Zakelijke energie, particuliere energie of grootzakelijke energie?

U wilt een nieuw energiecontract afsluiten voor uw bedrijf. Maar welk contract past het best? We laten u in dit artikel zien wanneer u kiest voor zakelijke energie, grootzakelijke energie of particuliere energie. En welke keuzes u heeft met zakelijke energie.

In dit artikel:

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is voor bedrijven die de energie alleen zakelijk verbruiken. Ook privéverbruik? Dan kiest u particuliere energie. Bedrijven met een aansluiting met grote capaciteit kiezen grootzakelijke energie. Voor uw zakelijke energie heeft u de keuze uit een vast of variabel tarief en looptijd en u betaalt een vast maandbedrag.

Wanneer zakelijke energie voor zzp’ers?

Kiest u als zzp’er voor particuliere of zakelijke energie? Is zakelijke energie goedkoper of juist duurder? Eigenlijk is de keuze voor u als zzp’er heel makkelijk. Hij hangt af van één vraag.

Gebruikt u de energie deels privé? 

Stel dat u een salon of kantoor aan huis heeft, dan kiest u dus voor particuliere energie. Maar als u ergens een kantoor of werkplaats huurt, dan kiest u voor zakelijke energie. 

Zakelijke energie voor bedrijven aan huis

Met een bedrijf aan huis verbruikt u de energie waarschijnlijk deels privé. Dan moet u kiezen voor particuliere energie. Maar soms gelden hierop uitzonderingen, bijvoorbeeld als u een hoog verbruik heeft of als u meerdere adressen heeft.

Regels ACM zakelijke energie

Zzp’ers konden tot begin 2019 zelf kiezen of zij particuliere of zakelijke energie afsloten. Daarna introduceerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een nieuwe regel. 

Volgens deze regel moeten kleine bedrijven die de energie deels privé verbruiken, kiezen voor particuliere energie. Doel is om deze groep ondernemers consumentenbescherming te bieden. Het belangrijkste verschil is de hoogte van de opzegvergoeding als u het energiecontract vóór het einde van de looptijd opzegt.

Alle klanten van Essent Zakelijk met privéverbruik vallen sinds de nieuwe regel onder de consumentenvoorwaarden. U blijft dus bij Essent Zakelijk, maar dan met de voorwaarden van Essent.

Wat is grootzakelijke energie? 

Infographic grootzakelijke of zakelijke energieDe capaciteit van uw aansluiting bepaalt of u een grootzakelijke of zakelijke aansluiting heeft. Dus: hoeveel elektriciteit en gas kunt u verbruiken? Uw werkelijke verbruik telt niet mee. 

U heeft een grootzakelijke aansluiting als:

  • de capaciteit van uw stroomaansluiting meer dan 3X80 Ampère is, en/ of;
  • de capaciteit van uw gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is.

Geen technische kennis van uw aansluiting? Check het dan op deze twee manieren: 

  1. Bekijk uw factuur. Staan de netbeheerkosten op uw factuur, dan heeft u zakelijke energie. Met een grootzakelijke aansluiting krijgt u een aparte factuur van uw netbeheerder. 
  2. Bekijk uw maandelijkse betaling. Betaalt u elke maand voor uw werkelijke verbruik, dan is uw aansluiting grootzakelijk. Met zakelijke energie betaalt u een vast maandbedrag, net als thuis. 

Wat is uw keuze in zakelijke energie?

Bij de meeste energieleveranciers heeft u de keuze uit een vaste looptijd en een variabele looptijd. Hoe kiest u? 

  • Variabele prijs en looptijd: u wilt de vrijheid om maandelijks op te zeggen, bijvoorbeeld omdat uw bedrijf gaat veranderen. Of u verwacht dat de prijzen gaan dalen. 
  • Looptijd 1 jaar: u wilt jaarlijks even checken of u nog goed zit. Maar in dat jaar wilt u geen verrassingen in uw prijs. Die moet gelijk blijven.
  • Looptijd 3 of 5 jaar: u heeft helemaal geen tijd om de prijzen in de gaten te houden. U wilt in één keer een scherp tarief en er dan 3 of 5 jaar niet meer naar omkijken.

Check natuurlijk naast de prijs ook de voorwaarden van elke energieleverancier goed als u gaat vergelijken. 

Zakelijke energie van Essent

Voor uw zakelijke energie zit u goed bij ons. U kunt rekenen op een scherp tarief én goede service. En we helpen u met besparen. Onze adviseurs helpen u persoonlijk met advies, met subsidies én met het uitvoeren van uw maatregelen. 

En als u kiest voor een vaste looptijd, krijgt u ook nog eens een cashback tot wel 400 euro!

Ontdek nu mijn voordeel