01
februari
2024
|
16:13
Europe/Amsterdam

Nieuw opleidingstraject voor monteurs servicepartners Essent

Samenvatting

Vandaag lanceert Essent een nieuw en innovatief intern opleidingstraject voor het opleiden van monteurs. Hiertoe worden deelnemers vanuit mPower, het carrièrecentrum voor de servicepartners van Essent, versneld opgeleid tot installatie- of service- en onderhoudsmonteurs. De opleiding bestaat uit een intensief traject van zes maanden waarbij kwaliteit en kennis van theorie en praktijk centraal staat. Na afronding van het trainingstraject gaan deelnemers zelfstandig ‘het veld’ in als volwaardig monteur.

Het trainingstraject wordt landelijk gefaseerd uitgerold binnen het netwerk. Gestart wordt met de ‘heating’ partners; Energiewacht, Energiewacht West en Volta NXT. Deelnemers met een afgeronde opleiding op zak zijn verzekerd van een baan bij één van deze servicepartners. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt van technisch geschoold personeel wordt hiermee voorzien in een groeiende behoefte. Ook ondersteunt het de missie van Essent om de energietransitie te blijven versnellen en iedereen daarin een stap verder te helpen. 

Nieuwe manier van opleiden
Het opleidingstraject is ontwikkeld door de servicepartners zelf in samenwerking met het ROC Koning Willem 1 College. Met de eerder gehouden pilots eind 2023 heeft Essent de eerste ervaringen kunnen opdoen en is het de bedoeling dat het traject landelijk gefaseerd wordt uitgerold. Het programma duurt zes maanden en wordt als eerste gestart op locaties in Rotterdam, Enschede, Assen en Schinnen. Het is ontworpen voor mensen die gemotiveerd zijn om te werken als installatie-, of service- en onderhoudsmonteur, maar nog niet over de benodigde ervaring en/of certificaten beschikken. Er zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden aan de opleiding. Deelnemers krijgen direct een arbeidscontract bij één van de servicepartners van Essent en ontvangen vanaf dag één salaris.

Leren van professionals
De deelnemers kunnen een uitdagende, boeiende en kwalitatieve opleiding verwachten met veel aandacht voor de praktijk en de nieuwste ontwikkelingen en trends in de techniek. Instructeurs en praktijkbegeleiders van de servicepartners en ervaren docenten van het ROC Koning Willem 1 College staan voor de deelnemers klaar om hen de benodigde vakbekwaamheid en praktische kennis bij te brengen. Aan het einde van het opleidingstraject zijn de deelnemers in het bezit van de verplichte CO- en VCA-certificaten en hebben zij een publiekelijk erkend certificaat op mbo-niveau op zak. Na afronding van het traject beschikken zij over voldoende kennis, vaardigheden en praktijkervaring om zelfstandig als monteur klanten te bezoeken. Met dit nieuwe opleidingstraject wordt de ontwikkeling van een beginnend monteur naar een vakbekwaam (zelfstandig inzetbare) monteur met circa anderhalf jaar versneld én wordt de operatie in de begeleiding aanzienlijk ontlast.

mPower Career Center is het carrièrecentrum voor het servicepartnernetwerk van Essent. Dit netwerk bestaat uit de volgende bedrijven; Energiewacht, Energiewacht West, Volta NXT, Aton Projects, Cvtotaal,  EnergieInspectie, EnergieWonen, Isoprofs, Kemkens, Klimaatroute, Mampaey, Nederland Isoleert en Solar Concept.

Boilerplate

Over Essent

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in de energietransitie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.