Den Bosch,
15
augustus
2020
|
05:55
Europe/Amsterdam

Extreme stijging stroomverbruik tijdens hittegolf door airco’s

Tijdens de hittegolf lag het stroomverbruik in Nederland* hoger dan in de periode ervoor. Dat meldt energiebedrijf Essent. Vanaf de eerste tropische dag op woensdag 5 augustus tot en met donderdag 13 augustus steeg het dagelijks verbruik tot 30 procent. Dat is zo’n 10 procent meer dan normaal tijdens een hete periode. Dit komt waarschijnlijk door een toename in het gebruik van airco’s en ventilators.

Aanhoudende hitte en corona

Essent verklaart de stijging door de aanhoudende hitte, acht dagen achter elkaar. Daardoor koelde het ’s nachts amper af. Ter vergelijking: de warme dag op 31 juli zorgde voor een stijging van 15 tot 20 procent. Toen lagen de nachttemperaturen lager (rond 15 graden t.o.v. boven de 20 graden tijdens de hittegolf). Ten opzichte van eerdere jaren zijn vanwege corona meer mensen thuis in plaats van op kantoor of op vakantie. Hierdoor deden we tijdens de hittegolf vermoedelijk vaker een beroep op airco’s en ventilators om de hitte te bestrijden.

Hoe heter, hoe hoger het verbruik

De piek van 30 procent werd van begin tot midden deze week gemeten in zowel de regio zuid als midden. Bij 35 graden was de toename vergelijkbaar met de heetste dag in 2019. Op die dag werd het 40 graden. Over de gehele periode komt de stijging als gevolg van de hittegolf naar verwachting uit op gemiddeld 10 tot 15 procent. Zodra de temperatuur daalt, daalt ook de piek in het stroomverbruik. Naar zo’n 7,5 procent bij een temperatuur rond de 27 graden.

Populariteit airco’s groeit

In onderzoek van MeMo2 in opdracht van Essent geeft bijna de helft van de Nederlands aan een ventilator te gebruiken om het huis koel te houden. Een op de vijf Nederlanders zegt een airco te gebruiken. Bovendien neemt de populariteit toe: 15 procent van de Nederlanders stelt de aanschaf van een airconditioner te overwegen. De voorkeur gaat in dat geval het meest uit naar mobiele airco’s. Woningeigenaren kiezen vaker voor vaste airco’s.

Zonnepanelen

Het extra verbruik tijdens de tropische dagen werd overdag grotendeels opgevangen door het steeds grotere aantal zonnepanelen. In juni maakte het CBS bekend dat het totaal opgesteld vermogen aan zonnepanelen in Nederland in 2019 met 49 procent is gegroeid tot 6.874 megawatt.

Voorkomen is beter dan genezen

Airconditioners worden gebruikt om warmte te verdrijven. Beter is het om warmte buiten te houden met zonwering en door ramen en deuren dicht te houden. Daarnaast helpt goede isolatie – en de daarbij horende ventilatie – om het huis koel te houden op warme dagen (mits ramen en deuren gesloten zijn).

*Op basis van het verbruik van huishoudens en kleine bedrijven in de periode van 5 tot en met donderdag 13 augustus. De uiteindelijke energierekening is afhankelijk van het verbruik op jaarbasis, netbeheerkosten en overheidsheffingen.