Veiligheid

LET OP! Er gaan soms phishing e-mails rond uit naam van Essent, die heel echt lijkt. Het is een e-mail waarin je gevraagd wordt een bedrag over te maken naar een Duits rekeningnummer. Doe dat niet. Klik ook niet op de links en open geen bijlagen. Hieronder staat een voorbeeld van de e-mail.

voorbeeld phishingmail

Vreemd verzoek via e-mail?

Phishing is een vorm van internetfraude. Criminelen proberen op verschillende manieren persoonlijke gegevens te achterhalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via e-mail en Social Media. Wees alert op valse e-mails. Internetcriminelen versturen steeds vaker e-mails, waarmee ze je lokken naar een valse website. Hier laten ze je inloggen, waardoor de fraudeur de beschikking krijgt over je persoonlijke gegevens.

Tips om een phishing e-mail te herkennen

  • In de e-mail wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens door te geven
  • We vragen onze klanten nooit om te betalen via een link in een e-mail
  • De tekst is in gebrekkig Nederlands geschreven
  • Er wordt gedreigd met maatregelen, zoals het stopzetten van je account
  • De e-mail komt in je mailbox met ongewenste post

Zo herken je een e-mail van ons

  • Kijk naar de afzender. Wij versturen vanaf noreply@essent.nl en noreply@servicemail.essent.nl 
  • Als klant kun je altijd in Mijn Essent Zakelijk controleren of er sprake is van een factuur
  • Je klantnummer staat vermeld in de e-mail
  • Je ziet altijd een Essent bankrekeningnummer

Social Media

Ook via Social Media proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen. Vooral Twitter wordt ingezet. Internetcriminelen nemen contact op via een ‘nep’ account. Essent heeft drie Twitter-accounts: @essent, @essentnieuws en @werkenbijessent.

Mijn Essent Zakelijk

Mijn Essent Zakelijk is de persoonlijke omgeving van Essent voor ondernemers. Je kunt hier gemakkelijk je energiezaken online regelen en je gegevens inzien en wijzigen. Uit veiligheidsoverwegingen registreer je je met je klantnummer en je e-mailadres. Ook kies je een gebruikersnaam en wachtwoord.

Beveiligde verbinding

Je logt in op Mijn Essent Zakelijk met behulp van SSL verbindingen (Secure Socket Layer). Er ontstaat een beveiligde verbinding tussen de Essent webserver en je computer. SSL zorgt ervoor dat de berichtenstroom gecodeerd wordt met een sleutel die alleen op de webserver en je computer bekend is. Je herkent een dergelijke verbinding aan de aanduiding HTTPS in de adresregel in plaats van HTTP, waarbij de 'S' staat voor Secure.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om veilig te werken op internet. Zorg ervoor dat de technische beveiliging op orde is, zoals een actuele virusbescherming gecombineerd met een firewall. Overweeg de installatie van een anti-spyware programma. Ga daarnaast zorgvuldig om met je persoonlijke gegevens en sta je wachtwoorden niet af.

Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.