Alles wat je moet weten over je zakelijke netwerkkosten

20 februari 2020

Elke maand betaal je netbeheerkosten voor het netwerk dat nodig is voor je zakelijke energie. Privé betaal je ze ook. Maar zakelijk liggen de kosten soms flink hoger. De kosten verschillen per netbeheerder én per type aansluiting.

---

In het kort:

Wat zijn netbeheerkosten zakelijk?

Netbeheerkosten betaal je voor het netwerk voor stroom en gas. Je betaalt voor de aansluiting, het onderhoud en het transport. Netwerkkosten betaal je via je energieleverancier aan je netbeheerder. Je netbeheerder bepaalt jaarlijks de tarieven.

---

Netbeheer in Nederland

Stroom en gas koop je in via een energieleverancier, bijvoorbeeld Essent. En wij gebruiken het netwerk van de netbeheerder om stroom en gas bij je bedrijfspand te krijgen. 

Als eigenaar van het netwerk bepaalt de netbeheerder zelf de tarieven.

Wie je netbeheerder is, hangt af van je regio. Elke regio heeft een eigen netbeheerder. Overstappen kan dus niet.

Wie is mijn netbeheerder?

Hoe hoog zijn de netbeheerkosten voor mijn bedrijf?

Netbeheerkosten verschillen per netbeheerder én per aansluiting. De verschillen zijn te groot om een standaard tarief te geven. Kijk dus even op je factuur als je benieuwd bent naar je netbeheerkosten. Je kunt het ook navragen bij je netbeheerder. 

Kleinzakelijke aansluitingen en netbeheerkosten

Voor kleinzakelijke aansluitingen werkt het simpel. De netbeheerkosten betaal je via je energieleverancier aan de netbeheerder. Dat betekent dat je maar één energierekening hebt, waarop je verbruik, je energiebelasting én netbeheerkosten staan. Net als privé.

Grootzakelijke aansluitingen en netbeheerkosten

Heb je een grootzakelijke aansluiting, dan krijg je een aparte factuur van de netbeheerder. Op de factuur van je energieleverancier staan dus geen netwerkkosten

Verschil zakelijke en grootzakelijke energie

3 onderdelen van netbeheerkosten

Maar wat zijn die netbeheerkosten dan? Ze bestaan uit drie onderdelen:

  1. transportkosten
  2. meetkosten
  3. aansluitkosten

Van deze drie onderdelen hebben de transportkosten de grootste invloed op je energietarief.

Transportkosten voor bedrijven

Transportkosten bestaan uit vastrecht en het capaciteitstarief. Deze kosten betaal je voor het transport van stroom en gas over het netwerk.

Het capaciteitstarief is een vast bedrag, dat afhangt van de capaciteit van je aansluiting. Dus: hoeveel energie kun je verbruiken. Een grotere aansluiting kan honderden euro’s meer aan netbeheerkosten betekenen. 

Tip: controleer het capaciteitstarief op je jaarrekening voordat je energieprijzen vergelijkt. Rekenen met het juiste tarief kan honderden euro’s schelen. 

Vastrecht betaal je voor het gebruik van het netwerk.

Meetkosten

Meetkosten betaal je voor de elektriciteitsmeter en de gasmeter in de meterkast. Deze is eigendom van je netbeheerder. Je betaalt onder meer voor het gebruik van de meter en voor het onderhoud.

Aansluitkosten

Om aangesloten te blijven op het netwerk, betaal je een vast bedrag per jaar.