Informatieplicht energiebesparing
voor bedrijven

Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Vanaf 2019 hebben ruim 100.000 bedrijven een informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat u vóór 1 juli 2019 bij de overheid moet melden wat u doet om energie te besparen. Ook energie besparen is namelijk verplicht. Door de informatieplicht kan de overheid hier strenger op handhaven.

› Tip: wij helpen u met de informatieplicht

Onze adviseur legt u alles uit en kan helpen met uw melding.


Voor welke bedrijven geldt de informatieplicht?

De informatieplicht energiebesparing geldt deze bedrijven: 

  • uw bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit, en/ of;
  • uw bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas.

Voor uw bedrijf is energie besparen verplicht én u heeft een informatieplicht. De overheid kan boetes uitschrijven als u niet aan deze wet voldoet. 

Check of de informatieplicht voor u geldt

Doe de EnergieWetCheck en ontdek in 1 minuut of energie besparen voor u verplicht is. Ja? Dan geldt de informatieplicht voor uw bedrijf en ziet u meteen welke maatregelen u moet nemen.

Informatieplicht

Wettelijke informatieplicht in 2019

De informatieplicht geldt voor uw bedrijf. Wat nu?

Vanaf 2019 moet u elke 4 jaar melden welke maatregelen u heeft genomen om energie te besparen. De eerste melding moet voor 1 juli 2019 bij de overheid binnen zijn.

Centraal registratiesysteem

Er komt een digitaal registratiesysteem voor de informatieplicht. Zodra hier meer over bekend is, geven we u hier meer informatie over.

Adviseer mij over de informatieplicht

Wat betekent de informatieplicht energiebesparing voor mijn bedrijf? Hoe doe ik een melding? Wij maken het u makkelijk, met advies en hulp. Laat uw nummer achter en een adviseur helpt u gratis verder.

Informatieplicht en het Activiteitenbesluit milieubeheer

De informatieplicht is onderdeel van het Activiteitenbesluit milieubeheer. In deze wet staat beschreven voor welke bedrijven energie besparen verplicht is. Ook is er per branche een lijst met erkende maatregelen opgesteld. Deze verdienen zich binnen 5 jaar terug. En als u ze allemaal uitvoert, voldoet u aan de wet.

De wet bleek moeilijk te handhaven voor de overheid. Daarom is de bewijslast omgedraaid. U moet de overheid u zelf eens in de 4 jaar informeren over de maatregelen die u heeft genomen. 

Meer over wet- en regelgeving en subsidies