27
december
2019
|
10:00
Europe/Amsterdam

Nieuwjaarsnacht: piek van 20% in energieverbruik

shutterstock_512168878

In Nederland maken we ons in de aankomende dagen op voor oliebollen, champagne en gezellige momenten met vrienden en familie tijdens oud & nieuw. Wat betekent de jaarwisseling voor ons energieverbruik, nu we steeds bewuster met energie omgaan? Energiebedrijf Essent dook in de cijfers. Wat blijkt? In de nieuwjaarsnacht wordt er om 2:00 uur 20% meer energie verbruikt dan op een gemiddelde nacht.

Ook opmerkelijk: op oudjaarsdag komen we later op gang dan op een gemiddelde vrije dag. Veel mensen slapen extra uit, omdat het de volgende nacht later wordt dan normaal. Hierdoor ligt op 31 december de eerste piek in ons energieverbruik een uurtje later dan op een gewone werkdag.

Die vertraging in energieverbruik halen we overdag echter snel in. Veel Nederlanders brengen oudjaarsdag thuis door, oliebollen bakkend, Top-2000 luisterend, of tv-series bingekijkend. Daardoor is ons energieverbruik overdag hoger dan op een normale werkdag – én hoger dan op een gewone vakantiedag.

Op oudjaarsdag is er geen echte avondpiek. Zo’n avondpiek ontstaat normaal gesproken als we aan het einde van een werkdag thuis komen, de verlichting aan doen, onze huizen verwarmen en gaan koken. De jaarwisseling vieren we vaak bij elkaar, zodat in relatief veel huizen het energieverbruik wordt geminimaliseerd. ’s Avonds ligt het energieverbruik dan ook ruim onder het gemiddelde.

Uiteraard blijft een groot deel van de Nederlanders op nieuwjaarsnacht lang wakker en dat zorgt voor een grotere vraag naar energie. Vanaf 31 december 23:00 uur wordt die vraag hoger dan normaal en rond middernacht verbruiken we in Nederland zo’n 15% meer stroom dan gemiddeld. Die trend zet zich voort tot in de vroege uurtjes van 1 januari. Het grootste verschil zien we tussen 1 en 2 uur ’s nachts. Dan wordt er tot 20% meer energie verbruikt dan op een gemiddelde nacht. Rond 5.45 uur op nieuwjaarsochtend ligt ons energieverbruik op het laagste punt.

Na zo’n pittige nacht slapen we op nieuwjaarsdag natuurlijk uit. Ons energieverbruik ligt tot het middaguur tot ruim 20% lager dan gemiddeld. Pas dan komen mensen uit dromenland en volgt ons energieverbruik het ritme van een normale vrije dag. Het nieuwe jaar is dan echt begonnen.