23 juni 2020
De eerste week van de zomer belooft warm en zeer zonnig te worden. Gemiddeld wordt het tot en met zaterdag zo’n 28 graden in Nederland, met uitschieters naar lokaal 32 graden. Deze week krijgen we vanaf dinsdag tot en met zaterdag ook nog eens gemiddeld 33 extra zonuren. Weeronline en Essent zochten samen uit wat de gevolgen zijn voor de bezitters van een gemiddeld zonnepaneelsysteem. Wat blijkt? Niet alleen het aantal uren dat de zon schijnt, maar ook de temperatuur heeft veel invloed op het rendement van zonnepanelen.
De gegevens van vijf plaatsen*, verspreid over Nederland, vormen samen een beeld van het te verwachten weer in Nederland. De zon schijnt met 69 uur het meest in het noordwesten en noorden van het land, maar in Noord-Holland wordt een iets hoger rendement verwacht voor een gemiddeld zonnepanelensysteem** dan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Dit komt door de optimale combinatie van zonuren en temperatuur in Noord-Holland. Zonnepanelen presteren beter als het koud is.
Een gemiddeld zonnepaneelsysteem in Noord-Holland toont deze week een relatief kleine rendementsafname door hitte, vanwege een lagere temperatuur dan in de noordelijke provincies (Groningen, Drenthe, Friesland). “Naar verwachting is het rendementsverlies in Zeeland het grootst, want de temperatuur ligt er het verst boven de gebruikelijke waarden,” zegt Jaco van Wezel van Weeronline. “Ook de hoeveelheid extra zonuren is met 27,5 uur kleiner dan in de rest van het land, doordat het er normaal al heel zonnig is. In Groningen en Drenthe is het normaal juist somberder dan in Noord-Holland en worden deze week de meeste extra zonuren geteld, namelijk 38 uur.”
Ondanks het rendementsverlies verdient een eigenaar van een gemiddeld zonnepaneelsysteem in de aankomende vijf dagen toch nog een bedrag tussen de vierentwintig en zesentwintig euro. Die bedragen zouden in dezelfde periode met een gemiddelde temperatuur en een zelfde aantal zonuren ongeveer een euro hoger hebben gelegen.
Zonnepaneelsystemen met 2600 WP, 88 procent efficiency, gesitueerd op zuiden zonder obstructies (ideale omstandigheden).
Berekening norm gebaseerd op instralingsgegevens De Bilt 1989-2018 (KNMI) en op teruglevertarief van 23 eurocent per kWh.
Verwachting opgesteld op basis van gegevens voor de plaatsen: De Bilt, Den Helder, Eelde, Vlissingen en Maastricht.
Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299
Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.