Zeer zonnige mei helpt zonnepaneelbezitters aan lage energierekening

05 juni 2020

Afgelopen maand mei was met 325 zonuren in De Bilt een zeer zonnige maand. Alleen mei 1989 had meer zonuren, namelijk 331. Het grote aantal zonuren in mei leverde bezitters van zonnepanelen over die maand gemiddeld €106,- op en dat is €27,- meer dan het langjarig gemiddelde. Essent gaat bij het berekenen van de opbrengsten uit van zonnepaneelsystemen met 2600 WP, 88 procent efficiency en gesitueerd op zuiden zonder obstructies.

De zonnige mei droeg er aan bij dat de opbrengst van zonnepaneelsystemen dit jaar gemiddeld 32% of €68,- hoger ligt dan het langjarig gemiddelde. Dat komt neer op een totaalbedrag van € 275,-. Het teruglevertarief dat Essent bij haar berekeningen hanteert is 23 eurocent per kWh.

Door de zonnige maanden maart en april, zagen veel zonnepaneelbezitters al vroeg in het jaar een hogere opbrengst dan het langjarig gemiddelde. In het voorjaar kunnen overigens verschillen ontstaan in het aantal zonuren tussen de kustgebieden en het binnenland. Dat verschil wordt veroorzaakt door stapelwolken die zich in die periode vooral landinwaarts vormen.

Zonnepanelen zijn naast isolatie en hybride warmtepompen volgens Essent belangrijke schakels in een betaalbare, stapsgewijze en succesvolle energietransitie. Tegen relatief lage kosten kan de CO2-uitstoot worden teruggebracht, worden bespaard op de energierekening en het wooncomfort verhoogd.

Samen met de servicepartners helpt Essent consumenten en ondernemers aan duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

* Meetgegevens

Zonnepaneelsystemen met 2600 WP, 88 procent efficiency, gesitueerd op zuiden zonder obstructies (ideale omstandigheden).

Berekening norm gebaseerd op instralingsgegevens De Bilt 1989-2018 (KNMI) en op teruglevertarief van 23 eurocent per kWh.

Contactpersoon

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.