Met de Trias Energetica naar een energiezuinig bedrijfspand

22 september 2020

Leestijd: 4 minuten

Als je je de laatste tijd hebt verdiept in duurzaam of energieneutraal bouwen, ben je het energieconcept Trias Energetica vast tegengekomen. Kort gezegd is het een strategie in de vorm van een stappenplan om energiebesparende maatregelen te nemen en op die manier energiezuinige gebouwen op te leveren. Maar over welke stappen gaat het dan?

Het Trias Energetica-model bestaat uit 3 onderdelen die je tegelijkertijd kunt inzetten. Het doel? Een pand met zo duurzaam mogelijke energie die zo weinig mogelijk kost. We leggen de 3 stappen van de Trias Energetica graag aan je uit.

Trias Energetica

Stap 1 van de Trias Energetica: de energievraag

Beperk de vraag naar energie en ga verspilling tegen

Zorg dat je zo weinig mogelijk energie nodig hebt. Want: energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken. De eerste stap is het isoleren van gevels, daken en vloeren. Dankzij isolatie hoef je minder te verwarmen en te koelen, dus verbruik je tot wel 30% minder energie. Dat scheelt flink.

Tip energie voor bedrijven Bezig met isoleren? Neem ook een kijkje in het ketelhuis van je bedrijf. Dat is de ruimte waar de verwarmings- en/of koelinstallatie staat. Het loont de moeite de leidingen in deze ruimte extra goed te isoleren.

Hou tijdens de bouw van een pand rekening met de positie van het gebouw ten opzichte van de zon. Zo ontstaat er ruimte voor energiezuinige technieken, zoals lage temperatuur verwarming (LTV) en natuurlijke koeling. Ook bij verbouw is het handig om te kijken naar de ligging, die bepaalt namelijk of het zinvol is om zonnepanelen op je dak te leggen.

Denk ook goed aan de positie van de ramen. Met voldoende daglicht heb je minder kunstlicht nodig. Bijkomend voordeel: je collega’s en klanten voelen zich prettiger bij daglicht dan bij kunstlicht.

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

Stap 2 van de Trias Energetica: duurzame energie

Maak maximaal gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen

Al bij het ontwerp van een pand kun je rekening houden met de toepassing van zaken als een warmtepomp, vloerverwarming of zonnepanelen. Maar voordat je gaat denken aan duurzame energie uit wind of zon is het goed om stil te staan bij het hergebruik van reststromen. Oftewel De Trias Energetica 2.0.

Kun je misschien gebruik maken van restwarmte of warmteterugwinning? Of is opslag van warmte en koude in de bodem een oplossing om het verschil tussen aanbod van en vraag naar energie te overbruggen.

Zonnepanelen zijn een logische keuze als het gaat om het gebruik van duurzame energie. De techniek verbetert steeds meer en er zijn veel slimme en innovatieve oplossingen voor daken en ramen. En dat je de niet-gebruikte elektriciteit terug levert aan het elektriciteitsnet is mooi meegenomen.

Tip energie voor bedrijven Met de SDE++ regeling krijg je subsidie als je investeert in zonnepanelen. Regel uw aanvraag voor SDE++ direct via Essent.

 

Stap 3 van de Trias Energetica: efficiënt energieverbruik

Zorg dat fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk worden ingezet

We kunnen tegenwoordig steeds meer hernieuwbare bronnen toepassen, maar we zullen óók nog aardgas, olie en steenkool nodig hebben. De energietransitie is in volle gang, maar het gaat niet van de ene op de andere dag. Dus laten we er voor zorgen dat als we fossiele brandstoffen gebruiken, dat dat zo min mogelijk hoeft.

Eigenlijk komen we daarmee weer terug bij stap 1; de energievraag. Oftewel energie besparen. Dat betekent dus energiezuinige kantoorapparatuur en ledverlichting. En een actieve houding van je collega’s en klanten. Dus lichten uit en verwarming laag als een ruimte niet wordt gebruikt, deuren dicht en apparatuur niet op de stand-by stand.

Tip energie voor bedrijvenControleer alle ruimtes van je bedrijf. Veel bedrijven denken dat ze al volledig voorzien zijn van ledverlichting, maar vaak blijkt dat er op best wat plekken nog andere verlichting hangt. Loop voor de zekerheid dus even de verlichting in je pand af.

 

Ook energiezuinig bouwen of verbouwen?

De adviseurs van Essent staan voor je klaar om je te helpen bij het nemen van energiezuinige maatregelen. Of het nou gaat om het inzetten van duurzame energiebronnen of het besparen op energie wij helpen je graag.