Warme septemberweek leidt tot aanzienlijk hoger stroomgebruik

17 september 2020

Stroomgebruik piekt dinsdag met 10% boven de norm

In de afgelopen week werd er door het warme weer flink meer stroom gebruikt dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Volgens energiebedrijf Essent werd er in de nacht van 15 op 16 september zelfs kort tot 14% meer stroom verbruikt dan de norm. Het heeft er alle schijn van dat het gebruik van airco’s en ventilatoren de oorzaak is van deze extra vraag naar elektriciteit.

 

Extra stroomverbruik 14 en 16 september 2020

Bron: KNMI, meetstation De Bilt

Deze week was het ongewoon warm en tikte de thermometer in De Bilt op 15 september 31 graden Celsius aan. Een warme september komt vaker voor, maar tropische dagen zijn behoorlijk zeldzaam in deze maand.

De warmte van 14 september had in het eerste deel van de dag nog weinig effect op het stroomverbruik in Nederland. Maar vanaf einde middag nam het stroomverbruik door huishoudens met vijf procent meer toe dan de norm.

Op 15 september nam het energieverbruik met 10% boven de norm toe. Hoewel het de dag erna een stuk koeler was, zorgde de relatief warme nacht van 15 op 16 september er voor dat er ‘s nachts 14% meer stroom verbruikt werd dan normaal. Gedurende de dag nam de extra stroomvraag af naar 8% meer dan gemiddeld.

Eerder publiceerde Essent dit persbericht over de stijging van stroomverbruik door airco’s en ventilatoren tijdens de hittegolf van augustus.

Verlichting en verwarming

Zo branden er al snel veel lampen in huis. Gezellig, maar branden ze ook in ruimten die niet gebruikt worden? En zijn het allemaal energie zuinige lampen? En de verwarming. Vaak wordt die pas uitgezet wanneer mensen naar bed gaan, maar een uur voor het slapen gaan de temperatuur lager zetten, bespaart energie.

Contactpersonen

Maureen Veerman

Maureen Veurman
Senior Woordvoerder
maureen.veurman@essent.nl
+31(0)736861299


 

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.