Duurzame logistiek en transport

Een oplossing op maat door Essent

  • Transport: elektrisch of op waterstof
  • Energiesysteem voor opwek én opslag
  • Wij doen de benodigde investeringen
  • Van ontwerp tot oplevering geregeld

Verduurzaming van de logistieke sector

De logistieke sector staat voor een flinke opgave. Verpakkingen, opslag en intensief transport van goederen zorgen voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot én verbruik van fossiele brandstoffen. Verduurzaming is daarom noodzakelijk. Niet alleen om de impact op het milieu te verminderen, maar ook om te voldoen aan wet- en regelgeving en de wensen van de eindklant.

Wet- en regelgeving

Vanaf 2024 is de ESG-rapportage verplicht voor grote bedrijven. Dit biedt inzicht aan stakeholders en beleggers over je duurzaamheidsprestaties.

Zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 zullen minstens 30 steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een zero-emissiezone invoeren.

MVO

Consumenten en investeerders verwachten dat bedrijven op een verantwoorde manier ondernemen. MVO is daarom niet meer weg te denken.

Groene distributieketen

Klanten vragen steeds vaker om een groene distributieketen. Denk bijvoorbeeld aan minder plastic of emissievrije bezorging.

Elektrisch rijden: de oplossing voor stadslogistiek

Door de aangekondigde zero-emissiezones verandert het traditionele wagenpark de komende jaren. Elektrische bedrijfswagens en vrachtwagens worden de norm. En een betrouwbare laadinfrastructuur is dan ook essentieel. Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) helpt je hierbij, van advies tot installatie en onderhoud. We brengen je laadbehoefte in kaart en maken een ontwerp hoe jij het slimste kunt laden. Met onze kwalitatieve laadpalen, snelladers en slimme software is jouw bedrijf er klaar voor.

Groene waterstof voor zwaar transport

Bij zwaar transport is elektrisch rijden niet altijd een optie. Zeker als het gaat om lange afstanden zijn accu’s niet toereikend. Groene waterstof als alternatief voor diesel is dan een goede mogelijkheid. Een truck of bus op waterstof produceert geen uitlaatgassen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor de logistieke en vervoersdiensten van jouw organisatie? Essent denkt graag met je mee.

Geïntegreerde energie-oplossingen

Verduurzaming in de logistiek omvat meer dan alleen het transport en de levering van goederen. Het is ook nodig om bedrijventerreinen en distributiecentra te verduurzamen.

Essent EIS levert een energiesysteem op maat. We integreren alle energiestromen in één systeem. Zo kunnen we zonnepanelen leveren waarmee je zelf energie opwekt en een opslagsysteem voor jouw zonne-energie. Dat is een slimme oplossing bij netcongestieproblemen.

Na oplevering van het project leveren we energie zoals je dat gewend bent van Essent.

Een distributiecentrum verduurzamen? Zo pakken wij dat aan!

We hebben 2.506 zonnepanelen geïnstalleerd op het distributiecentrum van een toonaangevende logistieke dienstverlener. Dit initiatief, bedoeld om hun energieverbruik te verduurzamen, dekt nu ongeveer 60 procent van hun totale energiebehoefte. Met een verwachte terugverdientijd van 4,5 jaar draagt het project bij aan zowel kostenbesparing als een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

“Dit is ons eerste project met deze klant. Ze kwamen naar ons omdat we een van de grootste spelers zijn in Europa als het gaat om energieoplossingen. Natuurlijk zijn we ontzettend blij een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities van dit bedrijf.”
Aleksandar, Essent Energy Infrastructure Solutions 

Jouw partner in de energietransitie

Essent EIS ontwerpt, realiseert en exploiteert innovatieve en duurzame energie- en warmtesystemen. Dat doen we onder andere voor bedrijventerreinen en distributiecentra.

  • Eén aanspreekpunt, van design tot oplevering.
  • Een advies op maat door onze experts.
  • Wij doen de benodigde investeringen.

Meer over duurzame logistiek en transport

Vrachtwagen: elektrisch of op waterstof?

De toekomst van logistiek

Niet langer last van netcongestie

Distributiecentrum verduurzamen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.