31 januari 2023

Leestijd: 3 minuten

Drie regels rond het energielabel voor je bedrijfspand

Een energielabel is steeds vaker verplicht voor bedrijven. Deze 3 regels rond het energielabel moet je als bedrijf goed in de gaten houden: 

 • energielabel C is verplicht voor kantoren 
 • een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering
 • het energielabel moet zichtbaar zijn bij de entree 

In dit artikel leggen we ze alle drie uit. 

Welk energielabel heeft mijn bedrijf eigenlijk?

Eerst even checken of je al een energielabel hebt en zo ja, welke dan. Dat kan heel makkelijk online. Bijvoorbeeld met deze tool van de overheid. 

Tip energie voor bedrijvenTip: een energielabel is 10 jaar geldig. Maar je werkelijke label kan natuurlijk wel veranderen tussentijds. Bijvoorbeeld door besparende maatregelen of doordat de klassering wordt aangepast. 

Energielabel verplicht voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijfspand is verplicht als je deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen. 

De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

 • kantoren
 • onderwijspanden
 • publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
 • horeca en logies, zoals restaurants en hotels
 • sportgebouwen
 • winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als je bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom hebt. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2. 

Energielabel C verplicht voor kantoren

Voor kantoren groter dan 100 m2 is het sinds 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als je er niet aan voldoet, mag je je pand niet meer als kantoor gebruiken. 

Er zijn uitzonderingen. Je hoeft niet aan de regel te voldoen als je minder dan 50% van je pand als kantoor gebruikt, als je pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt.

Verplichting energielabel zichtbaar ophangen

Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie. Dit geldt voor jou als deze drie voorwaarden voor je bedrijf gelden: 

 • een energielabel is voor je bedrijf verplicht, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van het gebouw
 • het gebruiksoppervlak is groter dan 250 m2
 • er komt regelmatig publiek 

Voorbeelden zijn scholen, winkels, horeca, ziekenhuizen.

Gebouwen van de overheid

Alle overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar ophangen. Dat geldt ook als de overheid het gebouw huurt of als je het gebouw van de overheid huurt. 

En de overheid moet nog een stap extra zetten. Want als het gebouw eigendom is van de overheid, moeten alle maatregelen op het energielabel binnen 10 jaar genomen zijn. 

Wat is een energielabel eigenlijk?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je bedrijfspand is. Je kent de cijfers wel: van een G voor een energieslurper naar een A++++ voor een zeer energiezuinig pand. De hoeveelheid primair fossiel energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar bepaalt welk energielabel je krijgt.

Maar die letter is alleen de energieprestatie-indicator, of labelklasse. Een energielabel is meer dan dat. Op het energielabel staat namelijk ook welke maatregelen je nog kunt nemen om energie te besparen. Handig, zo heb je altijd een overzicht bij de hand als je aan de slag gaat met je kantoorpand.

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Alleen een EP-geregistreerde energieadviseur mag een energielabel maken. Die onderzoekt je pand, maakt een label en registreert deze. Check dus goed welke adviseur je inschakelt als je een energielabel nodig hebt.

Je kunt bijvoorbeeld via onze adviseurs een energielabel aanvragen. Zij zijn gecertificeerd en helpen je graag. En ze kijken uitgebreid met je mee naar welke maatregelen je nog kunt nemen en met welke je het best kunt beginnen. Ook met de uitvoering helpen ze je mee.