Energiebelasting

Over je stroom- en gasverbruik betaal je energiebelasting. Dit is verwerkt in het termijnbedrag dat je betaalt aan Essent. Wij betalen vervolgens de energiebelasting voor je aan de overheid. Hoeveel belasting je betaald hebt, zie je terug op je facturen en jaarrekening. De tarieven hiervoor worden elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Wil je weten wat dit betekent voor je termijnbedrag dit jaar? Doe dan de TermijnCheck in Mijn Essent Zakelijk.

Panden met verblijfsfunctie krijgen vermindering energiebelasting

Voor panden met een verblijfsfunctie krijg je een 'vermindering energiebelasting'. Dit is een vast bedrag per verbruiksperiode van 12 maanden. Wij verrekenen deze vermindering automatisch op je facturen. In 2022 is de vermindering 681,63 euro, exclusief btw.

Wat is een verblijfsfunctie?

Een pand met een verblijfsfunctie is meestal een woning of een bedrijf. Zoals het woord zegt, is het letterlijk een pand waarin mensen kunnen verblijven. Je vindt meer uitleg met voorbeelden in de pdf hieronder:

Belastingtarieven en ODE

Naast de reguliere energiebelasting, is er een extra heffing op stroom en gas: ODE. ODE staat voor de opslag duurzame energie- en klimaattransitie. Deze opslag is bedoeld om duurzame energie te stimuleren en komt bovenop de energiebelasting. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van je verbruik. Je betaalt namelijk per verbruikte kWh stroom en m3 gas. Hieronder zie je de tarieven van de energiebelasting (EB) en ODE.

Clustering energiebelasting

Heb je meerdere aansluitingen binnen één WOZ-object, dan is het verplicht deze te clusteren. Dat wil zeggen dat ze bij elkaar opgeteld worden tot één aansluiting voor de energiebelasting. Je kunt geen stroom- en gasaansluitingen samenvoegen.

Het clusteren moet je zelf regelen bij ons. Deze documenten helpen je daarbij:

Blokverwarming

Blokverwarming is een centrale installatie die meerdere onroerende zaken verwarmt. Je hebt dan geen eigen cv-installatie. Voor blokverwarming geldt er een aangepast tarief.

Tuindersverklaring

Gebruik je als tuinder gas om met verwarming het groeiproces van je glastuinbouwproducten te bevorderen, dan kom je in aanmerking voor een lager belastingtarief. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de tuindersverklaring invullen en opsturen naar ons.