Waar let je op bij spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie aanbrengen is niet eenvoudig. We geven je enkele tips waar je zeker op moet letten. Onze belangrijkste tip? Laat deze klus aan vakmensen over!

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een dubbele buitenmuur. Van oudsher hebben huizen een enkele buitenmuur. Vanaf 1920 kregen nieuwe huizen een dubbele buitenmuur. Dit was om vocht buiten te houden. Later ontstond het idee om de tussenruimte te vullen met isolatiemateriaal, om zo de warmte in het huis vast te houden. Die tussenruimte heet spouw, vandaar de naam spouwmuurisolatie. Sinds 1976 hebben alle nieuwe huizen spouwmuurisolatie. Maar tussen 1920 en 1976 zijn er maar liefst 1 miljoen woningen gebouwd die in de gevelmuur nog geen isolatiemateriaal hebben? Ook deze spouwmuur kun je isoleren. Oftewel het opvullen van de lege ruimtes in de gevelmuur. Daarmee bespaar je geld op de energierekening. Je hoeft minder te stoken én het huis blijft beter warm.

Waarom is spouwmuurisolatie werk voor vaklieden?

Spouwmuurisolatie is een bijzonder effectieve manier om het comfort van je thuis te verhogen, maar alleen als het goed gebeurt. Enkele mogelijke problemen zijn:

  • vochtproblemen door de aanwezigheid van koudebruggen;
  • vochtproblemen door regenwater in de spouw;
  • vochtproblemen doordat de buitenmuur dampremmend is;
  • de spouwmuurisolatie staat goede ventilatie van de kruipruimte in de weg;
  • vleermuizen in de spouw.

Waarom zijn koudebruggen bij spouwmuurisolatie een probleem?

Tijdens het metselen van de beide buitenmuren valt er soms puin in de spouw. Ook blijven er soms cementresten oftewel speciebaarden achter. Bij spouwmuurisolatie ontstaan op die plekken koudebruggen. Dit zijn plekken zonder isolatiemateriaal, waardoor er warmte weglekt. Op die koude plekken in de muur slaat vocht neer. Let er dus op dat het bedrijf dat de spouwmuur isoleert, controleert of de spouwmuur goed schoon is. Zo voorkom je vochtproblemen door koudebruggen. Het is bijna altijd mogelijk om een vervuilde spouwmuur goed schoon te maken. Lukt dat niet, kies dan voor een andere vorm van gevelisolatie.

Waarom leidt spouwmuurisolatie soms tot vochtproblemen door regenwater?

Het voegwerk, de kozijnen, de goten en het dak moeten in orde zijn. Vraag voor de zekerheid even na aan de vakman of dat gecontroleerd is. Regenwater dat door kieren in de spouw komt, kan door de isolatie namelijk nergens meer heen. Grote kans dat het dan in huis vochtig wordt. Dan helpt het om goed te ventileren of vochtvreters neer te zetten.

Waarom mag bij spouwmuurisolatie de buitenmuur niet dampremmend zijn?

Zelfs als het voegwerk, de kozijnen, de goten en het dak helemaal in orde zijn, komt er altijd wat waterdamp in de spouw. Die waterdamp moet natuurlijk via de buitenste buitenmuur weer kunnen ontsnappen. Daarom mogen er geen dampremmende materialen op of in de buitenmuur zitten. Denk bijvoorbeeld aan glazuur, dampremmende verf of dampremmende stenen.

Denk aan de ventilatie van de kruipruimte

In een kruipruimte zonder goede ventilatie komen schadelijke stoffen zoals vocht en radongas. Die stoffen komen vervolgens in je woning terecht. In veel woningen loopt de ventilatie van de kruipruimte via de spouwmuur. Let er dus op dat het isolatiebedrijf in zo'n geval nieuwe ventilatiekanalen voor de kruipruimte maakt.

Is spouwmuurisolatie mogelijk als er vleermuizen in de spouw zitten?

Zitten er vleermuizen in de spouwmuur? De vleermuis is een beschermde diersoort. Je mag ze dus niet zomaar uit de spouwmuur wegjagen. Volgens de Flora- en faunawet moet je ontheffing aanvragen bij de gemeente om toch de spouw te mogen vullen. Daarna mag je de vleermuizen diervriendelijk wegjagen. Dat doe je door in te haken op hun leefritme. Overdag slapen ze in de spouwmuur, 's nachts vliegen ze uit. Zorg daarom enkele dagen na elkaar dat de ontluchtingsgaten vrij zijn als de dieren uitvliegen, maar dicht als ze willen terugkeren.

Zo de spouwmuur is geïsoleerd, en nu?

Aha, je wilt een luchtdichte ruimte maken? Dat kan, dan isoleer je de geïsoleerde spouwmuur nog meer. De aannemer controleert waar de muren nog meer isolatie nodig hebben en waar de isolatie wel genoeg is. Minder lucht in de spouwmuur betekent ook dat de warmte beter in je huis blijft én de kou buiten. En dat merk je zeker aan de energierekening.

Voordelen spouwmuurisolatie

  • Luchtdichte muur: warmte verdwijnt niet meer naar buiten en de kou kan niet meer naar binnen.
  • De verwarming mag een graadje of zelfs meer omlaag. Dat zie je op de energierekening.
  • Goed om te checken of je nog subsidie krijgt. De regelingen verschillen per gemeente.
  • De hele woning is beter geïsoleerd en dat merk je. In de winter blijft het warm en koel in de zomer.