Opbrengst zonnepanelen eerste kwartaal krijgt boost door zonnige maart

20 april 2020

Dit jaar startte regenachtig en bewolkt. Met in totaal 108 zonuren gemeten in De Bilt, bungelden januari en februari 2020 ver onder het langdurig gemiddelde van 154. Pas in de tweede helft van maart kwam de energieopbrengst van zonnepanelen goed op gang. Maart 2020 had uiteindelijk 186 zonuren en dat is ver boven het langjarig gemiddelde van 138. Alleen maart 2014 had er met 203 uren nog meer. Door de zonnige maart, eindigt het eerste kwartaal van 2020 alsnog in de top zes van zonnigste kwartalen en precies op de norm van 293 zonuren op basis van het langjarig gemiddelde.

Zonuren De Bilt

Specialisten stellen dat sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, Nederland veel heldere hemels heeft gehad. De afname van vliegverkeer heeft tot heldere luchten en een krachtigere zon geleid, wat de opbrengst van panelen verhoogt. Hoewel de voorjaarszon nog relatief laag staat, zijn hierdoor al diverse opbrengstrecords zijn gebroken. Door de zonnige maart verdienden zonnepanelen bezitters in 2020 tot nu toe €79. Dat is €11 meer dan de norm. Het schoonmaken van zonnepanelen kan ook helpen het rendement te verhogen.

Enorm potentieel voor zonnepanelen

Adviesbureau Deloitte berekende in 2018 dat er maar liefst 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in Nederland is. Dat is vergelijkbaar met 125.000 voetbalvelden met 270 miljoen zonnepanelen die in totaal 217 petajoule per jaar aan stroom kunnen opwekken. Die 270 miljoen zonnepanelen zouden in de helft van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland kunnen voorzien. Door zonnepanelen op daken te plaatsen, worden de mogelijkheden van de beschikbare oppervlakte benut en hoeft er minder landbouwgrond te worden gebruikt.

Zonne-energie als belangrijke tussenstap

Essent ziet zonnepanelen als een belangrijke stap in het verduurzamen van huizen en gebouwen. Bij het opwekken van zonne-energie wordt er geen CO2 uitgestoten. Daarnaast is het een rendabele investering waarmee men op termijn veel geld kan besparen.

Samen met de servicepartners helpt Essent consumenten en ondernemers aan duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. De servicepartners van Essent zitten verspreid over heel het land.

Meetgegevens

Zonnepaneelsystemen met 2600 WP, 88 procent efficiency, gesitueerd op zuiden zonder obstructies (ideale omstandigheden).

Berekening norm gebaseerd op instralingsgegevens de Bilt 1989-2018 (KNMI) en op teruglevertarief van 23 eurocent per kWh.

Contactpersonen

Maureen Veerman

Maureen Veurman
Senior Woordvoerder
maureen.veurman@essent.nl
+31(0)736861299


 

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.