Den Bosch,
06
augustus
2020
|
12:54
Europe/Amsterdam

Zonnepanelen in de plus: 20% meer opbrengst tot en met juli

Het is vooralsnog een goed jaar voor zonnepanelen. Van januari tot en met juli steeg de opbrengst met ruim 20% in vergelijking met dezelfde periode van het langjarig gemiddelde en 11% ten opzichte van de laatste vier jaar. Volgens energiebedrijf Essent boeken zonnepaneelbezitters hierdoor een extra besparing van zo’n 77 euro op hun jaarlijkse energierekening.

Nieuwe norm

Kijkend vanaf 2016 leveren zonnepanelen steeds meer op, van gemiddeld 526 euro naar 589 euro per jaar. Met de huidige voorsprong heeft 2020 de potentie om opnieuw een topjaar te worden, met een opbrengst van 604 euro. Alleen 2018 bracht meer op met 630 euro.

Extreem zonnig voorjaar

De stijging dit jaar is vooral te danken aan het extreem zonnige voorjaar. De maanden maart, april en mei profiteerden van gemiddeld bijna de helft meer zonuren en van meer zonnestraling door de coronacrisis. Het aantal zonuren in april was zelfs bijna 60 procent hoger dan normaal. De maand mei genereert de laatste vier jaar structureel meer zonuren en wordt daardoor steeds belangrijker voor de opbrengst van zonnepanelen.

Verdere toename in juni en juli

Na de opmars vanaf februari nam juni met een opbrengststijging van bijna 9% (86 euro t.o.v. 79 euro normaal) wat gas terug ten opzichte van de lentemaanden. Juli noteerde een stijging van bijna 4% (83 euro t.ov. 80 euro). Volgens het KNMI scheen in juli 209 uren de zon. Dit is vrij normaal voor deze maand in vergelijking met eerdere jaren. Alleen juli 2018 had heel veel meer zonuren.

Zon piekt in Regionale Energiestrategie

De ijzersterke positie van zonnepanelen heeft ook de aandacht gewekt van de 30 energieregio’s. In de concept Regionale Energiestrategieën zetten zij sterk in op zonnepanelen om tot 2030 vijf keer meer duurzame energie op te wekken.

Stap voor stap verduurzamen

Essent gelooft dat de oplossing voor een betaalbare en succesvolle energietransitie ligt in een stapsgewijze aanpak. Niet in één keer van het aardgas af, maar met tussenstappen, zoals betere isolatie, energie-opwek via zonnepanelen en hybride warmtepompen. Tegen relatief lage kosten kan zo de CO2-uitstoot worden teruggebracht, worden bespaard op de energierekening en het wooncomfort worden verhoogd.

Samen met onze servicepartners ontzorgt Essent consumenten en ondernemers met duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Verantwoording

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.