Alles wat u moet weten over uw zakelijke netwerkkosten

20 februari 2020

Elke maand betaalt u netbeheerkosten voor het netwerk dat nodig is voor uw zakelijke energie. Privé betaalt u ze ook. Maar zakelijk liggen de kosten soms flink hoger. De kosten verschillen per netbeheerder én per type aansluiting.

---

In het kort:

Wat zijn netbeheerkosten zakelijk?

Netbeheerkosten betaalt u voor het netwerk voor stroom en gas. U betaalt voor de aansluiting, het onderhoud en het transport. Netwerkkosten betaalt u via uw energieleverancier aan uw netbeheerder. Uw netbeheerder bepaalt jaarlijks de tarieven.

---

Netbeheer in Nederland

Stroom en gas koopt u in via een energieleverancier, bijvoorbeeld Essent. En wij gebruiken het netwerk van de netbeheerder om stroom en gas bij uw bedrijfspand te krijgen. 

Als eigenaar van het netwerk bepaalt de netbeheerder zelf de tarieven.

Wie uw netbeheerder is, hangt af van uw regio. Elke regio heeft een eigen netbeheerder. Overstappen kan dus niet.

Wie is mijn netbeheerder?

Hoe hoog zijn de netbeheerkosten voor mijn bedrijf?

Netbeheerkosten verschillen per netbeheerder én per aansluiting. De verschillen zijn te groot om een standaard tarief te geven. Kijk dus even op uw factuur als u benieuwd bent naar uw netbeheerkosten. U kunt het ook navragen bij uw netbeheerder. 

Kleinzakelijke aansluitingen en netbeheerkosten

Voor kleinzakelijke aansluitingen werkt het simpel. De netbeheerkosten betaalt u via uw energieleverancier aan de netbeheerder. Dat betekent dat u maar één energierekening heeft, waarop uw verbruik, uw energiebelasting én netbeheerkosten staan. Net als privé.

Grootzakelijke aansluitingen en netbeheerkosten

Heeft u een grootzakelijke aansluiting, dan krijgt u een aparte factuur van de netbeheerder. Op de factuur van uw energieleverancier staan dus geen netwerkkosten

Verschil zakelijke en grootzakelijke energie

3 onderdelen van netbeheerkosten

Maar wat zijn die netbeheerkosten dan? Ze bestaan uit drie onderdelen:

  1. transportkosten
  2. meetkosten
  3. aansluitkosten

Van deze drie onderdelen hebben de transportkosten de grootste invloed op uw energietarief.

Transportkosten voor bedrijven

Transportkosten bestaan uit vastrecht en het capaciteitstarief. Deze kosten betaalt u voor het transport van elektriciteit en gas over het netwerk.

Het capaciteitstarief is een vast bedrag, dat afhangt van de capaciteit van uw aansluiting. Dus: hoeveel energie kunt u verbruiken. Een grotere aansluiting kan honderden euro’s meer aan netbeheerkosten betekenen. 

Tip: controleer het capaciteitstarief op uw jaarrekening voordat u energieprijzen vergelijkt. Rekenen met het juiste tarief kan honderden euro’s schelen. 

Vastrecht betaalt u voor het gebruik van het netwerk.

Meetkosten

Meetkosten betaalt u voor de elektriciteitsmeter en de gasmeter in de meterkast. Deze is eigendom van uw netbeheerder. U betaalt onder meer voor het gebruik van de meter en voor het onderhoud.

Aansluitkosten

Om aangesloten te blijven op het netwerk, betaalt u een vast bedrag per jaar.