Zo bespaar je energie in de sport

In de sportschool gaat iedereen lekker aan de bak om te bewegen. Dat betekent niet dat de verwarming helemaal uit kan. Onze energie-adviseurs Bastiaan van der Kuijl en Daan Molenschot hebben onderzocht hoe en waar je wel effectief energie kunt besparen. Zodat jij gewoon door kunt met je dagelijkse werkzaamheden.

Tip energie voor bedrijvenTip: ook voor andere branches dan de horeca hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.

Tip 1: Beperk de temperatuur 

 De verwarming een graadje lager bespaart al gauw een hoop energie.
Het is afhankelijk van de sport maar sporten bij een temperatuur van 16-18 graden is aangenaam. De verwarming hoeft echt niet op 20 graden te staan.

Tip 2: Isolatie

 Isolatie is voor sportscholen erg belangrijk. Een goed geïsoleerd pand biedt een belangrijke basis voor de zomer en de winter.

Veel sportscholen zijn niet goed geïsoleerd en worden in de zomer erg warm. Ze hebben vaak een plat dak waar de zon op staat. De combinatie van sport en zon maak het dan al snel een sauna. Het isoleren van het pand zorgt ervoor dat het in de zomer lekker koel blijft en in de winter ook minder gestookt hoeft te worden.

Ook hebben sportscholen vaak grote ramen, die veel zon doorlaten. Hierdoor kan het in de zomer flink warm worden. Houd de zon in de zomer tegen met isolerende zonwering, waardoor je de airco minder nodig hebt. In de winter zet je de zonwering open, want dan mag de zon lekker binnen schijnen als gratis verwarming.

Tip 3: Airco's om te koelen en te verwarmen

Veel sportscholen gebruiken airco's in de zomer. Deze kosten alleen wel veel energie. Kies voor een zo zuinig mogelijk systeem en onderhoud ze goed om ze efficiënt te houden.

Wat nog minder gebeurt, is de airco gebruiken als verwarming. Terwijl de airco een energiezuinige manier van verwarmen is. Misschien kun je er je ruimte niet helemaal mee verwarmen, maar je kunt er zeker mee bij verwarmen. En dan kan je verwarming weer een paar graden lager.

Tip 4: Wéét wat je verbruikt

Weet je hoeveel stroom de sportschool verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je eenvoudig de piekmomenten. Dat zijn precies de momenten waarop je het meest kunt besparen.

Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast. Zo heb je meer inzicht in je verbruik en weet je hoe en wanneer je gemakkelijk energie kunt besparen.

Tip 5: Regelsystemen

Sportscholen hebben vaak te maken met piekmomenten van drukte. 's Ochtends en 's avonds is het druk, maar overdag vaak minder. Ook op de minder drukke momenten staan de airco en verlichting onnodig (hard) aan.

Op verlichting bespaar je heel simpel met aanwezigheidsdetectie. De verlichting gaat dan alleen aan wanneer er mensen zijn en zo verlicht je dus niet onnodig. Denk bijvoorbeeld aan de kleedkamers, de extra zaaltjes, het toilet en de gangen.

Gebruik bij een airco een inverter. Die inverter schakelt de compressor geleidelijk naar een lager werkingsniveau als de ingestelde temperatuur wordt bereikt. Hierdoor wordt minder energie verbruikt omdat de airco niet continue blijft draaien.

In een sportschool zijn veel deuren aanwezig. Maak gebruik van deurdragers om te zorgen dat de deuren snel weer sluiten. Dit zorgt dat de warme of koude lucht in de juiste ruimte blijft, heel efficiënt dus.

Tip 6: Waterbesparende douchekoppen

In een sportschool zijn veel douches aanwezig. Deze worden ook veel gebruikt. Met waterbesparende douchekoppen en kranen wordt er veel minder, met name warm water verbruikt. Zo bespaar je water én gas.

Tip 7: Vang stroom op met zonnepanelen

Met zuinige apparatuur en installaties, zoals verwarming met airco en een warmtepomp, verruil je eigenlijk gas door stroom. Je verbruikt minder gas, maar meer stroom. Dit extra stroomverbruik kun je opvangen met zonnepanelen.

Tip 8: Energieleverende fitnessapparatuur

Al die sportende mensen zouden een fantastische bron van energie kunnen zijn in je sportschool. Denk bijvoorbeeld aan alle energie die opgewekt kan worden op de crosstrainer en de spinningfiets. De apparaten gebruiken zelf ook energie, maar minder dan je ermee zou kunnen opwekken.

Er bestaan inmiddels al fitnessapparaten die energie leveren, waarop je bijvoorbeeld je lampen kan laten branden. Het aanbod is nog niet groot, maar zoals het vaak gaat op de markt: hoe meer vraag, hoe sneller het aanbod zal groeien.

Tip 9: Besparen in de kantine

De kantine is ook een belangrijk deel van de sportschool. Hier kun je besparen door koelingen te gebruiken met een A+ label. Richt de koelingen ook efficiënt in. Dat bespaart energie. Kijk voor meer tips over hoe je kunt besparen in de sportkantine bij de horeca bespaartips.

Behoefte aan een persoonlijk advies?

Iedere sportschool en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.