24
november
2023
|
08:53
Europe/Amsterdam

Nieuwe variabele tarieven Essent blijven onder prijsplafond, gunstig voor resterende wintermaanden

Samenvatting

Essent past per 1 januari 2024 de variabele leveringstarieven* aan naar (€0,38516/kWh) voor stroom en (€1,4494/m3) gas. Het tarief geldt voor de bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. De nieuwe tarieven zijn nog steeds onder het prijsplafond en ruim 60 procent lager dan de kale leveringstarieven in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze tarieven, voorziet Essent alsnog een stijgende energierekening. Boudewijn den Herder, CCO van Essent: “De energiebelasting op gas neemt verder toe en de netbeheerkosten zullen met zo’n 100 euro per jaar stijgen. De betaalbaarheid van de energierekening staat daardoor nog steeds onder druk. Dat blijkt ook uit nieuw onderzoek van Essent: ruim drie miljoen Nederlanders geven aan nog steeds financiële impact te ondervinden door de hoge energiekosten. Het verduurzamen van het huis is cruciaal om blijvend op energie te besparen.”  

Resterende wintermaanden 

Essent koopt gespreid in om prijsschommelingen te voorkomen. Door geopolitieke ontwikkelingen blijft de energiemarkt echter onzeker. Desondanks is het gelukt om de variabele tarieven voor de resterende wintermaanden onder het prijsplafond te houden, inclusief nieuwe belastingen die vanaf 1 januari 2024 gelden. Door een financiële bijdrage van onder ander Essent, kunnen huishoudens met een hoog verbruik en laag inkomen in het nieuwe jaar opnieuw terecht bij het Noodfonds Energie. 

Het afgelopen half jaar zijn al honderdduizenden klanten overgestapt op een vast contract. Door aanhoudende behoefte aan prijszekerheid bij consumenten is de verwachting dat veel klanten voor het eind van het jaar alsnog een vast contract afsluiten. Essent staat klaar om huishoudens hier goed in te kunnen adviseren. 

Besparen blijft belangrijk  

Een betaalbare energierekening blijft voor veel Nederlanders een actueel onderwerp, blijkt uit nieuw onderzoek** van Essent. Ruim drie miljoen Nederlanders geven aan nog steeds financiële impact te ondervinden door hoge energiekosten. Huishoudens met een laag inkomen en hoog verbruik kunnen in 2024 opnieuw terecht bij het Noodfonds Energie. Evenals vorige winter geven huishoudens aan te blijven besparen op energie, vooral door gedragsverandering zoals het lager zetten van de thermostaat. Volgens Essent blijft verduurzamen van de woning cruciaal om blijvend te besparen op energie. Praktische maatregelen, zoals het plaatsen van tochtstrips, kunnen deze winter direct een maandelijkse besparing opleveren. Voor grote investeringen zoals isolatie is subsidie beschikbaar.  

“De energiebelasting op gas neemt verder toe en de netbeheerkosten zullen met zo’n 100 euro per jaar stijgen. De betaalbaarheid van de energierekening staat daardoor nog steeds onder druk. Dat blijkt ook uit nieuw onderzoek van Essent: ruim drie miljoen Nederlanders geven aan nog steeds financiële impact te ondervinden door de hoge energiekosten. Het verduurzamen van het huis is cruciaal om blijvend op energie te besparen.”  

Boudewijn den Herder, CCO van Essent

* De tarieven zijn inclusief 21% BTW en energiebelastingen .

**Het onderzoek is in opdracht van Essent uitgevoerd in november 2023 door een onafhankelijk onderzoeksbureau onder een divers samengestelde groep van ruim 1.500 consumenten. De resultaten geven een representatief beeld van de Nederlandse consument.