Het verlagen van de energiekosten is voor 47% van de ondernemers de belangrijkste reden om te investeren in duurzame maatregelen. Logisch, want het rendement is bij elke investering belangrijk. Ook als het gaat om energie besparen dus. Het rendement en de terugverdientijd hangen onder meer af van subsidies en de maatregelen die u kiest.

Energiewet: terugverdientijd maximaal 5 jaar

 De Wet milieubeheer verplicht bedrijven met een jaarlijks verbruik van 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas om energiebesparende maatregelen nemen. De verplichte maatregelen hebben allemaal een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Een prima rendement dus!

Snel inzicht in uw maatregelen

Weet u of u verplicht bent energie te besparen? Met onze EnergieWetCheck ontdekt u het in 1 minuut, met de lijst van maatregelen die u moet treffen. Dat scheelt u veel uitzoekwerk!

Doe de EnergieWetCheck

Wat levert energie besparen uw bedrijf op?

Gemiddeld rendement

Gemiddeld is het rendement op energiebesparende maatregelen ongeveer 10 procent. Met subsidies kunt u dat rendement verhogen tot wel 15%. 

Gemiddelde terugverdientijd

Na de EnergieFitScan van Essent investeerden ruim 5.000 bedrijven in energiebesparing. Gemiddeld verdienen zij de totale investering in 7,4 jaar terug.

Snel terugverdiend!

Zonnepanelen en dakisolatie verdient u gemiddeld in 7 jaar terug, spouwmuurisolatie en een HR-ketel in 5 jaar en led-verlichting soms al binnen 2 jaar.

Rendement verhogen met subsidies

Verlaag uw kosten met de subsidies die u aan kunt vragen en verhoog zo direct uw rendement. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) bijvoorbeeld, waarmee u tot 36 procent van het investeringsbedrag fiscaal kunt aftrekken. Met de Vamil mag willekeurig afgeschreven worden. Vaak mag u deze regelingen zelfs combineren. 

De belangrijkste subsidies

  • Milieu-investeringsaftrek (Mia)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Regeling Verlaagd Tarief
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Regionale subsidies

Meer over de subsidies voor energie besparen.

 

Energie besparen als interessante businesscase

Geld op de bank levert tegenwoordig weinig tot niets op. Investeren in energiebesparende maatregelen juist wel. Dankzij het hoge rendement vormt deze investering een interessante businesscase. Naast de besparing betaalt de investering zich ook uit in een stijging van de waarde van uw pand en in een beter comfort binnen.

Hoe maakt u zo’n businesscase?

Voor het maken van een businesscase kunt het best een specialist of adviseur inschakelen. Die kan een goede berekening voor u maken, zowel van de kosten als van de besparing. De berekening is nauwkeurig, omdat de maatregelen zich al lang bewezen hebben. Bovendien zitten er nauwelijks risico’s aan de investering.

Advies en ondersteuning van Essent

Essent helpt u graag, met een EnergieFitScan. Een adviseur bekijkt uw situatie en geeft u persoonlijk advies over energie besparen. U krijgt een rapport met een duidelijke berekening van de kosten en besparing. En als u besluit aan de slag te gaan, ondersteunt hij u ook bij de uitvoering. Van advies tot uitvoering, we regelen alles voor u.

Doe de EnergieFitScan  

Meer over energie besparen

Tips voor uw branche

Ontdek hoe u in uw branche het meest efficiënt bespaart.

Bespaartips per branche


Bespaar met onze producten

Ontdek hoe Essent u helpt met besparen, van advies tot uitvoering.

Start met besparen

Advies over besparen

Met de EnergieFitScan krijgt u advies over uw beste rendement.

Doe de EnergieFitScan