13 juli 2022

Leestijd: 5 minuten

De eerste stap naar energie besparen? Dit is hem!

Een goed begin is het halve werk. Maar als het gaat om energie besparen, zijn er 101 opties waarmee je van start kunt gaan. Geen nood, we helpen je op weg. Zo leveren de euro's die je als eerste besteedt, ook meteen een flink voordeel op. 

In bijna elk pand valt te besparen, in geld én op energie. Doe het stap voor stap, want op die manier houd je het behapbaar.

 1. check waar je energie verliest
 2. neem de eerste, simpele maatregelen
 3. maak de businesscase
 4. regel de financiering
 5. aan de slag

In 5 stappen zakelijk energie besparen

1. Check waar je energie verliest

Waar energie verloren gaat, betaal je dus automatisch teveel. Dat is zonde. Er zijn veel soorten energieverspillers in bedrijfspanden denkbaar: 

 • wanden, daken en leidingen zijn slecht geïsoleerd
 • de warmte blijft teveel bovenin de hal hangen
 • deuren staan te lang onnodig open
 • de klimaatinstallatie is verouderd en kent een laag rendement
 • lampen staan altijd aan, omdat er weinig daglicht naar binnen komt
 • de lampen zijn niet energiezuinig
 • apparaten staan onnodig lang op stand-by

Praat er eens over met collega-ondernemers. Vaak zit er wel iemand tussen die z'n eigen pand al aan het verduurzamen is. Die kennis kan jou weer goed helpen. 

Gebruik een energieverbruikmanager

Er zijn meer manieren om uit te vinden waar je energie verliest:

 • schakel een expert in - onze adviseurs helpen je graag met inzicht in je energieverbruik en een persoonlijk bespaaradvies
 • schaf een energieverbruiksmanager aan - dit is een apparaat of app die veel informatie geeft, bijvoorbeeld in grafieken en tabellen en soms kan hij een melding geven als je energie verspilt 
Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

2. Neem de eerste, simpele maatregelen

Weinig geld uitgeven en evengoed energie besparen. Dat kan, we noemen ze de quick wins:

 • gebruik een bespaarstekker voor computers, zodat ze niet in de standby-stand blijven staan
 • ramen en deuren zijn een plek waar veel kou naar binnen glipt, tochtstrips voorkomen dit
 • deurdrangers zorgen ervoor dat deuren vanzelf dichtgaan
 • met een slimme thermostaat gaat de verwarming automatisch op een lagere stand als er niemand aanwezig is
 • bewegingsmelders laten het licht niet onnodig lang branden
 • kies voor ledlampen, ze gebruiken tot 85 procent minder stroom en gaan veel langer mee
 • plak folie achter de radiator, zodat de warmte daar niet verloren gaat
 Energieverspillers in bedrijfspanden

3. Maak de businesscase

Van een hybride warmtepomp tot zonnepanelen. Het zijn uitgaven van minimaal een paar duizend euro. Maak een rekensom om erachter te komen of deze investering voor jouw bedrijf rendeert.

 • breng je energiekosten in kaart
 • vraag offertes aan
 • krijg inzicht in je financiering, meer daarover lees je bij stap 4
 • maak een shortlist met beste maatregelen

Let op! Bij de investering gaat het om de totale kosten die je hebt gemaakt. Het aanleggen en eventuele aanpassingen vallen daar ook onder.

De meest logische volgorde van energie besparen

Je hoeft natuurlijk niet meteen voor elke maatregel een businesscase of berekening te maken. Houd de meest logische volgorde van besparen aan:

 1. maatregelen die energieverlies voorkomen, zoals isolatie, tochtstrips en deurdrangers, bespaarstekkers, een slimme thermostaat en aanwezigheidsmelders voor het licht
 2. vervanginstallaties en apparaten door zuinige alternatieven. Bijvoorbeeld ledverlichting kun je meteen vervangen. Andere apparaten, zoals de ketel, koelkasten en machines kun je beter op een natuurlijk moment vervangen.
 3. wek de laatste energie zelf op, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp

Vraag offertes aan

Je weet wat je verbruikt. Het is nu tijd om te gaan investeren. In isolatie, zonnepanelen of een warmteboiler bijvoorbeeld.

Vraag in ieder geval meerdere offertes aan en doe dat bij erkende installateurs. Zo mag je erop vertrouwen dat het werk op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Bereken de terugverdientijd

Reken nu je terugverdientijd uit van de maatregelen die voor jou interessant zijn. Hiervoor hebben we een duidelijke formule:

Terugverdientijd: (je totale investering + kosten financiering) / jaarlijkse kostenbesparing.

De terugverdientijd ligt natuurlijk per maatregel anders. Door de terugverdientijd steeds op dezelfde manier te berekenen, krijg je goed inzicht in welke maatregel het meest interessant is.

De terugverdientijd verschilt natuurlijk ook per bedrijfspand en situatie. Zo heb je met zonnepanelen bijvoorbeeld te maken met: 

 • de stroomprijs van je energieleverancier
 • het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt
 • hoe en waar ze komen te liggen
 • mogelijke aanpassingen aan de meterkast

Wij kunnen je helpen om een goed beeld te krijgen van de terugverdientijd. Zelf uitrekenen kan ook: de opbrengst van je zonnepanelen x het stroomtarief van je energieleverancier = besparing per jaar in euro's.

Erkende Maatregelenlijst energiebesparing

Stel, je verbruikt minimaal 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas. Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar terugverdient.

De overheid heeft voor negentien bedrijfssectoren een lijst met maatregelen opgesteld. Dit is de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing.

Je kunt deze lijsten ook gebruiken als een soort checklist, met besparingen die zich snel terugverdienen. Ook als energie besparen voor jou niet verplicht is. Stel dat je veel warmte verliest in de keuken, dan is dit een handige houvast met waardevolle maatregelen voor je bedrijf.

 

4. Regel je financiering

Kleine uitgaven als ledverlichting, deurdrangers en tochtstrippen betaal je waarschijnlijk uit eigen zak. Gaat het om grotere investeringen van duizenden euro's of meer, dan zijn er andere mogelijkheden:

Lenen

Voor duurzame investeringen hebben veel banken gunstige voorwaarden. Informeer daar eens naar.

Leasen

Veel ondernemers kiezen voor financial lease om zonnepanelen aan te schaffen. Ze zijn meteen van jou en je profiteert dus van fiscale aftrekposten. Afbetalen doe je in termijnen.

Subsidies en fiscale voordelen aanvragen

Check ook of er subsidies zijn die je een handje helpen. Overweeg je bijvoorbeeld een (kleine) windturbine aansluiting op het warmtenet of warmtepomp? Dan is de ISDE zeker iets om uit te zoeken. 

Dat is minder gedoe dan het lijkt. Zo hebben we hier bijvoorbeeld zes interessante energiesubsidies voor je op een rij gezet.  

5. Aan de slag

We snappen heel goed dat energie niet op je dagelijkse to do lijst staat. Het kan daarom best een drempel zijn om ermee te beginnen. Laat je daarom goed adviseren.

Je weet inmiddels wat voor jou de beste eerste stap is. Heb je het geld, begin er vandaag dan nog mee. En zo niet, plan het budget dan alvast in voor een volgende termijn. De quick wins zijn sowieso een mooie stap op weg naar een lagere energierekening. 

We hebben een whitepaper waarin elk van deze stappen uitgebreid aan bod komt. Met rekentools, voorbeelden en terugverdientijden. Download de whitepaper en ga vandaag nog aan de slag.