij ongeveer 80% van de Nederlandse organisaties en bedrijven valt wat betreft energiebesparing nog veel te winnen. De EnergieFitScan geeft inzicht in het energieverbruik. Bas van den Brenk, energieadviseur van Essent Zakelijk: “Wij voeren op locatie de EnergieFitScan uit. Tijdens een rondgang in het gebouw wordt het energiegebruik in kaart gebracht. Daarna ontvangt de klant een statusrapport met het besparingsadvies. Hierin staan de verbeterideeën met concrete terugverdientijd vernoemd. Door het energieverbruik van Radius te vergelijken met dat van branchegenoten bleek dat deze stichting al een zuinig energieverbruik had. Maar door een paar aanpassingen kan Radius het verbruik nóg verder terugdringen.”

LED & Raamfolie

Van den Brenk noemt als eerste de vervanging van het conventioneel TL licht door LED. “Er was in dit gebouw veel functionele verlichting aangebracht. Deze TL buizen zijn inmiddels vervangen door LED. Hierbij zijn de huidige armaturen behouden.” Dit zal de stichting waarschijnlijk snel in haar portemonnee voelen, want volgens Van den Brenk zijn de kosten binnen twee jaar terugverdiend. Ook door het aanbrengen van raamfolie is het pand een stuk energiezuiniger geworden. “Dubbelglas is bij een monumentaal pand vaak geen optie. Je kunt wel kiezen voor monumentenglas, maar dat is erg duur. Door het aanbrengen van raamfolie wordt een deel van de warmte van de verwarming terug in de kamer gereflecteerd. Hierdoor blijft de warmte die normaal via de glaspartijen verloren gaat, grotendeels in de kamer. Bovendien is het een grote pre dat je deze raamfolie niet op de ramen ziet zitten. Zo heb je wel de lusten, niet de lasten.”

EVO-systeem

De grootste aanpassing is de installatie van het EVO-systeem. Janson: “Natuurlijk willen wij zoveel mogelijk rekening houden met het milieu en de kosten, maar ook het comfort van onze medewerkers is erg belangrijk. Er werken hier zo’n achttien mensen met allemaal verschillende wensen. Zo begint de één om half acht, de ander om negen uur. Mijn collega werkt graag bij twintig graden, ik heb het liever iets koeler. Het EVO-systeem maakt individuele temperatuurregeling per ruimte mogelijk. Via een centraal punt kan de temperatuur in de verschillende kamers worden geregeld. Daarnaast kun je per ruimte de gewenste temperatuur instellen. Ik had nog niet eerder van dit systeem gehoord, maar voor ons is dit een uitvinding. Hiermee bieden we onze medewerkers een oplossing op maat!”

Samenwerking

Niet alle verbeterpunten zijn al doorgevoerd, maar Radius is goed op weg. De stichting is niet alleen tevreden met de aanpassingen, maar ook met manier hoe deze tot stand zijn gekomen. Janson: “De samenwerking met Essent Zakelijk en de installateurs is ons goed bevallen. Bas is erg deskundig en heeft voor alles een oplossing, zonder opdringerig te zijn. We hebben echt als een team gefungeerd!”