Herken je aansluiting met de EAN-code

30 juli 2020

Leestijd: 2 minuten

De EAN-code is het nummer waarmee de gas- en elektriciteitsaansluiting van je bedrijf kan worden herkend. De EAN-code energie wordt door netbeheerders en energieleveranciers gebruikt, zodat zij zeker weten dat iedereen het over dezelfde aansluiting heeft. Elke stroom- en gasaansluiting in Nederland heeft een eigen unieke EAN-code.

Wat is de EAN-code?

De EAN-code energie is uniek en bestaat uit een getal van 18 cijfers. De afkorting EAN staat voor European Article Number. Oftewel een streepjescode. De gasaansluiting van uw bedrijf heeft een eigen EAN-code energie, maar ook uw zakelijke elektriciteitsaansluiting heeft een eigen EAN-nummer. Daardoor weten energieleveranciers en netbeheerders elke aansluiting te herkennen en ontstaan er geen misverstanden. Heeft je bedrijf meerdere aansluitingen, dan heb je dus ook meerdere EAN-codes.

EAN-codes in het Centraal Aansluitingenregister

De EAN-code wordt door de netbeheerders aan een aansluiting toegewezen. De netbeheerders registreren alle EAN-codes en welke energieleveranciers daarbij horen in het Centraal Aansluitingenregister. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Op deze manier kan de netbeheerder eenvoudig achterhalen welk pand bij een bepaalde aansluiting hoort en welke energieleverancier daar de energie levert. Een nieuw bedrijfspand krijgt nieuwe aansluitingen en daarmee ook nieuwe EAN-codes.

Waar vindt u de EAN-code?

Er zijn drie plekken waar je het identificatienummer van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting van je bedrijf kunt opzoeken: 

Via het online EAN-codeboek vind je je EAN-code(s) snel terug. Je ziet dan ook direct wie je netbeheerder is. De informatie op de site wordt bijgehouden door de netbeheerders in Nederland en wordt maandelijks geüpdatet.

---

Handig bij overstappen of verhuizen

Je hebt de EAN-code van je zakelijke stroom- of gasaansluiting nodig wanneer je overstapt van energieleverancier. Zo weet je nieuwe energieleverancier bij een overstap op welke aansluiting de energie geleverd moet worden.

Verhuis je naar een ander adres met behoud van energieleverancier? Dan krijg je nieuwe aansluitingen en dus nieuwe EAN-codes. Je leverancier kan de EAN-codes van je nieuwe adres eenvoudig koppelen aan je energiecontract. Zo is een soepele verhuizing en levering van je zakelijke stroom en/of gas gegarandeerd.

Als je afgesloten wordt, dan schrapt de netbeeherder je EAN-codes uit het Centraal Aansluitingenregister. Deze worden nooit opnieuw gebruikt, dus als je een nieuwe aansluiting neemt, krijg je ook weer nieuwe EAN-codes.

---