Stijgende energieprijzen

Wat te doen als ondernemer?

Energieprijzen in de zakelijke markt


De prijs van energie is sinds oktober 2021 flink gestegen. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra onzekerheid op de energiemarkt en een verdere stijging van de gasprijzen.

We begrijpen dat je misschien bezorgd bent en vragen hebt over het effect van de marktontwikkelingen op je maandlasten. Per bedrijf pakt dit anders uit. Dit heeft te maken met het soort energiecontract dat je hebt, je daadwerkelijke verbruik, en de energiezuinigheid van je pand. Lees verder om te zien wat je het best kunt doen in jouw situatie. 

We werken deze pagina regelmatig bij. Laatste update: 19-7-2022

Wat voor contract heb ik eigenlijk?

Er zijn twee soorten contracten: 

  1. Een flexibel contract met variabele tarieven:
    In dit geval staat er in Mijn Essent Zakelijk bij je looptijd: flex.
     
  2. Een contract met bepaalde looptijd en vaste tarieven:
    Er staat een einddatum bij je looptijd in Mijn Essent Zakelijk.

Mijn Essent - contract check

Wat moet ik doen met mijn energiecontract?

Actuele ontwikkelingen

Tijdelijke stop regeling SVM


Het kabinet heeft op 13 juli besloten de Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk stop te zetten, omdat er "oneigenlijk gebruik" gemaakt van zou zijn. Het is wel de bedoeling dat de regeling zo snel mogelijk in aangepaste vorm weer terug komt. Met de SVM kon je advies van een energieadviseur voor een groot deel vergoed krijgen. Zo wordt de energietransitie makkelijker gemaakt voor mkb'ers. 

Wat als ik via Essent/Klimaatroute de SVM heb aangevraagd? 

Heb je via Essent Zakelijk gebruik gemaakt van het energieadvies van Klimaatroute, dan hoef je je geen zorgen te maken. Klimaatroute is namelijk een erkende energieadviseur. Meer over ons standpunt in deze kwestie en verdere uitleg over de SVM lees je hier

Verlaging energiebelasting bedrijven


Vanwege de hoge energieprijzen hanteert de overheid in 2022 een verlaagde belasting op stroom. De compensatie geldt tot een verbruik van 10.000 kWh.  Alles wat daarboven verbruikt wordt, valt onder de reguliere belastingtarieven.

Dit betekent dat per 1 januari 2022 de energiebelasting voor bedrijven met gemiddeld € 954,80 (excl. btw) daalt ten opzichte van 2021.

De energiebelasting- en compensatie verrekenen we op je jaarrekening. Bekijk hoe dit eruit ziet en hoe je de korting van de overheid terugvindt. 

Schrijf je in en ontvang een seintje wanneer de tarieven gunstiger zijn

Het is nog onduidelijk wanneer de energieprijzen weer gaan dalen, maar we houden je graag op de hoogte van de prijsontwikkelingen. Schrijf je in en krijg een seintje als we weer een verlengaanbod kunnen doen. 

 

Hoe zit het met mijn termijnbedrag?

wijzigen termijnbedrag mijn essent
Berekening termijnbedrag
Ben je een nieuwe klant, dan schatten we je verbruik in met de gegevens die je hebt ingevuld bij het afsluiten van je contract. Als je al langer klant bent bij ons, dan schatten we het verbruik in op basis van het voorgaande jaar. Je verbruik gedeeld door 12 zijn de kosten die je maandelijks betaalt. 

Houd grip op je kosten
Check regelmatig of je termijnbedrag nog past bij je verbruik. Zijn er dingen veranderd waardoor je nu meer energie verbruikt? Verhoog je termijnbedrag dan zelf in Mijn Essent Zakelijk

Veel gestelde vragen door onze klanten