23 juli 2021

Leestijd: 3 minuten

Minder aanwezig in je pand? Start vandaag nog met besparen op verlichting

Hoe fel de zon ook schijnt, in veel bedrijfspanden brandt het licht de hele dag. Zelfs nu veel mensen thuis werken en het pand dus minder wordt gebruikt. Hoogste tijd om te starten met besparen op verlichting. En dat is heel makkelijk met deze 3 stappen.

In 3 stappen besparen op verlichting

Besparen op verlichting kan zo makkelijk zijn, dat je heel snel kunt beginnen. We zetten 3 logische stappen voor je op een rij:

  1. voorkom dat de lampen onnodig branden
  2. kies voor de juiste ledlampen
  3. wek de energie voor verlichting zelf op

Haal de stappen gerust door elkaar en start waar je het meeste rendement uithaalt. Elke stap loont!

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Ledverlichting is één van de stappen die je kunt zetten om te besparen. Hoe bepaal je nu waar je begint? In deze whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

Laat de lampen alleen branden waar nodig

Nu mensen meer thuiswerken en meer online bestellen, zijn er minder mensen de hele dag in bedrijfspanden aanwezig. Maar voor de mensen die er zijn, branden de lampen vaak nog net zo veel. Zonde. Met een paar simpele trucs zorg je dat het licht alleen brandt waar het nodig is.   

Aanwezigheidsmelders

In kantoren zijn er minder plekken bezet, dus het is zonde om alle lampen te laten branden. Maar ook in toiletten, de gang en magazijnen brandt vaak het licht zonder dat er iemand is. Dat los je op met aanwezigheidsmelders. Hiermee branden de lichten alleen in de ruimtes of op de werkplekken waar iemand aanwezig is. Vertrekt die persoon, dan gaan de lampen ook uit.

Aanwezigheidsmelders zijn vaak prettiger dan bewegingsmelders. Wie ooit heeft gewerkt in een kantoorruimte met bewegingsmelders, kent het beeld van rustig werkende mensen die om de zoveel minuten de armen strekken en zwaaien om de lampen weer aan te krijgen. Dat probleem heb je met aanwezigheidsmelders niet. 

Deurschakelaars

Vergelijkbaar met de bewegingsmelders zijn de deurschakelaars. De lamp springt aan zodra de deur open gaat en gaat weer uit als de deur sluit. Deze schakelaars zijn vooral handig voor koelingen en kleine magazijnen of rommelhokken. De lamp brandt echt geen seconde langer dan noodzakelijk. 

Timers

Voor bijvoorbeeld showrooms, winkelruimtes, kantines, keukens en lichtborden zijn timers de beste oplossing. Tijdens openingstijden moeten de lampen doorlopend blijven branden. Maar buiten sluitingstijd zet de timer de verlichting automatisch uit. Of een deel van de verlichting, want in de showroom blijft vaak wel een lampje branden.

Kies voor ledverlichting

Ledverlichting is de meest zuinige lamp en het vervangen van je lampen door ledverlichting is een relatief goedkope maatregel. Natuurlijk hangt het ook af van het type ledverlichting dat je kiest. Grofweg zijn er 3 varianten:

  1. Ledlamp (peertje) – voor ongeveer 10 euro heb je ledlampen. Draai ze in je lampen en klaar ben je. Gemiddeld verdien je deze in een jaar terug.
  2. Ledbuis – je tl-buizen kun je vervangen door ledbuizen, een stuk zuiniger. De kosten zijn ongeveer 10 tot 20 euro en je verdient ze in ongeveer 2 jaar terug. 
  3. Ledpaneel – met het ledpaneel vervang je de hele armatuur van de tl-buis met een strak ledpaneel. Je ziet dan geen buizen meer, dus het ziet er een stuk netter uit. Zo’n paneel kost ongeveer 40 tot 80 euro en je verdient ze gemiddeld in 3 jaar terug.

ledlampLedbuisledpaneel

Extra voordeel van ledverlichting: het is gezonder omdat het minder flikkert. 

Tip: denk ook aan de kleinere ruimtes in je pand, zoals de berging, de gang en de toiletten. 

Wek de energie voor verlichting zelf op

Na stap 1 en 2 branden je lampen alleen nog als dat echt nodig is en dan met een zo zuinig mogelijke lamp. Met deze stap wek je zelf de energie voor je verlichting op met zonnepanelen

Hoeveel energie je kunt opwekken met zonnepanelen hangt natuurlijk helemaal af van je dak. Maar steeds meer ondernemers zien er een uitdaging in om zelfvoorzienend te worden.

Besparen op verlichting op jouw manier

De beste manier voor je bedrijf om te besparen op verlichting hangt natuurlijk helemaal af van je pand en hoe je dit pand gebruikt. Onze adviseurs adviseren je graag persoonlijk, op basis van een onderzoek in je pand naar je beste mogelijkheden. Makkelijk, dan hoef je zelf niets uit te zoeken. Vraag vandaag nog ons advies aan en start snel met besparen!