22
februari
2024
|
10:42
Europe/Amsterdam

Variabele tarieven Essent dalen gemiddeld met bijna 10%

Essent kondigt een tariefverlaging aan voor stroom en gas.

Samenvatting

Essent kondigt een tariefverlaging aan voor stroom en gas. Het nieuwe tarief* voor stroom (€0,33812 /kWh) en gas (€1,32804/m3) gaat in per 1 april en geldt voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. De energiekosten voor de variabele contracten zijn daardoor 9,4% lager dan op 1 januari 2024. Voor klanten met een gemiddeld verbruik levert dit een besparing op van bijna duizend euro op jaarbasis t.o.v. de tarieven van vorig jaar op 1 april 2023**. 

Hoewel de variabele tarieven dalen blijft de energiemarkt onzeker. Boudewijn den Herder, CCO van Essent: “De tariefverlaging is gunstig. Het is goed om te zien dat consumenten in vergelijking met vorig jaar echt aanzienlijk minder gaan betalen voor stroom en gas. Tegelijkertijd blijft de energiemarkt onzeker, dat zien we terug in wisselende inkoopprijzen op de gasmarkt. Ook zien we aanhoudende behoefte aan prijszekerheid bij de consument. Daarom kiezen steeds meer klanten een vast contract.” 

Verduurzaming blijft nodig
Hoewel de tariefverlaging gunstig is, wil Essent oppassen voor te veel optimisme. Recent onderzoek van Berenschot laat zien dat de energierekening voor huishoudens op lange termijn hoog blijft. Dat komt door de stijgende overheidsheffingen en stijgende netbeheerkosten. Zo bleek ook vorige week uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS dat de transportkosten voor elektriciteit in twee jaar tijd met 162 euro per huishouden zijn toegenomen. “Consumenten hebben geen invloed op deze vaste kosten, die een steeds groter deel uitmaken van de energierekening.”, zo stelt Boudewijn den Herder.

 

“De tariefverlaging is gunstig. Het is goed om te zien dat consumenten in vergelijking met vorig jaar echt aanzienlijk minder gaan betalen voor stroom en gas. Tegelijkertijd blijft de energiemarkt onzeker, dat zien we terug in wisselende inkoopprijzen op de gasmarkt. Ook zien we aanhoudende behoefte aan prijszekerheid bij de consument. Daarom kiezen steeds meer klanten een vast contract.” 

Boudewijn den Herder, CCO van Essent

* De tarieven zijn inclusief 21% BTW en energiebelastingen .

**De besparing van  bijna1000 euro op jaarbasis geldt voor een klant met een gemiddeld verbruik van 2900 kWh en 1200 m3 en is inclusief 21% BTW en energiebelastingen voor respectievelijk 2023 en 2024.