Zakelijke energie, particuliere energie of grootzakelijke energie?

Je wilt een nieuw energiecontract afsluiten voor je bedrijf. Maar welk contract past het best? We laten je in dit artikel zien wanneer je kiest voor zakelijke energie, grootzakelijke energie of particuliere energie. En welke keuzes je hebt met zakelijke energie.

In dit artikel:

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is voor bedrijven die de energie alleen zakelijk verbruiken. Ook privéverbruik? Dan kies je particuliere energie. Bedrijven met een aansluiting met grote capaciteit kiezen grootzakelijke energie. Voor je zakelijke energie heb je de keuze uit een vast of variabel tarief en looptijd en je betaalt een vast maandbedrag.

Wanneer zakelijke energie voor zzp’ers?

Kies je als zzp’er voor particuliere of zakelijke energie? Is zakelijke energie goedkoper of juist duurder? Eigenlijk is de keuze voor jou als zzp’er heel makkelijk. Hij hangt af van één vraag.

Gebruik je de energie deels privé? 

Stel dat je een salon of kantoor aan huis hebt, dan kies je dus voor particuliere energie. Maar als je ergens een kantoor of werkplaats huurt, dan kies je voor zakelijke energie. 

Zakelijke energie voor bedrijven aan huis

Met een bedrijf aan huis verbruik je de energie waarschijnlijk deels privé. Dan moet je kiezen voor particuliere energie. Maar soms gelden hierop uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een hoog verbruik hebt of als je meerdere adressen hebt.

Regels ACM zakelijke energie

Zzp’ers konden tot begin 2019 zelf kiezen of zij particuliere of zakelijke energie afsloten. Daarna introduceerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een nieuwe regel. 

Volgens deze regel moeten kleine bedrijven die de energie deels privé verbruiken, kiezen voor particuliere energie. Doel is om deze groep ondernemers consumentenbescherming te bieden. Het belangrijkste verschil is de hoogte van de opzegvergoeding als je het energiecontract vóór het einde van de looptijd opzegt.

Alle klanten van Essent Zakelijk met privéverbruik vallen sinds de nieuwe regel onder de consumentenvoorwaarden. Je blijft dus bij Essent Zakelijk, maar dan met de voorwaarden van Essent.

Wat is grootzakelijke energie? 

Infographic grootzakelijke of zakelijke energieDe capaciteit van je aansluiting bepaalt of je een grootzakelijke of zakelijke aansluiting hebt. Dus: hoeveel elektriciteit en gas kun  verbruiken? Je werkelijke verbruik telt niet mee. 

Je hebt een grootzakelijke aansluiting als:

  • de capaciteit van je stroomaansluiting meer dan 3X80 Ampère is, en/ of;
  • de capaciteit van je gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is.

Geen technische kennis van je aansluiting? Check het dan op deze twee manieren: 

  1. Bekijk je factuur. Staan de netbeheerkosten op je factuur, dan heb je zakelijke energie. Met een grootzakelijke aansluiting krijg je een aparte factuur van je netbeheerder. 
  2. Bekijk je maandelijkse betaling. Betaal je elke maand voor uw werkelijke verbruik, dan is je aansluiting grootzakelijk. Met zakelijke energie betaal je een vast maandbedrag, net als thuis. 

Wat is je keuze in zakelijke energie?

Bij de meeste energieleveranciers heb je de keuze uit een vaste looptijd en een variabele looptijd. Hoe kies je? 

  • Variabele prijs en looptijd: je wilt de vrijheid om maandelijks op te zeggen, bijvoorbeeld omdat je bedrijf gaat veranderen. Of je verwacht dat de prijzen gaan dalen. 
  • Looptijd 1 jaar: je wilt jaarlijks even checken of je nog goed zit. Maar in dat jaar wil je geen verrassingen in je prijs. Die moet gelijk blijven.
  • Looptijd 3 of 5 jaar: je hebt helemaal geen tijd om de prijzen in de gaten te houden. Je wilt in één keer een scherp tarief en er dan 3 of 5 jaar niet meer naar omkijken.

Check natuurlijk naast de prijs ook de voorwaarden van elke energieleverancier goed als je gaat vergelijken. 

Zakelijke energie van Essent

Voor je zakelijke energie zit je goed bij ons. Je kunt rekenen op een scherp tarief én goede service. En we helpen je met besparen. Onze adviseurs helpen je persoonlijk met advies, met subsidies én met het uitvoeren van de maatregelen. 

Ontdek nu mijn voordeel