De toekomst van logistiek

22 februari 2024

De logistieke sector staat voor een grote uitdaging op het gebied van verduurzaming. Door nieuwe wet- en regelgeving is het nodig dat bedrijven zich aanpassen en dit kan als een grote uitdaging voelen. Er is namelijk niet één oplossing die bij elk bedrijf past. Geen zorgen, we staan klaar om jouw energievraagstuk op te lossen. In dit artikel nemen we je mee in de kansen van verduurzaming én vertellen we meer over onze oplossingen.

Zero-emissiezones vragen een nieuwe stadslogistiek

Vanaf 1 januari 2025 voeren minstens 30 steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een zero-emissiezone in. Deze nieuwe wet- en regelgeving is een gevolg van Europese regels. Dit initiatief verbetert de leefbaarheid in stedelijke gebieden omdat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. In een zero-emissiezone zijn alleen vrachtwagens en bestelbussen zonder CO2-uitstoot toegestaan. Dit is slechts een eerste stap: uiteindelijk moeten alle voertuigen die zich in deze zones bevinden volledig emissievrij zijn. Dit vraagt om grote aanpassingen in de gehele stadslogistiek. 

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Deze grote verandering roept vragen op. Wordt dit beleid gefaseerd ingevoerd? Zijn er uitzonderingen voor bepaalde voertuigen of bedrijven? En belangrijker nog, is het verstandig om nu al actie te ondernemen? Het is duidelijk dat het invoeren van zero-emissiezones grote gevolgen heeft voor bedrijven die afhankelijk zijn van stadslogistiek. Het is daarom slim om nu alvast in te spelen op deze ontwikkelingen. Dit kun je doen door te investeren in emissievrije voertuigen en je logistieke processen aan te passen. Hoewel de precieze invulling nog vorm moet krijgen, is het helder dat de invoering van zero-emissiezones een feit worden in stedelijke gebieden. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden in deze transitie.

De oplossing voor jouw energievraagstuk

Essent biedt concrete oplossingen voor de verduurzaming van jouw bedrijf. Elektrificatie en groene waterstof zijn allebei geschikt om de logistieke sector te verduurzamen. We begrijpen dat elk bedrijf uniek is en een eigen aanpak vereist. Door jouw wensen en behoeften in kaart te brengen, komen we tot een advies op maat. Of het nu gaat om een slim energie- en laadsysteem of de levering van groene waterstof. Kijk maar eens naar onze recente samenwerking met een logistieke dienstverlener. Doordat we meer dan 2.500 zonnepanelen plaatsten op het distributiecentrum, maken zij een grote stap in verduurzaming.

Lees meer over dit project

Goed voor het milieu, de consument én jou

Goederenvervoer speelt een grote rol in de uitstoot van CO2, met een aanzienlijke impact op de luchtkwaliteit en het klimaat. Door bedrijfsvoertuigen te elektrificeren en groene energiebronnen te gebruiken verklein je je ecologische voetafdruk en lever je een positieve bijdrage aan het klimaat.

Met onze oplossingen maken we het makkelijker om te voldoen aan de normen van zero-emissiezones en de nieuwe wetgeving. Door de kiezen voor elektrische voertuigen of over te stappen naar groene waterstof vormen emissievrije zones straks geen probleem. Ook voorkom je boetes die gepaard gaan met het niet naleven van de voorschriften.

Verduurzaming gaat verder dan milieuvoordelen en wetgeving: het biedt ook kansen op operationeel gebied. In een markt waar consumenten snelheid, gemak en milieubewustzijn verwachten, verhogen elektrische voertuigen en slimme logistieke systemen je leveringsefficiëntie.

Start vandaag met een duurzame toekomst

We staan voor je klaar om jouw bedrijf te ondersteunen in de transitie naar een duurzamere logistiek. En onze oplossingen zijn vandaag al in te zetten. Of het nu gaat om een laadinfrastructuur, het gebruik van groene energiebronnen of een slim energiesysteem: wij geven invulling aan jouw energievraagstuk op een manier die bij je past.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe jouw bedrijf voorop kan lopen in de transitie naar een duurzame logistiek. Samen bouwen aan een schonere efficiëntere stadslogistiek én tegelijkertijd profiteren van de kansen die verduurzaming biedt. Zo doen we dat!

Neem contact op

Energy Infrastructure Solutions
eis@essent.nl


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.