Meterstanden

Wanneer meterstanden doorgeven?

Er zijn vijf momenten waarop we vragen om uw meterstanden:

  • Als u klant wordt bij ons
  • Als uw bedrijf verhuist
  • Als u uw pand verlaat
  • Als uw energiecontract stopt
  • Als wij uw jaarafrekening maken

Meterstanden aflezen, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende soorten meters. Hieronder leggen we u uit hoe u elke meter afleest.

Elektriciteitsmeter met één telwerk

Bij deze meter hoeft u alleen de cijfers voor de komma door te geven. De cijfers achter de komma, vaak rode cijfers, hoeft u dus niet door te geven. 

Elektriciteitsmeter 1 telwerk
Elektriciteitsmeter 2 telwerken

Elektriciteitsmeter met twee of meer telwerken

Soms staan de telwerken naast elkaar, soms boven elkaar. Telwerk I is meestal het bovenste of linker telwerk. Telwerk II is dan dus het onderste of rechter telwerk. In het zuiden van Nederland zijn de telwerken soms omgedraaid. Kijk dus altijd goed op de meter welk telwerk I of juist II is.

Als wij u maar om één meterstand vragen, geeft u de stand door op de meter die oploopt.

Heeft u drie telwerken, dan is het derde telwerk vaak het totaal van de eerste twee meters of het telwerk van teruglevering. Wij laten weten welke standen we nodig hebben.

Elektriciteitsmeter met digitale telwerken

Een digitaal telwerk kan een slimme meter zijn, maar dat is niet altijd zo. Er worden maximaal 4 standen weergegeven. Bovenaan in de display staat voor welk telwerk de stand is. Telwerk I en II zijn uw verbruik, de standen op III en IV laten uw teruglevering zien.

Wij laten u weten welke standen we van u nodig hebben. Noteer deze allemaal, ook als deze 0 zijn.

Er zijn drie soorten meters met digitale telwerken:

  • Alle standen staan op één display;
  • De standen worden één voor één op de display getoond;
  • Er staat één stand op de display. Met de knop gaat u naar de volgende standen. 
Digitale telwerken
Gasmeter

Gasmeter

U hoeft alleen de cijfers voor de komma door te geven. Deze zijn vaak zwart. Let op dat u echt de gasstanden doorgeeft, niet de waterstanden. De watermeter is vaak rond, terwijl de gasmeter rechthoekig is en vaak op een grote metalen kast zit.

Slimme meter en teruglevering

De meterstanden van een slimme meter hoeft u niet zelf door te geven, want die worden op afstand uitgelezen. We vragen de meterstanden alleen op als de meter in storing is.

De meterstanden leest u uit door op de blauwe of groene knop te drukken. Bij elke stand staat aangegeven om welk telwerk het gaat. De standen op telwerk I en II zijn uw verbruik, de standen op  telwerk III en IV laten uw teruglevering zien.

Teruglevering 

De teruglevering van stroom ziet u meestal op telwerk 3 en 4, maar op sommige meters is het telwerk 5, 6, 7 of 8. Meestal kunt u op de website van uw netbeheerder de handleiding van uw meter downloaden. Hierin staat precies naar welke meter u moet kijken.

Als u elektriciteit gaat terugleveren aan het net moet u dit registreren bij u netbeheerder. Dat kan via www.energieleveren.nl.

Slimme meter

Meterstanden doorgeven

U kunt heel makkelijk online uw meterstanden doorgeven. 

Contact met Essent