17 januari 2023

Leestijd: 3 minuten

ISDE-subsidie nu ook voor zakelijke zonnepanelen

Bij duurzame stappen denken veel ondernemers aan zonnepanelen. Als jij ook de stap naar zonnepanelen wilt zetten, dan kun je hier nu de ISDE-subsidie voor aanvragen. Dat kan trouwens ook voor een warmtepomp, zonneboiler, windturbine of een aansluiting op een warmtenet.

Wat is de ISDE-subsidie?

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De naam zegt het al: je kunt hem aanvragen voor maatregelen waarmee je energie bespaart of waarmee je zelf duurzame energie opwekt. En je kunt hem zowel zakelijk als privé aanvragen.

Zonnepanelen voor je bedrijf in de ISDE

Zonnepanelen vallen tijdelijk onder de ISDE. Namelijk van januari 2021 tot en met 31 december 2023. Maak er dus snel gebruik van! De hoogte van de ISDE voor je zakelijke zonnepanelen is 125 euro per kW gezamenlijk piekvermogen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • je hebt een aansluiting voor kleinverbruik. Dat is maximaal 3 x 80 Ampère. Je hebt zo’n aansluiting als je elke maand een factuur krijgt van je energieleverancier met daarop ook de netbeheerkosten. Met een aansluiting voor grootverbruik betaal je die kosten direct aan de netbeheerder
  • je hebt het jaar voordat je subsidie aanvraagt netto minimaal 50.000 kWh verbruikt
  • je kunt de ISDE aanvragen voor een vermogen tussen de 15 en 100 kWp
  • je moet de zonnepanelen binnen 12 maanden in gebruik nemen en worden geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf
  • de panelen liggen op of aan je pand

Ook belangrijk is de volgorde. Je start met een offerte-aanvraag voor de zonnepanelen, dan vraag je de subsidie aan en pas daarna teken je de koopovereenkomst.  

Warmtepomp en zonneboiler in de ISDE

Voor een warmtepomp en zonneboiler kun je minimaal 500 euro subsidie krijgen. De precieze hoogte hangt af van het apparaat. Tip: kies voor een warmtepomp die op de Apparatenlijst Warmtepompen staat, want dan weet je zeker dat deze warmtepomp goedgekeurd is. 

Voor écht nieuwe panden kun je deze subsidie niet aanvragen. Je pand of verhuurwoning moet voor 1 juli 2018 gebouwd of bewoond zijn of de omgevingsvergunning is voor 1 juli 2018 aangevraagd.

En ook voor de warmtepomp geldt: eerst de offerte aanvragen, dan de subsidie en dan pas daarna de koopovereenkomst tekenen.

Tijdelijk: kleinschalige windturbines in de ISDE

Nog een tijdelijke maatregel in de ISDE: kleinschalige windturbines (windmolens dus). Ook deze kun je tot eind 2023 aanvragen en je krijgt maximaal 66 euro per m2 rotoroppervlak.

De voorwaarden lijken op die voor zonnepanelen. Je hebt ook hier een aansluiting voor kleinverbruik nodig, je moet de turbine binnen 12 maanden gaan gebruiken en je laat de installatie laat je door een specialist doen. Net als met zonnepanelen vraag je eerst de offerte aan, dan de subsidie en pas dan teken je de koopovereenkomst.

Maar er zijn ook aanvullende voorwaarden:

  • de windturbine heeft een minimaal rotoroppervlak van 50 m2 en maximaal 500 m2, ook als er meerdere turbines in het project zitten;
  • je hebt een omgevingsvergunning;

ISDE aanvragen voor aansluiting op een warmtenet voor VvE’s

De regels voor de ISDE voor VvE's verandert in 2023. Het grootste deel van de subsidies vallen nu onder de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Wil je subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler, kan dan even bij deze subsidie.

Als VvE kun je de ISDE nog wel aanvragen voor kleine windturbines en zonnepanelen.

ISDE subsidie zakelijk aanvragen, hoe werkt dat?

Start je aanvraag voor de ISDE in het stappenplan van de RVO. Hier vind je de volledige voorwaarden en de apparatenlijst voor de maatregelen. Is alles in orde, dan vraag je de ISDE aan in je eLoket. Eventueel kun je iemand machtigen om dit voor je te doen.

Na je aanvraag krijg je meteen een bevestiging en daarna is het even wachten. Meestal krijg je binnen 8 weken een brief met daarin de beslissing. Is het een ja? Dan staat in de brief ook het bedrag dat je krijgt en kun je aan de slag!

Dan ben je bijna klaar. Na installatie en betaling van de rekening vraag je via Mijn RVO een vaststelling aan. Hiermee checkt de overheid of je de maatregelen echt hebt genomen. Maximaal 13 weken na het aanvragen van de vaststelling, krijg je een brief met de beslissing. Is alles in orde, dan krijg je binnen een week de subsidie op je bankrekening. 

Succes met besparen!