Den Bosch,
22
november
2020
|
20:26
Europe/Amsterdam

Vrouwen zetten verwarming laag, mannen installeren ledlampen

Samenvatting

Meer dan driekwart van de Nederlanders probeert te bezuinigen op energieverbruik. Geld besparen is daarbij belangrijker dan het milieu sparen. Opvallend is dat hierbij vooroordelen worden bevestigd. Mannen gaan eerder voor technische oplossingen, terwijl vrouwen zeggen zich daar minder aan wagen; zij passen vaker hun gedrag aan.

Energie van Vandaag Man installeert ledlamp

Dit blijkt uit onderzoek van energieleverancier Essent onder ruim 1.000 Nederlanders die in hun huishouden de energieleverancier kiezen. 

Vrouwen versus mannen

Vrouwen kiezen er bijvoorbeeld vaker dan mannen voor om de verwarming lager zetten (71 vs. 62%) en de was op te hangen in plaats van de droger te gebruiken (63% vs. 46%). Mannen kiezen meer voor technische oplossingen, zoals ledlampen (76 vs. 66%) en de aanschaf van andere energiezuinige producten (38 vs. 27%). Dit verklaart mogelijk waarom meer mannen energiebesparing als een leuke bezigheid zien dan vrouwen (25% vs. 14%). De andere kant is dat mannen vaker twijfelen of zij de investering wel terugverdienen (19 vs. 4%).

Ouderen versus jongeren

Ook ouderen en jongeren verschillen van elkaar in hoe zij energie proberen te besparen. Ouderen kiezen vaker voor ledlampen en zonnepanelen dan jongeren (resp. 80. vs. 58%, 38 vs. 13%), maar twijfelen vervolgens ook vaker over het rendement dat dit oplevert (21 vs. 4%).

Jonge mensen (< 34 jaar) geven opvallend vaker aan dat zij bezig zijn om hun energieverbruik te verminderen doordat zij tijd over hebben door de coronacrisis of zijn verhuisd en hun huis willen klaar maken voor de toekomst. De kostenbesparing weegt voor hen minder zwaar dan voor de oudere Nederlanders.

Maatregelen

Ongeveer een derde van de Nederlanders zegt dat ze worden belemmerd om maatregelen te nemen om hun energieverbruik te verminderen. Verreweg de meeste mensen in deze groep zeggen dat zij zodanig veel hebben gedaan dat ze niet weten hoe ze het energieverbruik nog verder kunnen verlagen. Voorbeelden zijn de verwarming op 18 graden zetten, het huis isoleren en zonnepanelen installeren.

De populairste maatregelen om energie te besparen zijn ledlampen gebruiken, de verwarming lager zetten en de was ophangen in plaats van de droger aan te zetten.

Over

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.