Het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit en beginnen we aan de zomertijd. Het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uurtje terug en leven we weer op gewone tijd, ook wel wintertijd genoemd. In het voorjaar merken we vaak meer van het ‘gestolen uur’, omdat we een kortere nacht hebben. Veel mensen hebben hier last van. In de wintertijd krijgen we het uurtje weer terug en dan leven we weer op de goede tijd, waardoor we daar makkelijker aan wennen. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Zomertijd sinds 1977

Het instellen van zomertijd is in Nederland pas ingegaan in 1977. We zijn een van de ongeveer 70 landen die meedoen aan zomer- en wintertijd. Het werd ingesteld om energie te besparen. Boeren konden langer buiten op het land werken – het is immers langer licht – en in de steden ging de verlichting een uurtje later aan. Een nobel streven, maar of het effect van zomertijd heel veel gunstiger is op de energierekening van nu valt te betwijfelen.

Meer apparaten in huis

In vergelijking met de jaren '70 van de vorige eeuw hebben huishoudens tegenwoordig meer elektrische apparaten in huis. Zo bevindt zich in ieder huis wel een wasmachine, opladers voor mobiele apparaten, een computer of laptop en een televisie. En hoewel het buiten een uurtje langer licht is, worden deze apparaten gewoon gebruikt – zomertijd of geen zomertijd. Mocht het zo zijn dat we in Nederland lekker langer buiten blijven zitten, dan merk je wel het effect op het energieverbruik: buiten worden de elektrische apparaten van binnen niet gebruikt.

Wintertijd: meer energieverbruik

Hoewel de effecten van zomertijd op het energieverbruik niet heel uitgebreid onderzocht is, zijn de effecten van wintertijd wel op papier gezet. Uit onderzoek van ons blijkt dat in de wintertijd het energieverbruik onmiddellijk met 2,6% stijgt. Bijvoorbeeld voor verlichting, het terugzetten van elektrische klokken en elektrische verwarming. Maar of dit over het jaar genomen een hogere energierekening geeft, dat valt te bezien.

Energie besparen

Of zomertijd energie bespaart of niet, dat ligt natuurlijk ook aan uw energieverbruik. Ook in de wintermaanden kunt u besparen op uw energie, door de verwarming niet meteen aan te zetten maar eerst de kou met een dikke trui te bestrijden en door energiezuinige verlichting te gebruiken. Meer tips voor energiebesparing luiden: neem zonnepanelen, isoleer het huis en doe het licht wat vaker uit.