Verplichting energielabel voor bedrijfspand

Verplichting energielabel voor bedrijfspand

Een energielabel is steeds vaker verplicht voor bedrijven. Deze 3 regels rondom het energielabel heeft de overheid opgesteld voor bedrijven:

 1. Minimaal energielabel C voor grotere kantoren
 2. Verplichte registratie energielabel
 3. Zichtbaar ophangen energielabel

Op deze pagina leggen we alles over het verplichte energielabel uit en u kunt uw energielabel aanvragen.

› Tip: verlaag makkelijk uw energielabel

Energie besparen en uw energielabel verlagen kan al zonder grote ingrepen. Met goede isolatieledverlichting, moderne verwarming en ventilatie maakt u al veel verschil. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Onze adviseurs helpen u graag, met persoonlijk advies en hulp bij de uitvoering. Dat kost u niets.

Energielabel aanvragen

U kunt bij ons een energielabel aanvragen. Vul hier uw gegevens in en een energieadviseur van onze partner Klimaatroute belt u terug.

Hoe werkt het?

De energieadviseur onderzoekt een aantal kenmerken van uw bedrijfspand. Hij stelt met deze informatie uw energielabel op en registreert deze. Daarna ontvangt u uw energielabel. 

 

Welk energielabel heeft mijn bedrijf?

Online zijn er verschillende tools te vinden waarmee u uw label kunt checken. Bijvoorbeeld deze tool van de overheid

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Maar als u goede maatregelen neemt om energie te besparen, verandert uw energielabel misschien mee. U kunt dan altijd een nieuw energielabel aanvragen.

Energielabel verplicht

Een geldig energielabel voor uw bedrijfspand is verplicht als u deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen. 

De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

 • Kantoren
 • Onderwijspanden
 • Publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
 • Horeca en logies, zoals restaurants en hotels
 • Sportgebouwen
 • Winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als u bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom heeft. Voor de ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2. 

Energielabel aanvragen

Energielabel C verplicht voor kantoren

Voor kantoren groter dan 100 m2 is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als u er niet aan voldoet, mag u uw pand niet meer als kantoor gebruiken. 

Er zijn uitzonderingen. Als u minder dan 50% van uw pand als kantoor gebruikt, geldt de regel niet. Ook als uw pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt, hoeft u niet aan de regel te voldoen.

Verplichting energielabel zichtbaar ophangen

Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie. Dit geldt voor u als deze twee voorwaarden voor u gelden: 

 • een energielabel is voor uw bedrijf verplicht, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van het gebouw, en;
 • er is een publiek toegankelijke ruimte groter dan 250 m2.

Voorbeelden zijn scholen, winkels, horeca, ziekenhuizen.

Gebouwen van de overheid

Alle overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar ophangen. Dat geldt ook als de overheid het gebouw huurt of als u het gebouw van de overheid huurt. Als het gebouw eigendom is van de overheidsinstantie, moet deze alle maatregelen op het energielabel binnen 10 jaar uitvoeren. 

Regel makkelijk uw energielabel

Start contract

Verlaag uw energielabel

Met de EnergieFitScan geven we uw bedrijf persoonlijk advies, op locatie. U kunt meteen aan de slag met besparen.

Overstappen

Energielabel aanvragen

Energielabel verplicht? Vraag nu uw energielabel bij ons aan. Onze adviseur stelt uw label op en registreert deze voor u.