22
april
2020
|
07:30
Europe/Amsterdam

Opbrengst zonnepanelen eerste kwartaal krijgt boost door zonnige maart

Dit jaar startte regenachtig en bewolkt. Met in totaal 108 zonuren gemeten in De Bilt, bungelden januari en februari 2020 ver onder het langdurig gemiddelde van 154. Pas in de tweede helft van maart kwam de energieopbrengst van zonnepanelen goed op gang. Maart 2020 had uiteindelijk 186 zonuren en dat is ver boven het langjarig gemiddelde van 138. Alleen maart 2014 had er met 203 uren nog meer. Door de zonnige maart, eindigt het eerste kwartaal van 2020 alsnog in de top zes van zonnigste kwartalen en precies op de norm van 293 zonuren op basis van het langjarig gemiddelde.

Zonuren De Bilt

Specialisten stellen dat sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, Nederland veel heldere hemels heeft gehad. De afname van vliegverkeer heeft tot heldere luchten en een krachtigere zon geleid, wat de opbrengst van panelen verhoogt. Hoewel de voorjaarszon nog relatief laag staat, zijn hierdoor al diverse opbrengstrecords zijn gebroken. Door de zonnige maart verdienden zonnepanelen bezitters in 2020 tot nu toe €79. Dat is €11 meer dan de norm. Het schoonmaken van zonnepanelen kan ook helpen het rendement te verhogen.

 

infographic

Enorm potentieel voor zonnepanelen

Adviesbureau Deloitte berekende in 2018 dat er maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in Nederland is. Dat is vergelijkbaar met 125.000 voetbalvelden met 270 miljoen zonnepanelen die in totaal 217 petajoule per jaar aan stroom kunnen opwekken. Die 270 miljoen zonnepanelen zouden in de helft van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland kunnen voorzien. Door zonnepanelen op daken te plaatsen, worden de mogelijkheden van de beschikbare oppervlakte benut en hoeft er minder landbouwgrond te worden gebruikt.

Zonne-energie als belangrijke tussenstap

Essent ziet zonnepanelen als een belangrijke stap in het verduurzamen van huizen en gebouwen. Bij het opwekken van zonne-energie wordt er geen CO2 uitgestoten. Daarnaast is het een rendabele investering waarmee men op termijn veel geld kan besparen.

Samen met de servicepartners helpt Essent consumenten en ondernemers aan duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. De servicepartners van Essent zitten verspreid over heel het land.

Meetgegevens

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.