3 april 2023

Leestijd: 2 minuten

Geldt de informatieplicht voor jouw bedrijf?

Met de informatieplicht energiebesparing controleert de overheid of je bedrijf energie bespaart en hoe je dat doet. Want ook energie besparen is voor veel bedrijven verplicht. Vergeet dus niet om vóór 31 december aan de overheid te melden welke maatregelen je al hebt genomen.  

Voor welke bedrijven geldt de informatieplicht?

De informatieplicht energiebesparing geldt alleen voor bedrijven die wat meer energie verbruiken. Met een kleine kledingwinkel of een praktijk voor fysiotherapie hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

De informatieplicht energiebesparing geldt voor je bedrijf als je:

  • jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit verbruikt, en/ of;
  • jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas verbruikt.

Verplicht energie besparen

Even een stap terug. Verbruik je 50.000 kWh stroom en/ of 25.000 m3 gas? Dan ben je verplicht om energie te besparen. Je moet elke maatregel nemen die zich in 5 jaar terugverdient. 

Je hoeft niet helemaal zelf uit zoeken welke maatregelen dat zijn. Op de Erkende Maatregelenlijst per branche staat precies welke maatregelen je allemaal moet nemen. Ook staat erbij of dit zo snel mogelijk moet of dat je ook mag wachten tot je bijvoorbeeld gaat verbouwen. Ten slotte staan er eventuele alternatieven op de lijst. 

Tip energie voor bedrijvenTip: zie de Erkende Maatregelenlijst als een soort checklist en pak hem erbij als je iets aan je pand en apparatuur gaat doen. Van het vervangen van je reclameverlichting tot aan een flinke verbouwing. 

 

Wettelijke informatieplicht energiebesparing, en nu?

Dan naar de informatieplicht energiebesparing. Deze regel bestaat pas sinds 2019 en heeft als doel om te controleren of bedrijven inderdaad energie besparen. Elke 4 jaar meld je aan de overheid welke maatregelen je al hebt genomen. Dus vergeet niet om je energiebesparende maatregelen dit jaar te melden.  

Dat doe je in het eLoket van de RVO. Hier staat de Erkende Maatregelenlijst weer voor je klaar. Per maatregel geef je aan of je deze al hebt genomen of niet. Heb je hem nog niet genomen, dan leg je uit waarom niet. Het is dus wel handig als iemand het rapport invult die voldoende technische kennis van het pand heeft.

De overheid kan handhaven op het niet voldoen aan de informatieplicht én op het niet besparen op energie. Je krijgt wel altijd vooraf een waarschuwing en de vraag om alsnog aan de regel te voldoen.

Informatieplicht: huurder of verhuurder

Het antwoord hierop is nogal juridisch. De drijver van de inrichting is verantwoordelijk voor de informatieplicht en het besparen van energie. En de drijver kan zowel de huurder als de verhuurder zijn. Er is altijd maar één drijver, behalve als er bijvoorbeeld 2 bedrijven een deel van het pand huren. Dan kunnen beide huurders drijver zijn.

De drijver is degene die het pand exploiteert. Degene die de zeggenschap en de macht heeft om de verplichte maatregelen te nemen. Als het goed is, staan hier afspraken over in het huurcontract. Pak die er dus even bij als je het niet zeker weet.

Informatieplicht Service

In 2023 volgt een nieuwe meldingsronde. Het aangeven van energiebesparende maatregelen kan een tijdrovende klus zijn. Onze partner Klimaatroute helpt je hier graag bij.

Ik wil de EnergieFitScan