17
september
2020
|
15:41
Europe/Amsterdam

Warme septemberweek leidt tot aanzienlijk hoger stroomgebruik

Stroomgebruik piekt dinsdag met 10% boven de norm

In de afgelopen week werd er door het warme weer flink meer stroom gebruikt dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Volgens energiebedrijf Essent werd er in de nacht van 15 op 16 september zelfs kort tot 14% meer stroom verbruikt dan de norm. Het heeft er alle schijn van dat het gebruik van airco’s en ventilatoren de oorzaak is van deze extra vraag naar elektriciteit.

Bron: KNMI, meetstation De Bilt

 

Deze week was het ongewoon warm en tikte de thermometer in De Bilt op 15 september 31 graden Celsius aan. Een warme september komt vaker voor, maar tropische dagen zijn behoorlijk zeldzaam in deze maand.

De warmte van 14 september had in het eerste deel van de dag nog weinig effect op het stroomverbruik in Nederland. Maar vanaf einde middag nam het stroomverbruik door huishoudens met vijf procent meer toe dan de norm.

Op 15 september nam het energieverbruik met 10% boven de norm toe. Hoewel het de dag erna een stuk koeler was, zorgde de relatief warme nacht van 15 op 16 september er voor dat er ‘s nachts 14% meer stroom verbruikt werd dan normaal. Gedurende de dag nam de extra stroomvraag af naar 8% meer dan gemiddeld.

Eerder publiceerde Essent dit persbericht over de stijging van stroomverbruik door airco’s en ventilatoren tijdens de hittegolf van augustus.

Boilerplate

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.