11
december
2020
|
09:48
Europe/Amsterdam

Meer stroomverbruik door vroege kerstsfeer

Essent Kerstverlichting

Essent verwacht dat we tijdens deze kerstperiode meer stroom verbruiken dan andere jaren. Doordat we vanwege corona eerder de kerstsfeer in huis halen, zal de verlichting naar verwachting langer branden waardoor de kosten kunnen oplopen tot wel €60*. Het gebruik van een timer en LED lampjes houdt het verbruik en dus de kosten in de hand.

Kerstverlichting brandt langer

In een normale kerstperiode brandt de verlichting zo’n vier weken. Doordat we dit jaar de boom eerder in huis halen, is dit in sommige huishoudens wel zes weken. De kosten voor het stroomverbruik van de verlichting kunnen hierdoor oplopen tot wel 60 euro*.

Energiezuinige kerst

Om het energieverbruik van de kerstverlichting binnen de perken te houden, heeft Essent de volgende tips:

  • Laat kerstverlichting niet de hele dag branden. Gebruik een timer om de verlichting in en uit te schakelen. Zo voorkom je dat de lampjes al bij daglicht aangaan of dat ze de hele nacht onnodig branden. Dit scheelt tot wel tweederde in het verbruik.
  • Kies voor kerstverlichting met led-lampjes. Deze zijn ongeveer acht keer zuiniger dan ouderwetse gloeilampjes. LED-verlichting is iets duurder in aanschaf, maar gaat langer mee.
  • Haal transformatoren uit het stopcontact, daarmee voorkom je sluipverbruik. Kerstverlichting werkt vaak op lage spanning en heeft daarom een transformator. Zo´n transformator verbruikt stroom. Ook als het licht uitstaat.
  • Kies buiten voor kerstverlichting op zonnestroom. De accu laadt overdag op en de ingebouwde sensor zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds automatisch aangaat
  • Gebruik geen lichtslangen. Dit zijn namelijk enorme stroomslurpers. Gebruik liever snoerverlichting, die is veel zuiniger.
Boilerplate

Essent is marktleider in Nederland en levert elektriciteit en gas aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens. Essent helpt huishoudens bij de volgende stap in energie, klein of groot. We leveren diverse producten en diensten, van isolatie tot warmtepompen en smarthome oplossingen. Met onze mensen op kantoor en de ruim 1.800 monteurs en adviseurs in het land staan we dagelijks klaar voor onze klanten. Ook wordt geïnvesteerd in innovatieve oplossingen met waterstof, modulaire lokale warmtenetten en batterijopslag. Zo werken wij dag in dag uit aan de energietransitie. Essent is onderdeel van E.ON, één van de grootste energiebedrijven in Europa.