16 oktober 2021

Leestijd: 3 minuten

Zo besparen ondernemers op energie

Nu de energieprijzen wereldwijd zo zijn gestegen, is energie besparen extra aantrekkelijk voor ondernemers. Want energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Maar waar begin je? We leggen je in 3 logische stappen uit met welke maatregelen je het best kunt beginnen.

Vandaag al aan de slag: drie stappen

Met de volgende drie stappen kun je direct aan de slag met energie besparen:

  1. Voorkom het onnodig verliezen van energie
  2. Kies voor energiezuinige apparaten en installaties
  3. Wek zelf de energie op die je nog nodig hebt

Stap 1. Zo voorkom je onnodig energieverlies

Stoken voor de vogeltjes, lichten aan in een lege ruimte, een altijd loeiende airco en computers die altijd stand-by blijven staan. Zonde van de energie en zonde van je geld. 

Een ondernemer vertelde dat hij de eerste stap al genomen heeft: ‘Zo'n vijf jaar geleden ben ik hiernaartoe verhuisd. We hebben geïnvesteerd in isolatie, zodat we 's winters minder hoeven te stoken. De volgende stap is het vervangen van tl-balken door ledlampen.’

Isolatie is een uitstekende maatregel om energieverlies te voorkomen. Met spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR-glas kun je de investering vaak al in vijf jaar terugverdienen. Maar ook met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van leidingen en aan tochtstrips. 

Andere quick wins zijn:

  • Bespaarstekkers - Die voorkomen sluipverbruik van computers en andere apparaten. Het is zonde als alle apparaten op sluimerstand aanstaan, terwijl er geen gebruik wordt gemaakt omdat mensen thuiswerken. 
  • Slimme thermostaat - Een klokthermostaat zorgt ervoor dat de verwarming alleen aanstaat tijdens de uren die je hebt ingesteld. Een slimme thermostaat zet de verwarming zelfs automatisch een standje lager als er niemand is.
  • Aanwezigheidsmelders - Deze zorgen dat het licht automatisch uitgaat in ruimtes waar niemand is. Ze zijn vooral handig in het magazijn, vergaderruimtes en in toiletten, maar ook gewoon op kantoor, bijvoorbeeld wanneer de bezetting laag.

Stap 2: Zo kies je voor energiezuinige apparaten 

Bij stap 2 zorg je ervoor dat je zuinige alternatieven kiest voor de apparaten en installaties in je pand. Je hoeft niet alles direct te vervangen, maar neem energiezuinigheid mee in je keuze zodra een apparaat aan vervanging toe is. 

  • Apparaten en installaties met een goed energielabel - Ben je toe aan nieuwe apparaten of installaties, kies dan voor een nieuwe met een goed energielabel. Bijvoorbeeld voor een nieuw groot scherm voor hybride vergaderingen.
  • Zonwering - De airconditioning is een ware energieslurper, zeker wanneer er weinig mensen in je pand zijn. Met goede zonnewering houd je de ruimte ook uitstekend op temperatuur.
  • Ledlampen - Ledlampen verbruiken tot wel 90 procent minder stroom dan spaarlampen. Ze zijn wat duurder, maar die investering kun je snel terugverdienen. Dit is dan ook de meest populaire maatregel , blijkt uit ons onderzoek. 

Inzicht 5 benchmark ondernemers 2021

Stap 3. Zo wek je zelf energie op

Na stappen 1 en 2 verbruik je minder energie, dus heb je minder energie nodig. Wat je nog wel nodig hebt, kun je zelf deels gaan opwekken.

De meeste ondernemers kiezen voor zonnepanelen. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid energie die je ermee op kunt wekken onder meer afhankelijk is van de grootte van je dak en de richting waarin de panelen kunnen worden aangelegd.

Een andere optie is de waterpomp. Die gebruikt warmte uit de lucht of uit de grond om je pand te verwarmen. De aanleg van een zonneboiler is een manier om water te verwarmen met behulp van zonlicht.

De investering en de terugverdientijd

Energie besparen betekent in eerste instantie investeren. Maar met de juiste aanpak verdien je de investeringen binnen een paar jaar terug. En ook belangrijk: de overheid stimuleert deze investeringen met tal van subsidies en fiscale voordelen. Laat je dus goed voorlichten en zorg dat je zo slim mogelijk investeert.

Begin daarvoor met een businesscase. Een businesscase laat je zien hoe lang het precies duurt voordat je een energiebesparende maatregel hebt terugverdiend.

  1. Breng je energiekosten in kaart.
  2. Vraag offertes aan voor verschillende energiebesparende maatregelen, bij verschillende aanbieders. Let goed op bijkomende kosten, bijvoorbeeld als zonnepanelen om aanpassingen van je dak vragen.
  3. Krijg inzicht in je financiering. Wat kun je zelf betalen en wat ga je extra lenen?
  4. Check de subsidies.
  5. Bereken de terugverdientijden per maatregel: terugverdientijd = (je totale investering + kosten financiering) / jaarlijkse kostenbesparing
  6. Maak een shortlist met de beste maatregelen 

Je kunt ervoor kiezen zelf een businesscase uit te werken, maar je kunt hierbij ook advies krijgen van energie-experts. Bel onze energiedeskundigen via 073–2032707 of vraag online ons bespaaradvies aan.

Ondernemers gingen aan de slag met hun pand

In augustus 2021 spraken we met ondernemers over de coronacrisis en de gevolgen die het had voor hun pand. De ondernemers zijn de zaken anders gaan doen (37%) of zijn zelfs andere dingen gaan doen (13%).

Daarvoor waren aanpassingen in het pand nodig. Zo werden kantoren anders ingedeeld en magazijnruimtes verbouwd tot productiehallen. Juist dit soort verbouwingen bieden een perfecte gelegenheid om te besparen.

Toch gaf niemand aan hier de afgelopen anderhalf jaar speciaal aandacht voor had. Wel heeft 91% sowieso al stappen gezet om energie te besparen en ruim de helft wil komend jaar nog meer stappen zetten. 

Cover benchmark 2021

Benchmark: 5 inzichten na 1,5 jaar anders werken

We vroegen ondernemers wat er veranderd is aan de manier waarop zij werken. En waarop zij het bedrijfspand gebruiken. Wat blijkt: flexibiliteit is het toverwoord. Doe je voordeel met hun inzichten en ideeën over het samenwerken, het pand en energie.

Ja, download de benchmark

 

*De inzichten, quotes en cijfers in dit artikel komen uit een digitale enquête onder een paar honderd abonnees van MT/Sprout, aangevuld met telefonische interviews. Dit onderzoek liep in de zomer van 2021.