Alles wat je moet weten over je zakelijke leveringskosten

20 augustus 2020

Simpel gezegd zijn de leveringskosten voor je zakelijke energie de kosten voor het leveren van je stroom en gas. Ze zijn opgebouwd uit een vast en een variabel deel. Het variabele deel bepaalt je energieleverancier door de afgesproken prijs per eenheid gas en stroom te vermenigvuldigen met je gas- en stroomverbruik. Het vaste deel wordt niet beïnvloed door je verbruik.

---

Vaste leveringskosten (vastrecht)

Het vastrecht (ook vaste leveringskosten genoemd) is een bedrag dat je energieleverancier per maand, kwartaal of jaar in rekening brengt. Dit is vergelijkbaar met een abonnement voor de dienstverlening. Het staat los van hoeveel stroom en/of gas je bedrijf verbruikt. Naast de vaste leveringskosten betaal je ook energiebelasting en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze hoef je niet apart te betalen. Je energieleverancier brengt ze namens de overheid in rekening.

---

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten voor zakelijk stroom en zakelijk gas zijn de kosten voor de kilowatturen stroom (kWh) en kubieke meters gas (m3) die je bedrijf verbruikt. Oftewel, het tarief dat je betaalt voor je verbruik. Op je factuur of jaarafrekening zie je deze kosten dan ook staan onder het kopje Levering of Verbruik.

De hoogte van het leveringstarief is afhankelijk van het contract dat je hebt. Een vast contract voor 1, 3 of 5 jaar of een variabel contract. Heb je een vaste prijs, dan blijft het leveringstarief tijdens je looptijd gelijk. Kies je voor een variabele prijs, dan beweegt het leveringstarief mee met de markt en wordt dit tussentijds aangepast.

---

Welke kosten betaal je nog meer?

Naast de vaste en variabele leveringskosten bestaat ongeveer 70% van je zakelijke energietarief uit belastingen, toeslagen en netbeheerkosten. Je energieleverancier brengt deze namens de netbeheerder en de overheid in rekening.

Opbouw stroomtarief

Opbouw gastarief

Opbouw tarief stroom Opbouw tarief gas

Netbeheerkosten

De netbeheerder zorgt voor je meters, de aansluiting en het transport van je stroom en gas. De transportkosten hebben de grootste invloed op je energietarief.

Lees meer over de netbeheerkosten

Belastingen en toeslagen

De overheid heft verschillende soorten belasting op energie. Denk aan energiebelasting, btw en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE).

Lees meer over de energiebelasting

Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers zijn vrij in het in rekening brengen van vaste leveringskosten en in het bepalen van de hoogte van dit tarief. Ook het bedrag van de variabele leveringskosten voor een kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas verschilt per energiebedrijf. Wil je verschillende leveranciers vergelijken let er dan op dat de prijsopbouw kan verschillen.

Tip: Let bij het vergelijken op de volgende punten:

  • de stroomprijs per kWh en de gasprijs per m3 verschillen per leverancier;
  • de netbeheerkosten en energiebelasting zijn bij elke leverancier gelijk;
  • let er op dat de netbeheerkosten óveral in de prijs zijn verwerkt óf nergens;
  • check of eventuele kortingen of cashbacks al in de prijs zijn verwerkt.

Sta ook stil bij de voorwaarden en diensten die je belangrijk vindt. Goede bereikbaarheid bijvoorbeeld. En adviseurs die je helpen met besparen, de wetgeving en met het regelen van je energiezaken.