8 juni 2021

Leestijd: 5 minuten

Onderdelen en berekening in de businesscase voor energie besparen

Het nemen van duurzame stappen kost je in eerste instantie wat geld. Maar je verdient de investering snel terug als je een goede businesscase maakt. Zo weet je precies wat de terugverdientijd van je geplande maatregel is.

Een businesscase voor zonnepanelen is wat uitgebreider dan die voor ledlampen. Zo'n businesscase bestaat uit vijf onderdelen:

 1. de investering
 2. de besparing
 3. de subsidies
 4. de terugverdientijd
 5. de geschatte winst na X jaar
Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

1. De investering

Ga om te beginnen na wat het prijskaartje is van de investering. Voor maatregelen als ledlampen of bewegingsmelders heb je doorgaans enkel te maken met de aanschafkosten.

"Bij zonnepanelen spelen meer aspecten een rol. Denk aan eventuele aanpassingen aan de dakconstructie of in de meterkast en het onderhoud", aldus Demi van den Brink. Ze is bespaaradviseur en helpt ondernemers met verduurzamen.

In deze whitepaper lees je hoe je stap voor stap begint met energie besparen.

Tip energie besparen bedrijvenTip: gaat het om een uitgave van duizenden euro's, vraag dan meerdere offertes aan. Prijzen en service kunnen nogal verschillen.

 

Persoonlijke hulp bij je businesscase

Zelf uitzoeken hoe en waar je energie kunt besparen kost tijd. Met een EnergieFitScan helpt een van onze adviseur je op weg. Dit proces bestaat uit een telefonische intake, een scan op locatie, persoonlijk advies en begeleiding bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

2. De besparing

Elke maatregel levert een besparing op. Zo verbruiken ledlampen bijvoorbeeld gemiddeld 85 procent minder stroom dan spaarlampen en tl-balken. Met een hybride warmtepomp daalt je CO2-uitstoot met zo'n 20 procent. Je bespaart hiermee zo'n 200 euro per jaar ten opzichte van een hr-ketel.

"De besparing hangt sterk af van het pand en de situatie. Hoe goed het gebouw geïsoleerd is bijvoorbeeld, zodat er geen warmte kan ontsnappen", vertelt Demi. "Bij zonnepanelen gaat het verder nog om de ligging. Bij een schuin dak op het zuiden is de opbrengst ongeveer 95 procent, voor de richtingen oost en west kun je uitgaan van 85 procent." 

Gemiddelde terugverdientijden energie besparen

3.Subsidies en fiscale voordelen aanvragen

De overheid helpt je een handje, met interessante subsidies en fiscale voordelen. Die maken het voor jou financieel interessanter om vandaag nog te starten. 

Voorbeelden van interessante subsidies en fiscale voordelen zijn de Investeringsaftrek Duurzame Energie (ISDE) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Check ook ons overzicht van de beste subsidies.

4. De terugverdientijd

Je kunt vervolgens zelf de terugverdientijd uitrekenen. Die formule ziet er als volgt uit:

Terugverdientijd = (je totale investering + kosten financiering) / jaarlijkse kostenbesparing.

"Dit is een grove rekensom. Voor zonnepanelen moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de energiebelasting, de prijs van energie en de mogelijkheid om aan het net terug te leveren", zegt Demi.

Duurzaamheid belangrijk voor werkgever

Energiebelasting

In Nederland betaal je belasting over iedere kWh aan stroom en kubieke meter gas. Voor bedrijven is de heffing verdeeld over drie schijven. Hoe meer je verbruikt, hoe minder belasting je betaalt. Voor elektriciteit zijn dit de tarieven in 2021:

 • 0 t/m 10.000 kWh: 0,094 euro
 • 10.001 t/m 50.000 kWh: 0,051 euro
 • 50.001 t/m 10.000.000 kWh: 0,013 euro

"Stel dat je 50.000 kWh verbruikt. Met zonnepanelen kun je tot 40.000 kWh opwekken, maar dan houden we alleen het hoogste stroomtarief over", zegt Demi. "Dan kan het financieel interessanter zijn om iets minder te investeren en bijvoorbeeld maar 25.000 kWh op te wekken."

Energieprijs

De energieprijs blijft een onzekere factor in je berekening. Hoe harder de prijzen voor gas en elektriciteit stijgen, hoe hoger je rendement. Ga uit van een gemiddelde stijging van 2 tot 3 procent per jaar.

Terug leveren aan het net

Stel dat je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. Dan wil je dat graag terug leveren aan het net. 

 • de opgewekte energie wordt op je jaarafrekening weggestreept tegen de energie die je leverancier je heeft geleverd
 • dit heet 'salderen'
 • heb je meer terug geleverd dan verbruikt, dan ontvang je daarvoor een vergoeding

"Er zijn inmiddels regio's in Nederland waar je niet meer kunt terug leveren. Daar is de netcapaciteit vol. Ook hiermee moet je rekening houden bij het uitrekenen van je businesscase", zegt Demi. 

De terugverdientijd, een praktijkvoorbeeld

 • een ondernemer plaatst acht zonnepanelen op het dak
 • die wekken 2.000 kWh op
 • de investering is 2.200 euro
 • ze wekken per jaar 400 euro aan stroom op
 • de omvormer moet na twaalf jaar vervangen worden, dit kost 600 euro.
 • de zonnepanelen gaan 25 jaar mee

Terugverdientijd: (2.200 + 600) / 400 = 7

Deze ondernemer verdient de investering in zeven jaar terug. De volgende zeventien jaar bespaart hij steeds 400 euro. Het voordeel komt uit op 6.800 euro.

 
 

5. De geschatte winst na X jaar

Je wilt de energiebesparende maatregelen het liefst met elkaar kunnen vergelijken natuurlijk. Zo kom je er namelijk achter wat echt zin heeft. Bereken daarom per maatregel de besparing over een vaste periode, bijvoorbeeld tien jaar. Zo kun je makkelijker een top 5 maken met besparingen die het waard zijn om nog vandaag mee te starten,

"Houd er wel rekening mee dat er maatregelen zijn waar je geen businesscase aan kunt hangen. Isolatie is zo'n voorbeeld. Dat rendement hangt sterk af van het weer de komende jaren", zegt Demi.

Bij het maken van de juiste keuzes spelen ook je eigen behoeften een rol. "Het is minder logisch om een vier jaar oude cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp. Ook je beschikbare budget speelt mee. Probeer in ieder geval in je begrotingen ruimte te maken voor energiebesparende maatregelen."

Begin vandaag nog met energie besparen

Het uitrekenen van je businesscase kan heel simpel zijn. Voor ledlampen bijvoorbeeld is het een simpele rekensom. Je ziet wel dat er bij een investering als zonnepanelen iets meer komt kijken. Onze adviseurs geven je graag persoonlijk advies.

Of download deze whitepaper. We leggen stap voor stap uit hoe je begint met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.