7 juni 2021

Leestijd: 5 minuten

Dit levert energie besparen je op (naast geld besparen)

De belangrijkste redenen om energie te besparen, ze zijn je vast bekend: geld besparen en een leefbare planeet doorgeven aan je kinderen. Maar er zijn meer redenen om vandaag nog te starten met energie besparen. Dit zijn 5 goede redenen.

5 voordelen van zakelijk energie besparen

1. Voldoen aan de vraag van je klant

Je klant, daar doe je het allemaal voor. En consumenten vragen steeds vaker van bedrijven dat ze duurzame keuzes maken. Lees deze onderzoeksresultaten er maar eens op na.

  • De meeste Nederlanders vinden dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het over maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat (bron: Maatschappelijk Imago Monitor).
  • Driekwart van de consumenten vindt bedrijven met een duurzaam karakter sympathieker (bron: b-open)
  • Zeker 60 procent van de Nederlanders vindt dat bedrijven op 100 procent groene energie moeten draaien (bron: Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie)

Conclusie? Het publiek krijgt een beter beeld van je bedrijf wanneer je echt duurzame keuzes maakt. De kans dat mensen klant willen worden neemt zo toe. Net als de kans dat ze dit zullen blijven.

Klanten vinden duurzaamheid belangrijk bij bedrijven

Tip energie voor bedrijvenVeel Nederlanders willen best de portemonnee pakken om klimaatverandering tegen te gaan. Ruim 60 procent is bereid om meer te betalen voor duurzame producten en diensten, blijkt uit onderzoek van Sanoma.

 

 

2. Een aantrekkelijke werkgever zijn

Het vinden van goede mensen is voor veel werkgevers een flinke uitdaging. Dat was het de afgelopen jaren en dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Bedrijven die duurzame keuzes maken, hebben op de arbeidsmarkt een streepje voor.

Dat geldt zeker voor millennials, die willen dat hun werkgever een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij. Thuis maken zij al duurzame keuzes, ze verwachten dat ook van het bedrijf waar ze werken.

Let op, ongeveer een derde van alle werknemers behoort tot deze generatie. Alle reden dus om hun drijfveren en motivaties erg serieus te nemen.

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Nu echt beginnen met energie besparen doe je met deze whitepaper. Stap voor stap nemen we je mee. Inclusief adviezen van experts, je businesscase en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

3. Meer opdrachten van onder meer de overheid

Stel dat je in de race bent voor een opdracht van de overheid, een gemeente of provincie bijvoorbeeld. Reken maar dat ze je bedrijf checken op duurzaamheidsprestaties. Dat doen trouwens ook steeds meer grote ondernemingen. 

Bij de meeste aanbestedingen is voor duurzaamheid inmiddels een aparte alinea ingeruimd. Organisaties eisen dat je hierbij concrete resultaten kunt laten zien. Dat je zuinig omspringt met grondstoffen en actief je best doet om de CO2-uitstoot te verminderen.

Heb je als bedrijf een duidelijk groen profiel, dan kom je dus sneller in aanmerking voor interessante opdrachten.

Tip energie voor bedrijvenEen goede manier om te laten zien dat je duurzame keuzes maakt, is de CO2-prestatieladder. Hiermee laat je als opdrachtnemer zien dat je je best doet om zuinig met energie om te gaan en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Deze organisaties krijgen bijvoorbeeld van Rijkswaterstaat en Prorail een voordeel bij de gunning van projecten. 

 

4. Regels van de overheid

En soms is energie besparen ook gewoon verplicht vanuit de overheid. We noemen twee belangrijke regels voor bedrijven.

Verplicht energie besparen en informatieplicht

Als je jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om energie te besparen. Dat kunnen zowel grote als kleine maatregelen zijn, als ze zich maar binnen vijf jaar terugverdienen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • energiezuinige verlichting, zoals ledlampen
  • isoleren van spouwmuren
  • de gasgestookte ketel vervangen voor ruimteverwarming

Op de Erkende Maatregelenlijst per branche staat precies wat je moet doen. En eens in de vier jaar laat je aan de overheid weten hoe ver je al bent. Dat is de informatieplicht energiebesparing. Zo kan de overheid controleren of je echt energie bespaart.

Energielabel C

Kantoren vanaf 100 m2 moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Dat is een strenge regel. Want als je er niet op tijd aan voldoet, mag je je pand niet meer gebruiken.

Uitzonderingen gelden voor monumentale panden, gebouwen die binnen twee jaar gesloopt worden en bedrijfspanden waar minder dan 50 procent een kantoorfunctie heeft. Check meteen welk energielabel je pand heeft.

Overigens is dit nog maar een tussenstap. Vanaf 2030 is energielabel A namelijk de standaard norm. En zo kun je de komende jaren nog meer wetgeving verwachten. Door nu al te investeren in een duurzamer beleid, verspreid je deze uitgaven.

5. Kosten besparen

Voor veel ondernemers belangrijk: het economische voordeel. De meeste duurzame investeringen verdien je al binnen een paar jaar terug.

Neem bijvoorbeeld Dennis Voorbrood, mede-eigenaar van Voorbrood Meubelen in Rotterdam. Hij verving alle lampen in zijn zaak door ledverlichting. De oppervlakte van zijn winkel is 2.500 m2.

  • stroomverbruik voor de investering: 86.000 kWh
  • investering in ledlampen: 40.000 euro
  • besparing per jaar: 8.000 euro
  • terugverdientijd: vijf jaar

Deze ondernemer verdient zijn investering in vijf jaar terug. Vanaf dat moment is iedere euro die hij hiermee bespaart pure winst. Bovendien voldoet Dennis aan de hiervoor genoemde eisen van de overheid. 

Hoeveel je in je eigen bedrijf kan besparen, hangt natuurlijk helemaal van je pand af. Maak vooraf een duidelijke berekening en je weet precies hoeveel je kan besparen.

Genoeg redenen om er serieus werk van te maken

Er zijn veel manieren om dat als bedrijf voor elkaar te krijgen:

  • kies voor groene stroom
  • ga zuinig om met grondstoffen
  • verminder plastic
  • stap over op elektrisch rijden
  • bespaar op je energieverbruik of wek het zelf op

Hoe je die eerste stap zet, lees je in deze whitepaper. We leggen je uit hoe je stap voor stap aan de slag gaat met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.