Alles over de energieprijzen

Wat te doen als ondernemer?

Onze variabele tarieven gaan per 1 april omlaag

Goed nieuws: de energieprijzen op de inkoopmarkt zijn gedaald. Daarom gaan onze variabele tarieven per 1 april 2023 omlaag. 

Heb je voor je bedrijf een contract met een variabel tarief? Dan ontvang je voor 1 maart een e-mail of brief met je nieuwe tarieven vanaf 1 april. Omdat dit jaar het prijsplafond geldt, betaal je deze tarieven alleen voor je verbruik boven het verbruiksplafond.

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 31-01-2023.

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). Voor alles wat je meer verbruikt, betaal je het tarief in je energiecontract. Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

 

Het verbruiksplafond wordt opgesplitst in 2 delen

Omdat iedere klant op een ander moment de jaarrekening krijgt, wordt het verbruiksplafond opgesplitst in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kun je compenseren. Dus blijf je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand.

Zo werkt het verbruiksplafond

Hieronder zie je wat je per maand kunt verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. Verbruik je in een maand meer, dan kun je dit compenseren met je verbruik van de overige maanden tot aan je jaarrekening. Verbruik je juist minder, dan neem je het tegoed dat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Het verbruik dat je in de periode vóór de jaarrekening niet opmaakt, neem je niet mee naar de periode na de jaarrekening. Dit geldt ook voor verbruik na 31 december 2023.

Hoe werkt het prijsplafond?

Hoe zit het met mijn termijnbedrag?

wijzigen termijnbedrag mijn essent
Berekening termijnbedrag
Ben je een nieuwe klant, dan schatten we je verbruik in met de gegevens die je hebt ingevuld bij het afsluiten van je contract. Ben je al langer klant bij ons, dan schatten we het verbruik in op basis van het voorgaande jaar. Je verbruik gedeeld door 12 zijn de kosten die je maandelijks betaalt. 

Houd grip op je kosten
Check regelmatig of je termijnbedrag nog past bij onze tarieven en je verbruik. En pas je termijnbedrag zelf aan in Mijn Essent Zakelijk als dat nodig is.

Starten met besparen

Zet vandaag de eerste stap
Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Het is beter voor je portemonnee, het klimaat, én mensen werken graag voor een werkgever die bewust bezig is. Geen tijd te verliezen dus. Met een eenvoudig stappenplan, persoonlijk advies, en informatie over subsidies zet je vandaag al de eerste stap.
Bespaar vandaag

Veelgestelde vragen

Schrijf je in en ontvang een seintje wanneer de tarieven gunstig zijn

We houden je graag op de hoogte van de prijsontwikkelingen. Schrijf je in en krijg een seintje als we weer een verlengaanbod kunnen doen.