30
maart
2020
|
14:45
Europe/Amsterdam

Bewust omgaan met energie helpt energierekening laag te houden

Nu dat woningen in Nederland door het coronavirus een voltijd thuis, school, sport- en werkplek zijn geworden, rijst voor veel huishoudens de vraag hoe zij de energierekening laag houden. Bij Essent krijgen we hier vragen van klanten en journalisten over. Daarom delen we onze inzichten en geven we enkele energiebesparingstips. 

Snelle winst

Huishoudens kunnen hun stroomverbruik verlagen door laptops en mobiele telefoons niet continu aan het stroom te houden. Zij besparen door devices pas op te laden wanneer die het aangeven. Belangrijk is dat de stekker ook echt uit het stopcontact wordt gehaald, want adapters vragen ook stroom wanneer er geen device op aangesloten is. 

Het gasverbruik kan omlaag door de werk- of studeerplek in het zonnetje te creëren. De zon verwarmt dan de werkplek, waardoor de thermostaat omlaag kan. We weten dat de thermostaat bij Nederlandse huishoudens gemiddeld op 20 graden staat. Door deze een graadje lager te zetten, bespaart een gezin al snel zeven procent op het gasverbruik. Tegelijkertijd is het belangrijk te ventileren. Dat is goed voor een gezond binnenklimaat en zorgt er voor dat je huis snel verwarmt, omdat de lucht in huis schoon en droog is. 

Gebruik je zonnepanelen optimaal

Huishoudens met zonnepanelen profiteren het meest van de zon door overdag hun devices op te laden en de vaatwasser en wasmachine overdag te laten draaien. Bij zonnig weer besparen zij bovendien door de was buiten te hangen en niet te drogen in de droogtrommel. 

Meer tips

Op de kennisbank geeft Essent meer tips om energie te besparen. Huishoudens die structureel energie willen besparen door hun huis te verduurzamen kunnen een online huisscan uitvoeren.