20
februari
2020
|
15:45
Europe/Amsterdam

Ook het klimaat viert feest met carnaval

Lager stroomverbruik in Zuid-Nederland tijdens carnaval

shutterstock_1328379545

Als Oeteldonks energiebedrijf weet Essent het al langer. Carnaval is een klimaatvriendelijke traditie. De optochten en de gezelligheid in de kroeg leiden namelijk tot een lager stroomverbruik in de zuidelijke provincies. Op carnavalszondag kan dat zomaar 15% schelen.

Carnaval wordt vooral buiten en in de kroeg gevierd. Hierdoor daalt het stroomverbruik in de zuidelijke provincies aanzienlijk. Met name op carnavalszondag komt tot etenstijd het stroomverbruik niet op gang. Vervolgens groeit de vraag naar stroom wel, maar blijft de vraag hangen tot 15% onder het verbruik van een gemiddelde zondagavond.

Op carnavalsmaandag en -dinsdag slaapt het zuiden van het land uit. Laat in de ochtend komt de stroomvraag weer op het normale niveau uit. Maar vroeg in de middag duikt het zuiden het feestgedruis weer in en neemt de vraag naar stroom af.

De 11 carnavalsklimaatgeboden van Essent

Nu het zuiden van ons land de aankomende dagen klimaatbewust bezig is, introduceert Essent de 11 carnavalsklimaatgeboden. Zo kunnen alle carnavalsvierders bijdragen de klimaatdoelstellingen, zoals afgesproken in het klimaatakkoord, te halen.

  1. ’s Nachts zet Nederland de temperatuur thuis op gemiddeld 16 graden. Carnaval vierend Nederland is deze dagen niet veel thuis. Dus raak zondag, maandag en dinsdag de thermostaat niet aan voordat je de optocht of kroeg bezoekt.
  2. Kom je thuis van het feesten en heb je het koud? Kruip, al dan niet met je partner, lekker snel onder de wol.
  3. Eerst schmink en zweet afspoelen onder de douche? Je hebt echt niet meer dan 5 minuten nodig.
  4. Blijf zo lang mogelijk in je bed liggen voordat je (weer) op pad gaat. Toch vroeg het bed uit? Trek dan die trui van warmetruiendag nog een keer aan.
  5. Hang je kleren als je thuis komt in de buitenlucht uit en was ze pas na de carnaval. Iedereen ruikt deze dagen toch naar bier en zweet.
  6. Tijdens carnaval kun je geen tv kijken, Netflixen of werken. Zet apparatuur die je niet nodig hebt écht uit.
  7. Blijf lekker in je stad of dorp. Waarom zou je uren reizen om te concluderen dat Gerlos minder gezellig is dan Oeteldonk, bijvoorbeeld?
  8. Ga lopend, met de fiets of het OV. Vooral die eerste twee schelen veel CO2.
  9. Eet en drink zo klimaatvriendelijk als mogelijk: gooi plastic glazen in de prullenbak, niet op de grond en stop eens een vegetarische snack in plaats van een frikandel in je mond.
  10. Soep is lekker op een carnavalsdag, maar plasticsoep moeten we voorkomen. Confetti en slingers dus niet van plastic, maar van papier. Goed voor mens en dier.
  11. Is het laat, maar nog steeds gezellig? Blijf nog ff hangen!