30
oktober
2020
|
11:35
Europe/Amsterdam

Wereldbespaardag; slimmer energieverbruik levert geld op

Geld

Op 31 oktober is het Wereldbespaardag. Het moment om flink te besparen op je energierekening, zodat je geld overhoudt. Minder energie verbruiken is veel eenvoudiger dan veel mensen denken. Ook nu Nederland grotendeels thuis is vanwege het coronavirus. Bijkomend voordeel van energie besparen is dat het comfort in huis er vaak door wordt verhoogd. Energieleverancier Essent zet de belangrijkste tips op een rijtje.

Wereldbespaardag komt een week nadat de wintertijd is ingegaan. We verbruiken in de komende maanden tussen vijf en zeven uur ’s avonds gemiddeld 11% meer stroom dan tijdens de zomertijd. Hoe voorkomen we dat de energierekening onaangenaam oploopt?

Weet jij hoe je slim bespaart?

Wanneer mensen weten wat zij verbruiken, is het eenvoudiger om te besparen. Meterstanden van slimme meters kunnen gekoppeld worden aan apps. Mensen die nog een oude meter hebben, noteren hun meterstanden bijvoorbeeld iedere maand. Nu is de vraag waar de energie naar toe gaat. Hoeveel lampen staan er aan en kunnen deze vervangen worden door zuinigere LED-lampen? Of kan de temperatuur in huis een graadje lager?

Het is ook goed om na te gaan of het wel nodig is dat alle lampen branden. Zeker in ruimten die niet gebruikt worden, of bijvoorbeeld de tuinlampen en lamp bij de voordeur. Het ziet er gezellig uit, maar is het ook nodig dat deze lampen de hele avond of zelfs nacht branden?

Al eens aan tochtstrips gedacht?

Ook op de gasrekening kan flink bespaard worden. Zo wordt de verwarming vaak pas uitgezet wanneer mensen naar bed gaan, maar een uur voor het slapen gaan de temperatuur lager zetten, bespaart energie. Net als kleine investeringen in bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en deurdrangers. Met deze kleine aanpassingen, worden snel besparingen behaald en zit je er direct een stuk lekkerder bij. Je kunt er ook voor kiezen om een trui aan te trekken of minder lang te douchen. Kortom, genoeg mogelijkheden om op de gasrekening te besparen.

De energierekening en corona

Nu dat Nederland ook voor de aankomende maanden thuis is, kan dat zomaar leiden tot een extra stijging van de energierekening. Wat zijn dan de mogelijkheden om te besparen? Huishoudens kunnen met kleine handelingen hun stroomverbruik al verlagen. Bijvoorbeeld door laptops en mobiele telefoons niet continu aan het stroom te houden. Belangrijk is dat de stekker ook echt uit het stopcontact wordt gehaald, want adapters vragen ook stroom wanneer er geen device op aangesloten is. 

Het gasverbruik kan omlaag door de werk- of studeerplek in het zonnetje te creëren. De zon verwarmt dan de werkplek, waardoor de thermostaat omlaag kan. We weten dat de thermostaat bij Nederlandse huishoudens gemiddeld op 20 graden staat. Door deze een graadje lager te zetten, bespaart een gezin al snel zeven procent op het gasverbruik. Tegelijkertijd is het belangrijk te ventileren. Dat is goed voor een gezond binnenklimaat en zorgt er voor dat je huis snel verwarmt, omdat de lucht in huis schoon en droog is. 

Isolatie als eerste grote stap

Huishoudens die een serieuze stap willen maken in energiebesparing, kunnen overwegen hun woning te laten isoleren. Er is subsidie voor beschikbaar. Woningeigenaren komen hiervoor in aanmerking als zij minimaal twee verschillende isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Het gaat dan om spouw-, dak-, gevel-, vloer- of glasisolatie. Meer informatie over subsidie op isolatie is te vinden op de site van de RVO.

Isoleren is voor Essent de belangrijke eerste stap in het verduurzamen van huizen en gebouwen.