7 januari 2023

Leestijd: 3 minuten

SDE++-subsidie aanvragen in 7 stappen

Je bedrijf laten draaien op zelf opgewekte energie, veel ondernemers zien dat wel zitten. Zeker financieel. En met de SDE++-subsidie is deze investering nóg aantrekkelijker. Vraag hem aan voor duurzame stroomopwekking of voor CO2-reducerende technieken.

Wat is SDE++-subsidie?

De SDE+ kun je als bedrijf aanvragen als je investeert in het opwekken van duurzame energie of in het verminderen van de CO2-uitstoot. Concreet kun je denken aan zonnepanelen, een warmtepomp of een waterkrachtinstallatie.

Duurzame energie is vaak duurder dan grijze stroom. Je moet namelijk eerst investeren voordat je groene stroom krijgt. De SDE++ vergoedt dit verschil in kosten, tot een periode van 15 jaar. Het bedrag dat je krijgt is een compensatie tussen de marktprijs van grijze stroom en de kostprijs van je groene energie.

De SDE++ aanvragen

De SDE++ kun je alleen tijdens specifieke aanvraagrondes aanvragen. De regeling was van 5 september tot en met 5 oktober 2023 open voor aanvragen.
Ook voor 2024 en 2025 is er subsidie beschikbaar gesteld voor de SDE++ regeling. De concrete openstellingsmomenten worden hier later nog voor aangekondigd. Hieronder leggen we je uit hoe je de SDE++ aanvraagt.

Tip energie voor bedrijvenTip: ondernemers vragen de SDE++ vooral aan voor zonnepanelen. Speel jij ook met het idee om zonnepanelen op je dak te installeren, dan helpen we je graag. Met advies over het legplan en met een berekening van de kosten en winst. Met ons advies over zonnepanelen kun je zelf een goed overwogen keuze maken.

 

Stap 1: Check de voorwaarden van de subsidie

Voor deze voorbereiding verwijzen we je toch even naar de website van de RVO. Hier staat de lijst met technieken waarvoor je de SDE++ aan kunt vragen. Per techniek kun je doorklikken naar de voorwaarden voor deze techniek. 

We zoeken de technieken en voorwaarden graag voor je uit, maar opgeteld gaat het over iets te veel tekst voor dit ene artikel.

Een voorbeeld. Vraag je de SDE++ voor zonnepanelen aan, dan moet je een aansluiting voor grootverbruik hebben van 3x 80 Ampère en je installatie van zonnepanelen moet minimaal 15 kilowattpiek opwekken.

Stap 2: Regel de juiste vergunningen voor duurzame installaties 

Je mag de zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of de andere technieken pas na je aanvraag voor de SDE++ te installeren. Maar eventuele vergunningen moeten al wel binnen zijn. Zonder de vergunning krijg je geen SDE++. Je regelt dit meestal bij je gemeente of via je omgevingsloket.

Stap 3: Maak een financieel plan

Breng in kaart wat je installaties de komende vijftien jaar zullen kosten én opleveren. Deze gegevens kun je opnemen in je jaarrekening en financieringsplan. Bij de aanvraag van SDE++ heb je dit financiële plan nodig. 

Stap 4: Maak een plan voor het plaatsen van duurzame installaties

Bij je aanvraag heb je ook een installatieplan nodig. Of een legplan, als het om zonnepanelen gaat. Zet vast zo veel mogelijk op papier, zodat je dit met je aanvraag mee kan sturen. Hoe meer informatie je al hebt, hoe groter de kans dat je de SDE++ ontvangt.

Stap 5: Vraag op tijd eHerkenning aan

De laatste voorbereiding is het aanvragen van eHerkenning van niveau 3 als je die nog niet hebt. Hiermee log je in voor je aanvraag. Het aanvragen van eHerkenning duurt ongeveer 5 werkdagen. 

Stap 6: De subsidieaanvraag

Alle voorbereidingen achter de rug? Dan kun je je aanvraag indienen tijdens de aanvraagronde:

  • Ga naar mijn.rvo.nl en log in op het eLoket. Kies voor niveau 3.
  • Beantwoord de vragen en kies het juiste aanvraagformulier.
  • Vul alle gegevens over je installatie in en voeg de verplichte bijlagen toe, waaronder je vergunning(en) en eventueel de haalbaarheidsstudie.
  • Verzend je aanvraag.

Vorige keer kwamen er te veel aanvragen binnen. Het kan dus gebeuren dat je de SDE++ niet krijgt, terwijl je wel aan alle voorwaarden voldoet. Je hoort zo snel mogelijk of je de SDE++ wel of niet krijgt.

Stap 7: Aan de slag

SDE++ toegekend? Dan kun je aan de slag. Daar geldt wel een deadline voor, die afhangt van je installatie. Je hebt 18 maanden tot 3 jaar de tijd.