Herken uw aansluiting met de EAN-code

30 juli 2020

Leestijd: 2 minuten

De EAN-code is het nummer waarmee de gas- en elektriciteitsaansluiting van uw bedrijf kan worden herkend. De EAN-code energie wordt door netbeheerders en energieleveranciers gebruikt, zodat zij zeker weten dat iedereen het over dezelfde aansluiting heeft. Elke stroom- en gasaansluiting in Nederland heeft een eigen unieke EAN-code.

Wat is de EAN-code?

De EAN-code energie is uniek en bestaat uit een getal van 18 cijfers. De afkorting EAN staat voor European Article Number. Oftewel een streepjescode. De gasaansluiting van uw bedrijf heeft een eigen EAN-code energie, maar ook uw zakelijke elektriciteitsaansluiting heeft een eigen EAN-nummer. Daardoor weten energieleveranciers en netbeheerders elke aansluiting te herkennen en ontstaan er geen misverstanden. Heeft uw bedrijf meerdere aansluitingen, dan heeft u dus ook meerdere EAN-codes.

EAN-codes in het Centraal Aansluitingenregister

De EAN-code wordt door de netbeheerders aan een aansluiting toegewezen. De netbeheerders registreren alle EAN-codes en welke energieleveranciers daarbij horen in het Centraal Aansluitingenregister. Daar hoeft u zelf niets voor te doen. Op deze manier kan de netbeheerder eenvoudig achterhalen welk pand bij een bepaalde aansluiting hoort en welke energieleverancier daar de energie levert. Een nieuw bedrijfspand krijgt nieuwe aansluitingen en daarmee ook nieuwe EAN-codes.

Waar vindt u de EAN-code?

Er zijn drie plekken waar u het identificatienummer van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting van uw bedrijf kunt opzoeken: 

Via het online EAN-codeboek vindt u uw EAN-code(s) snel terug. U ziet dan ook direct wie uw netbeheerder is. De informatie op de site wordt bijgehouden door de netbeheerders in Nederland en wordt maandelijks geüpdatet.

---

Handig bij overstappen of verhuizen

U heeft de EAN-code van uw zakelijke stroom- of gasaansluiting nodig wanneer u overstapt van energieleverancier. Zo weet uw nieuwe energieleverancier bij een overstap op welke aansluiting de energie geleverd moet worden.

Verhuist u naar een ander adres met behoud van energieleverancier? Dan krijgt u nieuwe aansluitingen en dus nieuwe EAN-codes. Uw leverancier kan de EAN-codes van uw nieuwe adres eenvoudig koppelen aan uw energiecontract. Zo is een soepele verhuizing en levering van uw zakelijke stroom en/of gas gegarandeerd.

Als u afgesloten wordt, dan schrapt de netbeeherder uw EAN-codes uit het Centraal Aansluitingenregister. Deze worden nooit opnieuw gebruikt, dus als u een nieuwe aansluiting neemt, krijgt u ook weer nieuwe EAN-codes.

---