Meer stroomverbruik door vroege kerstsfeer

11 december 2020

Essent verwacht dat we tijdens deze kerstperiode meer stroom verbruiken dan andere jaren. Doordat we vanwege corona eerder de kerstsfeer in huis halen, zal de verlichting naar verwachting langer branden waardoor de kosten kunnen oplopen tot wel €60*. Het gebruik van een timer en LED lampjes houdt het verbruik en dus de kosten in de hand.

Meer stroomverbruik door vroege kerstsfeer

Kerstverlichting brandt langer

In een normale kerstperiode brandt de verlichting zo’n vier weken. Doordat we dit jaar de boom eerder in huis halen, is dit in sommige huishoudens wel zes weken. De kosten voor het stroomverbruik van de verlichting kunnen hierdoor oplopen tot wel 60 euro*.

Energiezuinige kerst

Om het energieverbruik van de kerstverlichting binnen de perken te houden, heeft Essent de volgende tips:

  • Laat kerstverlichting niet de hele dag branden. Gebruik een timer om de verlichting in en uit te schakelen. Zo voorkom je dat de lampjes al bij daglicht aangaan of dat ze de hele nacht onnodig branden. Dit scheelt tot wel tweederde in het verbruik.
  • Kies voor kerstverlichting met led-lampjes. Deze zijn ongeveer acht keer zuiniger dan ouderwetse gloeilampjes. LED-verlichting is iets duurder in aanschaf, maar gaat langer mee.
  • Haal transformatoren uit het stopcontact, daarmee voorkom je sluipverbruik. Kerstverlichting werkt vaak op lage spanning en heeft daarom een transformator. Zo´n transformator verbruikt stroom. Ook als het licht uitstaat.
  • Kies buiten voor kerstverlichting op zonnestroom. De accu laadt overdag op en de ingebouwde sensor zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds automatisch aangaat
    Gebruik geen lichtslangen. Dit zijn namelijk enorme stroomslurpers. Gebruik liever snoerverlichting, die is veel zuiniger.
*Uitgaande van uitbundige versiering van huis en tuin met kerstboomlampjes, lichtslangen of kerststerren die de hele dag branden

Contactpersoon

Hannah van der Weg, Senior Woordvoerder

Hannah van der Weg
Senior Woordvoerder
hannah.van.der.weg@essent.nl
+31(0)736861299


Bent u op zoek naar de klantenservice, klik hier.