Zonnepanelen in de plus: 20% meer opbrengst tot en met juli

06 augustus 2020

Het is vooralsnog een goed jaar voor zonnepanelen. Van januari tot en met juli steeg de opbrengst met ruim 20% in vergelijking met dezelfde periode van het langjarig gemiddelde en 11% ten opzichte van de laatste vier jaar. Volgens energiebedrijf Essent boeken zonnepaneelbezitters hierdoor een extra besparing van zo’n 77 euro op hun jaarlijkse energierekening.

Nieuwe norm

Kijkend vanaf 2016 leveren zonnepanelen steeds meer op, van gemiddeld 526 euro naar 589 euro per jaar. Met de huidige voorsprong heeft 2020 de potentie om opnieuw een topjaar te worden, met een opbrengst van 604 euro. Alleen 2018 bracht meer op met 630 euro.

Extreem zonnig voorjaar

De stijging dit jaar is vooral te danken aan het extreem zonnige voorjaar. De maanden maart, april en mei profiteerden van gemiddeld bijna de helft meer zonuren en van meer zonnestraling door de coronacrisis. Het aantal zonuren in april was zelfs bijna 60 procent hoger dan normaal. De maand mei genereert de laatste vier jaar structureel meer zonuren en wordt daardoor steeds belangrijker voor de opbrengst van zonnepanelen.

Verdere toename in juni en juli

Na de opmars vanaf februari nam juni met een opbrengststijging van bijna 9% (86 euro t.o.v. 79 euro normaal) wat gas terug ten opzichte van de lentemaanden. Juli noteerde een stijging van bijna 4% (83 euro t.ov. 80 euro). Volgens het KNMI scheen in juli 209 uren de zon. Dit is vrij normaal voor deze maand in vergelijking met eerdere jaren. Alleen juli 2018 had heel veel meer zonuren.

Zon piekt in Regionale Energiestrategie

De ijzersterke positie van zonnepanelen heeft ook de aandacht gewekt van de 30 energieregio’s. In de concept Regionale Energiestrategieën zetten zij sterk in op zonnepanelen om tot 2030 vijf keer meer duurzame energie op te wekken.

Stap voor stap verduurzamen

Essent gelooft dat de oplossing voor een betaalbare en succesvolle energietransitie ligt in een stapsgewijze aanpak. Niet in één keer van het aardgas af, maar met tussenstappen, zoals betere isolatie, energie-opwek via zonnepanelen en hybride warmtepompen. Tegen relatief lage kosten kan zo de CO2-uitstoot worden teruggebracht, worden bespaard op de energierekening en het wooncomfort worden verhoogd.

Samen met onze servicepartners ontzorgt Essent consumenten en ondernemers met duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Verantwoording

In haar berekening gaat Essent uit van:

  • een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2.288 kWh stroom
  • per jaar opwekken en jaarlijkse besparing van €526 euro opleveren.
  • een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief BTW en energiebelastingen.
  • instraling en zonneuren van KNMI.
  • een norm op basis van instralingsgegevens de Bilt 1989-2018.

Contactpersonen

Maureen Veerman

Maureen Veurman
Senior Woordvoerder
maureen.veurman@essent.nl
+31(0)736861299


 

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.